Pieterjan Van Leemputten

Vanerum maakt al meer dan veertig jaar schoolmeubilair en verdeelt ook digitale schoolborden. Maar voortaan doet het dat laatste ook onder eigen merknaam.

De kans is groot dat u uw broek heeft versleten op meubilair van Vanerum. In de vorige editie van Data News las u al kort dat de Vanerum Group uit Diest onder de merknaam i3 digitale schoolborden gaat verkopen. Daarnaast levert het bedrijf nog andere digitale geïntegreerde oplossingen voor in de klas zoals een interactieve projector of een interactief vloerprojectiesysteem. Maar hoe zit het met partner Smart Technologies, dat het nu deels gaat beconcurreren?

In de Benelux blijft Vanerum Group samenwerken met het bedrijf achter Smart board. “We werken al lang samen en dat blijft ook zo”, zegt ceo Gert Van Erum. “Maar we zijn de laatste jaren internationaal aan het groeien en het onderwijslandschap verandert. Daarom is Smart Technologies niet langer onze enige partner voor buiten de Benelux en introduceren we daar ons eigen merk. Daar gaan we het concept van een klaslokaal in zijn geheel aanpakken.”

Van Erum wil geen kwaad woord kwijt over zijn partner/concurrent. Maar nuanceert de nood aan flexibiliteit. “Hun suite kan heel veel, maar soms is dat overkill. Ik denk dat we zelf beter zijn in het vereenvoudigen van dingen. Smart was vijf jaar geleden een voorloper en focust op zijn eigen technologie, maar vandaag is er technologie die beter is voor bepaalde noden.” Een voorbeeld daarvan is het aantal multitouch-punten op een digitaal schoolbord waarbij het i3BOARD tot 42 punten kan gaan. Dat maakt met velen op één bord werken een stuk praktischer.

“Zij zijn nog altijd een goede keuze, maar iets meer voor de poweruser en die zijn niet zo talrijk in het onderwijs. Daarom willen wij voor de rest een betrouwbare oplossing bouwen die vooral makkelijk werkt.” Kort samengevat: Smart bediende de voorlopers, maar naarmate meer scholen digitaliseren wil de Vanerum Group die onderwijsinstellingen (van buiten de Benelux) binnenhalen.

Die totaaloplossing moet zorgen voor een betere integratie van al het schoolmeubilair. Daarnaast wil het bedrijf ook onafhankelijk kunnen werken in softwarekeuze. Toen Smart Technologies met zijn digitaal schoolbord op de markt kwam was de hardware gebonden aan de software. Vandaag is er echter ook vraag voor andere oplossingen en met zijn i3-aanbod kan Vanerum daar op inspelen. “We gaan bijvoorbeeld iets ontwikkelen dat meer webbased werkt zodat de scholen zelf hun content kunnen beheren via een cms.”

Voor de productie van de componenten doet Vanerum een beroep op toeleveranciers. “Die onderdelenbouwen we zelf in. We zijn de grootste bordenfabrikant van Europa, zo’n bord interactief maken is een kwestie van dat component toe te voegen.”

De vraag is hoe de relatie tussen de Vanerum Group en Smart Technologies zal evolueren: binnen de Benelux blijven het partners, daarbuiten zijn het concurrenten. “De afspraak met hen is dat we hier hun merknaam actief blijven gebruiken en dat we i3 enkel buiten de Benelux promoten” zegt Van Erum. “Natuurlijk creëert dat een zeker spanningsveld, maar ze weten daar ook dat ze niet alles in hun aanbod hebben.”

Voor een afzetmarkt maakt de ceo zich alvast geen zorgen. “We hebben al bestaande distributiekanalen en contacten in Frankrijk, Duitsland, Scandinavië en de VS. We kijken ook actief naar landen waar we met onze nieuwe oplossingen contracten kunnen binnenhalen. We zijn actief in het Midden-Oosten en kijken nu naar Oost-Europa. We moeten het hebben van groeilanden en regio’s waar men investeert in onderwijs en durft vernieuwen.” Naar de toekomst toe hoopt Van Erum trouwens dat scholen beseffen dat infrastructuur doorweegt als het om investeringen gaat. Vooral naar het middelbaar en hoger onderwijs ziet Van Erum hier mogelijkheden. “Op een moment zal iedereen zijn eigen toestel meebrengen. Dan ga je een student veel gelukkiger maken met een goede infrastructuur in plaats van iedereen een laptop of tablet te geven waar ze niets op mogen installeren.”

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content