Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Bij de top-3 behoren in Europa, dat is de strategie van SD Worx. Het rekent in het buitenland op de groeiende vraag naar outsourcing van payroll- en hr-diensten.

Sinds begin dit jaar heeft SD Worx oprichter Jan van den Nieuwenhuijzen zijn zitje als ceo doorgespeeld aan Steven Van Hoorebeke. Die kan na 60 kwartalen bij een beursgenoteerd bedrijf (Oracle en Logica) eindelijk werk maken van een visie en een planning die verder reikt dan 3 maanden. “Wij kunnen toch plannen op twee jaar maken”.

SD Worx staat vandaag voor een omzet van 234 miljoen euro, waarvan 195 miljoen euro in België. Het verzorgt iets meer dan 900.000 loonopdrachten (payslips), goed voor zowat 60 procent van de totale omzet. “Internationaal zijn payroll-diensten onze belangrijkste focus”, geeft Steven Van Hoorebeke aan. In België is het met zijn payroll, tax en legal, en hr-diensten, een van de grote spelers met een marktaandeel van 29 procent in de privé- en 35 procent in de publieke sector.

De internationale ambitie is niet zo evident. Met een outsourcing van 90 procent van de payrolldiensten zit België immers bij de Europese top. In Duitsland is dat amper 30 procent, in Frankrijk zelfs maar 20 procent. “Het zijn natuurlijk wel grote landen,” duidt Van Hoorebeke. Maar een bijzonder grote groeisector is het toch niet. Gartner verwacht een jaarlijkse toename van 3,3 procent tot 2015. “Er is wel steeds meer vraag naar één aanbieder over alle landen heen. Internationale ondernemingen gaan voor besparingen. Het centraliseren van de payroll-operaties kan daarbij helpen,” aldus Steven Van Hoorebeke. SD Worx biedt die diensten reeds voor onder andere Delhaize, Mexx, Sara Lee, Securitas en BASF. De expertise uit België kan een hefboom zijn. De inspanningen om de alsmaar wisselende Belgische regelgeving aan te passen helpen.

Dat payroll-spelers zoals SD Worx steeds meer it-gedreven zijn is duidelijk. Van de zowat 2.000 medewerkers zijn er ruim 500 it’ers. Het hergebruik van it-componenten, ook in andere landen is een van de aandachtspunten. Het bedrijf hanteert vooral Microsoft en IBM (mainframe).

De hoofdzetel van SD Worx pronkt in Antwerpen. Het is aanwezig in de buurlanden Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland én het is samen met zes partners betrokken in de Payroll Services Alliance. Maar er is ook een toenemende internationale concurrentie met onder andere Workday, in 2005 opgericht door ex-PeopleSoft-ceo David Duffield en SuccesFactors, dat eind vorig jaar door SAP werd overgenomen voor 2,5 miljard euro. Een overname van SD Worx lijkt niet aan de orde.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content