Het zal allicht niet tot een commerciële revolutie leiden, maar het aanbod van Teradata bevat voortaan ook kleinere datawarehouses, voor testomgevingen of specifieke toepassingen.

Teradata verruimt zijn actieterrein voor datawarehousing. Dat is na het partnerakkoord van oktober vorig jaar met SAS inzake ‘in-database analytics’ de eerste opvallende ontwikkeling sinds het zich losweekte van NCR. Het bedrijf positioneerde zich tot dusver exclusief ‘high end’ (EDW-Enterprise Data Warehouse), maar wil vandaag de dreiging uit de hoek van de kant-en-klare appliances counteren en meer specifieke of tijdelijke behoeften invullen. Teradata spreidt zijn aanbod voortaan over meerdere oplossingen”die alle behoeften van bedrijven inzake dataopslag moeten dekken”, van hosting en beheer van toepassingen voor specifiek gebruik (fraudeopsporing, segmentering van cliënteel, forecasting, MRO-maintenance, repair & overhaul…) of hosting voor testomgevingen, tot de centrale Active Enterprise Datawarehouse voor de (zeer) grote behoeften.”Wij verruimen onze doelmarkt”, beklemtoont Randy Lea, vice-president Products & Services.”Toepassingen die werden ontworpen voor specifieke behoeften worden vaak op verschillende analytische systemen geïmplementeerd. Ze impliceren belangrijke investeringen in BI en analytische systemen buiten de centrale warehouse, en ze liggen aan de basis van een complexe en dure architectuur. Onze nieuwe platformen stellen de klanten in staat hun analytische infrastructuur te stroomlijnen met de systemen en de database-engine van Teradata.”

Een overwegend Amerikaanse behoefte

Die nieuwe boodschap zal wellicht verschillend overkomen in de diverse geografische zones.”Aan de overkant van de Atlantische Oceaan zal dat in veel gevallen een reactie zijn op de dreiging die uitgaat van Netezza of DATallegro”, benadrukt Michel Bruley, marketingdirecteur Frankrijk en Benelux.”In Europa, waar die dreiging nog niet echt concreet is, zullen we geen agressieve promotie voeren voor ons nieuwe 2500 platform. We zullen ons zoals gewoonlijk beperken tot het uitwerken van een beperkte lijst van mogelijk geïnteresseerde en bestaande klanten. Een pro-actieve aanpak zullen we pas overwegen zodra bedrijven zoals Netezza zich te nadrukkelijk manifesteren op specifieke niches zoals toepassingen voor gerechtelijk rekest.” (1)

De nieuwe platformen

Als instapproduct stelt Teradata zijn 550 voor, een geïntegreerde datamart-oplossing (SMP-server, schijven, database, utility’s) voor het beheer van één toepassing”of om test- en ontwikkelingsopdrachten uit te voeren”, of om de behoeften van één afdeling te dekken. Volgens Michel Bruley kan de nieuwe serie datawarehouses niet worden afgedaan als kmo-oplossing. Kenmerkend voor de Teradata 550 is de deployment in nauwelijks enkele uren tijd. De oplossing draait onder Windows en de 64-bit uitvoering van SuSE Linux en biedt een maximale opslagruimte van 6 TB.

Echt nieuw is de Teradata 2500, instap in het echte warehousegamma of sandbox. De oplossing steunt op Intel dual-core-processoren en is bestemd”voor ondernemingen die een eerste warehousingproject starten, en een nieuwe toepassing uitbouwen vooraleer ze deze op termijn overzetten naar een enterprise data warehouse.” Maximale opslagruimte: 146 TB. De 2500 wordt geacht te voldoen aan behoeften van specifieke oplossingen en moet zowel appliances counteren als de oplossing NeoView van HP die volgens Randy Lea”veeleer mikt op de echt elementaire datamarts.”

Bovenaan in het gamma lanceert Teradata de 5550 voor de complexere behoeften: verwerking in real time of gemengd (transacties én decisionmaking). Hij is nog krachtiger dan de 5500 die in de catalogus blijft, en steunt op Intel quadcore-processoren. Maximale opslagruimte: 4 petabyte, terwijl de 5500 het op 1 petabyte houdt.

Prijskaartje

Prijsklasse: 55.000 euro per TB voor de 550 tot 170.000 euro per TB voor de 5550, met daartussen 100.000 euro per TB voor de 2500. De klant die een databaselicentie Teradata 12 op Intel-platformen kiest, zal 35.000 euro moeten neertellen.

Teradata belooft overdraagbaarheid tussen de platformen 2500 en 5550 op het vlak van utility’s, datamodel, ETL-software, applicatieve code en database. Wat scalability betreft, is er echter een kloof tussen het low-endgamma (550 SMP) en het midden- en high-endgamma (MPP).

Tot slot vermelden we nog de Teradata Express Edition, kosteloze versie van de database-engine Teradata 12.0, bestemd voor ontwikkelaars, met ondersteuning van Windows als besturingssysteem. De versie omvat een installatiekit, de verschillende tools en utility’s van Teradata en een voorbeeld van een database.

(1) Gerechtelijk rekest: verplichting van telecomoperators om bepaalde data en ‘sporen’ van transmissies te leveren aan de gerechtelijke overheden.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content