Screenen via video

Magali De Reu Ondernemer, journalist, spreker en auteur van 'Aut of the Box'

Welke vaardigheden en karaktereigenschappen heeft kandidaat X ? Als het van Hasseltse HR-softwarespeler Thalento afhangt, ontdekt u dat door nauwgezet gelaatsuitdrukkingen te bestuderen tijdens een video-interview. Het bedrijf heeft een participatie genomen in het Nederlandse Facelytix, die de technologie ontwikkelde.

Bij Facelytix ontstond het idee vanuit het werk van Amerikaans psycholoog Paul Ekman, een pionier op vlak van emoties en gezichtsuitdrukkingen. Door dat te combineren met videotechnologie en analyse via artificiële intelligentie, maakte het bedrijf de basistechnologie voor een videotest. Thalento heeft nu geïnvesteerd in Facelytix om met haar expertise de technologie te valideren en om te zetten naar een SaaS-model. Sneller en doeltreffender de juiste kandidaten vinden voor een job, dat is het doel.

GEEN HOROSCOOP

“De oplossing werkt zeer eenvoudig : als kandidaat ontvangt u een video-uitnodiging, u kijkt in de camera en tijdens een gesprek van ongeveer vier minuten krijgt u enkele vooraf opgenomen vragen voorgeschoteld”, licht Thalento-ceo Ben Greeven toe. “Niet uw antwoorden maar wel uw gelaatsuitdrukkingen tellen daarbij. Ons gelaat vertoont immers op subtiele wijze een aantal acties. Elk van die micro-expressies wordt geanalyseerd door een slim algoritme, dat ze vervolgens inventariseert, patronen herkent en verbanden legt. In een laatste fase worden alle bevindingen in een objectief rapport gegoten.”

Momenteel werkt Thalento hard aan de wetenschappelijke validatie van de technologie. Naar eigen zeggen wil het bedrijf geen horoscooptekst aanleveren die zomaar eventjes de persoonlijkheid van een kandidaat in vage bewoordingen uit de doeken doet. “Alles wat we meten en voorspellen moet grondig gefundeerd zijn”, zegt Greeven nog.

NIEUWE ARBEIDSMARKT

De technologie beantwoordt volgens Greeven helemaal aan de veranderingen die momenteel plaatsvinden op de arbeidsmarkt. “Voor bedrijven is rekrutering vaak een ellenlang proces dat bovendien niet eens accuraat blijkt te zijn”, stipt hij aan. “Heel wat hr-techbedrijven en leerplatformen zoeken daarom naar oplossingen en zo ontstaan ecosystemen waarin platformen aan elkaar worden gekoppeld. Surft u maar eens naar de website van SmartRecruiter. Naast de eigen software vindt u er ook een marktplaats van complementaire technologische tools. Zulke kruisbestuivingen moeten niet alleen hr versterken als serviceprovider, ook filteren ze tussenpersonen weg waarvan de kost groter is dan hun toegevoegde waarde.”

Een voorbeeld van een tussenpersoon die de impact van deze shift naar eigen hand wil zetten, is Randstad. Met haar digitale app Ploy digitaliseerde ze haar rekruteringsproces voor de horeca om zo sneller de juiste kandidaten aan te trekken. Dergelijke innovaties spelen volgens Greeven ook in op de ‘nieuwe arbeidsmarkt’ langs de sollicitantzijde. “Traditionele sollicitaties die een pak tijd en inspanning kosten voor de kandidaat, sluiten niet meer aan bij zijn huidige modus operandi”, stelt hij. “Kijk maar naar de jongeren die vooral communiceren via beeld en video, zoals Snapchat. In de arbeidsmarkt 2.0 moet een korte video-opname met uw smartphone volstaan. Daar willen wij nu onze schouders onder zetten.”

Klinkt allemaal veelbelovend, alleen rijst de vraag of de ietwat oudere sollicitant zich zomaar zal kunnen aanpassen aan dat gedigitaliseerde rekruteringsproces. Greeven verwacht geen grote obstakels. “Nagenoeg iedereen – jong en oud – gebruikt tegenwoordig een smartphone of tablet”, antwoordt hij. “De mens is daar zodanig mee vertrouwd, dat het slechts een kleine stap is om nieuwe tools zoals die van Facelytix te gebruiken. Het stijgend aantal sollicitatiegesprekken via Skype is daar een bewijs van. Een grotere stap is de technologie internationaal en over culturele verschillen heen schaalbaar maken. Om deze stap te zetten, bundelen we de krachten met een aantal ervaren partners.”

Magali De Reu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content