Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Bij het horen van de naam ‘Schneider Electric’ gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar toch is de multinational alomtegenwoordig. Van in de stadions op de Olympische Spelen in Beijing, over de Financietoren en het Berlaymontgebouw in Brussel, tot in de woonst van het gros der Europeanen.

De van oorsprong Franse groep evolueerde in zijn 170-jarig bestaan van een schipbouwer en staalgigant tot een uit de kluiten gewassen specialist in elektriciteitsdistributie en energiebeheer. Vandaag moeten de oplossingen van Schneider Electric garant staan voor een ononderbroken, veilige en pure stroomvoorziening.

“De groep telt een 200-tal fabrieken, en stelt wereldwijd meer dan 120.000 mensen tewerk”, verduidelijkt de algemeen directeur van de Belgische vestigingen Jean-Paul Brees. “De 120 merken in onze portfolio zijn goed voor 1 miljoen verschillende producten. Ter vergelijking: Carrefour verdeelt over al zijn vestingen in de hele wereld ‘slechts’ 500.000 verschillende artikelen.” In 2008 werd overeengekomen om de meerderheid van de merknamen onder te brengen onder de algemene noemer ‘Schneider Electric’. Ook historische namen zoals Merlin Gerin, Square D en Telemecanique worden naar de geschiedenisboekjes verwezen.

“Daar zijn enkele goede redenen voor”, argumenteert Brees. “In de eerste plaats willen we ons niet langer positioneren als een bedrijf dat enkel en alleen producten in de elektriciteitssector fabriceert, maar als een leverancier van geïntegreerde oplossingen. Die nieuwe oriëntering verdient het om onder één naam naar voren gebracht te worden. Bovendien heeft de naam Schneider Electric de voorbije jaren nog aan respect en erkenning gewonnen.”

Omzetstijging in 2008

Eind 2007 haalde de groep een omzet van 17,3 miljard euro, een verdubbeling op vier jaar tijd, die vooral te danken is aan een rist overnames. Ook in 2008 ging het hard voor Schneider, en hoewel er nog geen exacte cijfers beschikbaar zijn, spreekt Jean-Paul Brees toch van een stijging van het globale omzetcijfer met minstens vijf procent.

Ook de twee Belgische vestigingen van Schneider Electric boeren goed. Bij ons haalde het bedrijf in 2008 een omzet van ongeveer 170 miljoen euro (tegenover 159 miljoen euro een jaar eerder). Blijft Schneider immuun voor de crisis op de wereldmarkt?

“We hebben 2008 heel sterk ingezet, en de crisis begon zich zeker in België pas op het einde van het jaar af te tekenen”, aldus nog Brees. “En crisis of niet, wereldwijd wordt er steeds meer elektriciteit verbruikt. Zeker vandaag staat efficiënt en verantwoord energiegebruik hoog op de agenda van de meeste overheden en bedrijven, en daar kunnen we met onze groep ons voordeel mee doen.” In België telt Schneider 450 werknemers. In Ukkel worden voornamelijk modulaire apparaten en switches gemaakt, in Sint-Niklaas rollen er hoogspanningskabels voor datacenters en grote gebouwen zoals de Brusselse Financietoren van de band. De haven van Antwerpen, Ford Genk, Bekaert en Picanol: allemaal zijn ze industriële afnemers van de producten en diensten van de Franse specialist in elektriciteitsdistributie. Belangrijke recente verwezenlijkingen zijn de CEI 61000430 Class A-certificaten die het bedrijf als eerste in de wereld in de wacht sleepte, en de bekabeling en uitrusting van het Belgische Princess Elisabeth poolstation op Antarctica. Daartoe bundelt de groep de krachten met de Internationale Poolstichting (IPF).

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content