Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Platenwinkel Free Record Shop draait voor het eerst sinds 1971 verlies. Een van de oorzaken is een mislukte implementatie van SAP.

Free Record Shop boekte een nettoverlies van 795.000 euro, zo blijkt uit de cijfers die gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel. Vorig jaar kwam nog een jaarwinst van 2,7 miljoen euro in de boeken terecht. De omzet steeg wel, van 322 miljoen naar 325 miljoen euro.

Het bedrijf erkent weliswaar de lagere winstmarges en die zijn met name het gevolg van de sterkere concurrentie – niet alleen van andere cd-winkels maar in toenemende mate ook van de online muziekverkoop. Daarnaast zou volgens Free Record Shop ook de invoering van SAP mee aan de basis liggen van de verliescijfers. Een opmerkelijk statement, al neemt Hans Breukhoven, ceo van Free Record Shop, wel de volledige verantwoordelijkheid voor het verlies op zich.

Menselijke fouten

“Ik heb op de knop gedrukt, ondanks waarschuwingen van Ctac”, slaat hij mea culpa. Ctac is een in SAP gespecialiseerde it- en businessconsultant die zowel in Nederland als in België actief is. Tijdens de eindspurt van de implementatie zou een dertig- tot veertigkoppig team continu aan het werk geweest zijn om SAP volledig werkende te krijgen. “Ctac heeft echt wel zijn best gedaan en treft geen schuld”, voegt Breukhoven daar nog aan toe. Dat het fout beginnen lopen is midden in de voor cd-winkels traditioneel drukke eindejaarsperiode, heeft de problemen verergerd. De winkelrekken werden niet of niet snel genoeg bijgevuld, in een periode waarin de verkoop net moet ‘boomen’, en dat terwijl de magazijnen wél vol zaten. Dat heeft er voor gezorgd dat het winstverlies snel opliep.

Free Record Shop trekt wel conclusies uit het verhaal. Het bedrijf wacht daarom met de invoering van de programmatuur bij dochteronderneming Van Leest. In het huidige boekjaar verwacht Free Record Shop overigens wel een herstel van de omzet bij de winkels onder de eigen naam, onder meer door aanpassingen in de software.

Pijnlijk detail bij dit alles: op de site van SAP is nog steeds een persbericht van 2006 terug te vinden waarop met veel bravoure het binnenhalen van de klant Free Record Shop aangekondigd wordt. In dat bericht zei Free Record Shop nog dat het in ‘SAP for Retail’ de best mogelijke oplossing zag om zijn logistiek naadloos te integreren in de zakelijke processen en de sales en bevoorrading beter te aligneren. Uiteindelijk is het hele verhaal fout gelopen door opeenvolgende menselijke fouten, waardoor voorraadbeheer en distributie ironisch genoeg juist helemaal niét meer op elkaar aansloten.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content