Shurgard heeft de hosting van zijn bedrijfskritische applicaties ondergebracht in de datacenters van Colt in Nossegem en Roosendaal. Goed voor een besparing van 15.000 euro per jaar.

Shurgard is een aanbieder van zogenaamde self-storage. Het bedrijf beheert 189 opslaglocaties in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Het hoofdkwartier van Shurgard bevindt zich in Nossegem. In diezelfde gemeente bevindt zich een datacenter van Colt. Daar heeft Shurgard zijn bedrijfskritische applicaties ondergebracht. Het gaat onder meer om toepassingen als crm, ip-telefonie en de systemen voor e-mail, reservaties en betalingen die het bedrijf via de website ontvangt.

Daarnaast beschikte Shurgard bij Colt in Rotterdam over een tweede datacenterlocatie. “Die ligging vonden we niet ideaal”, zegt Dany Bruggeman, ict- en projectdirecteur bij Shurgard. “Bovendien wilden we voor dat tweede datacenter graag een oplossing die aan dezelfde hoge eisen voldoet als ons primaire datacenter in België. Wel wilden we er bij voorkeur mee in Nederland blijven.” De tweede locatie moet Shurgard de nodige garanties bieden op het vlak van disaster recovery en bedrijfscontinuïteit. Shurgard vond de oplossing in het datacenter (tier 3+) van Colt in Roosendaal. “Het datacenter voldoet aan alle eisen die we stellen. Bovendien is Roosendaal vanuit Nossegem een stuk makkelijker bereikbaar dan Rotterdam. We gaan er vaak naartoe, om iets te configureren of te testen. Op het vlak van reistijd besparen we dertig procent.”

De grootste winst schuilt echter in de efficiëntie waarmee Colt het datacenter heeft ingericht. “We hebben maar zes racks nodig”, zegt Dany Bruggeman. “In Rotterdam waren dat er nog tien.” Die daling met veertig procent laat Shurgard toe op jaarbasis liefst 15.000 euro te besparen. Voor die lagere prijs beschikt Shurgard nu bovendien over een active-active opstelling tussen Nossegem en Roosendaal. Om te voldoen aan de vereisten op het vlak van hoge beschikbaarheid vindt er voor de meest kritische applicaties tussen de twee datacenters replicatie in real time plaats. Voor andere toepassingen gebeurt de replicatie twee keer per dag. Shurgard maakt verder ook gebruik van de oplossing voor unified communications van Colt. Voorheen had het bedrijf nogal wat moeilijkheden met gemiste oproepen. De overstap naar de oplossing van Colt liet Shurgard toe vijf miljoen euro aan misgelopen jaaromzet terug te winnen.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content