SAS is klaar voor het Internet of Things

Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Het Internet of Things is aan een onstuitbare opmars begonnen, daarover is iedereen het eens. En het genereert een tsunami aan data waaruit een massa informatie kan worden gepuurd. Op voorwaarde dan wel dat u er analytics op loslaat. En dat is precies wat SAS nu wil doen, in samenwerking met onder meer Cisco.

Analytics beter toegankelijk maken voor alle businessgebruikers, dat was het hoofdthema van de recente Global Forum-conferentie van SAS in Orlando. Daarbij ligt de focus vooral op machine learning en op het Internet of Things. Logisch, want vorig jaar hebben we volgens marktonderzoeker IDC wereldwijd bijna 740 miljard dollar geïnvesteerd in het IoT. En als we Gartner mogen geloven, dan zullen er tegen 2020 meer dan 20 miljard IoT-apparaten in gebruik zijn, van smart tv’s, settopboxen en auto’s tot slimme elektrische meters en beveiligingscamera’s. Allemaal uitgerust met sensoren die gebeurtenissen capteren en alle gegevens netjes doorsturen naar het internet.

“Tot voor kort gebeurde er weinig of niets met die informatie”, zegt Jason Mann, director Product Management for Industry Solutions bij SAS, de marktleider in advanced analytics. “Veel bedrijven waren wel geïnteresseerd maar daar bleef het dan ook bij. Nu zien we steeds vaker proof of concepts opduiken die moeten bekijken wat praktisch mogelijk is. Maar er is een probleem: de organisaties besteden nog te veel tijd aan het uitzoeken hoe ze die data uit het IoT zouden kunnen halen in plaats van zich te concentreren op de data zelf. En die drempel willen wij nu wegnemen via onze samenwerking met Cisco.”

Analytics naar de data brengen

Die samenwerking werd vorig jaar al aangekondigd maar neemt nu zeer concrete vormen aan met de lancering van het Cisco SAS Edge-to-Enterprise IoT Analytics Platform, een combinatie van de netwerkhardware van Cisco met de analytics software van SAS. “De data zijn in feite te duur om te versturen en te stockeren. Dus brengen we via Edge Computing onze analytics naar de data in plaats van omgekeerd”, legt Mann uit. “De combinatie van Cisco IoT Gateways en SAS Event Stream Processing stelt ons in staat om analytische modellen te draaien dichtbij de apparaten en sensoren die de data genereren zodat alle gegevens bijna onmiddellijk kunnen worden gebruikt. En dat opent meteen de weg naar een heleboel nieuwe scenario’s – denk maar aan de detailhandel waar je in real-time boodschappen en promoties naar je klanten kan sturen op basis van ondermeer de locatie van die klanten in je winkel.”

Dankzij edge computing kunnen relevante datasets ook meteen geïdentificeerd worden en doorgestuurd naar het datacenter of de cloud om daar gecombineerd te worden met bijkomende bedrijfsgegevens voor meer context. Met behulp van gesofisticeerde analytische technieken zoals visualisatie, data mining en machine learning kan u dan nieuwe inzichten en analytische modellen creëren. De rol van Cisco daarbij is een robuuste infrastructuur te leveren die de ‘edge’ verbindt met cloud en datacenter en het beheer van de analytics ondersteunt op de verschillende lagen van het netwerk.

“Voor ons is het IoT natuurlijk niets nieuws”, zegt Jim Goodnight, ceo van SAS. “Wij beschikken immers al geruime tijd over een cybersecurityproduct dat IoT gebruikt om de data te verzamelen van elke connectie die in een datacenter gemaakt wordt. Telkens een ip-adres met een andere ip-adres praat, wordt er een record aangemaakt en in real-time doorgestuurd naar ons. Wij volgen het dan op en bepalen of een machine ongewone activiteiten vertoont en dingen doet die ze nog nooit gedaan heeft, zoals andere adressen opzoeken of kijken welke poorten openstaan – allemaal signalen dat er een hacking bezig is.”

Erwin Vanderouderaa, senior managing director FS EALA/APAC Digital bij Accenture, ziet een belangrijke rol weggelegd voor SAS in het IoT-landschap: “IoT staat nog maar in zijn kinderschoenen maar het gaat een echte explosie worden, alles wordt informatie, en daar is SAS ideaal geplaatst, het staat er veel beter voor dan vele databaseleveranciers want real-time analytics wordt main- stream, de kern van een onderneming.”

Results-as-a-Service

SAS lanceerde op zijn gebruikersconferentie ook SAS Results, een cloudservice die eind vorig jaar geïntroduceerd werd en die op veel bijval mag rekenen. “Het is een nieuw businessmodel dat eigenlijk de technologie afschermt van de klant”, legt Jeroen Van Godtsenhoven, afgevaardigd bestuurder SAS Belux uit. “De klant geeft ons zijn data, zegt wat zijn probleem is, wij maken alles klaar voor analytics, verwerken het en vertalen de resultaten in een formaat dat voor hem bruikbaar en handig is. Hij hoeft geen software te installeren, geen data scientist aan te werven, geen derde partij in te schakelen. Ideaal dus voor kleine en middelgrote bedrijven of voor lokale vestigingen van grotere organisaties – zonder dat ze zelfs SAS-software hoeven te kennen.”

SAS kondigde in Orlando ook vernieuwingen van Viya aan, een cloud-ready schaalbaar open platform voor machine learning in analytics. Voor Jim Goodnight is dit de nieuwe groeimotor van SAS en zullen meer en meer oplossingen naar dit platform overgeheveld worden. “Meer zelfs, als in september SAS 9.4 gelanceerd wordt, dan zullen onze 9.4-platformen Viya-instructies naar de Viya-server kunnen sturen en de resultaten direct terugkrijgen want we gaan ervoor zorgen dat Viya bovenop 9.4 draait. We willen gewoon maximaal gebruik maken van de verwerkingskracht die Viya ons biedt.”

Frans Godden

“IoT staat nog maar in zijn kinderschoenen maar het gaat een echte explosie worden, alles wordt informatie”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content