Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met IPStor van FalconStor om haar opslag te virtualiseren, verkiest het Sint-Pietersziekenhuis een oplossing die weliswaar origineel is, maar onafhankelijk van de opslagleveranciers.

Met 600 bedden is het universitair ziekenhuis Sint-Pieter een van de grootste ziekenhuizen van Brussel. Het maakt deel uit van het ziekenhuisnetwerk Iris dat 5 ziekenhuizen groepeert op 11 sites met 9.000 medewerkers.

Eind jaren ’90 besliste het Sint-Pietersziekenhuis, met het oog op de groeiende beheersproblemen van zijn it-infrastructuur, om de stap te zetten naar virtualisering. Virtualisering van de servers met VMware, maar ook virtualisering van de opslag. “Wij wilden een abstracte tussenlaag invoeren, onafhankelijk van de leveranciers van opslaghardware”, verklaart informaticadirecteur Francis Cammaerts. Hij benadrukt ook de absolute noodzaak voor het ziekenhuis om 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 dienstverlening te garanderen (met name wegens de spoeddiensten) en dus om een infrastructuur met een grote beschikbaarheid in te voeren.

FalconStor/Comparex

Na een marktonderzoek besloot het Sint-Pietersziekenhuis – we zijn dan eind 2003, begin 2004 – om de IPStor-oplossing van FalconStor op 2 nodes te installeren. Met deze keuze is het niet alleen mogelijk om zich niet te binden aan een constructeur, maar ook om de bestaande opslagkolommen te hergebruiken. “Dat was toen een moedige keuze, want er waren nog geen precedenten in België”, preciseert Francis Cammaerts, die eraan toevoegt dat IPStor in eerste instantie voor 3/4 van de opslag gebruikt zal worden, kwestie van een uitweg te behouden.

Tot 2009 kreeg de FalconStor-oplossing een steeds grotere omvang: permanente toevoeging van fysieke en virtuele servers, sterke toename van de opslag onder impuls van de medische beeldvorming, de introductie van intelligente snapshottechnologieën evenals optimalisering van test- en disaster recovery omgevingen. De tevredenheid over het FalconStor-platform werd steeds groter bij het it-team en de medische teams.

Bijgevolg werd beslist om het platform te veralgemenen, al werden ook andere alternatieven bestudeerd. “Het Sint-Pietersziekenhuis wou een onafhankelijke oplossing behouden en heeft het aanbod van Equalogic bijvoorbeeld niet weerhouden. Over een periode van 10 jaar hebben we de volledige infrastructuur gevirtualiseerd, of het nu gaat om de gebruikersinterfaces, gegevensbanken of fysieke servers. Dit met een beperkt systeemteam.”

Bovendien werd de door de gelijknamige firma dbMotion ontwikkelde softwareoplossing opgevat als een aggregatielaag van de bestaande patiëntgegevens in de infrastructuur, waardoor twee systemen konden worden ingevoerd: een voor de productie en een voor de samenvoeging van de gegevens. Voor advies en de implementatie van de oplossing FalconStor vertrouwt het Sint-Pietersziekenhuis al jarenlang op Comparex.

Evolutie

Voortaan draait IPStor op 2 clusters van 3 nodes. De huidige capaciteit van de opslag bedraagt 150 terabyte – “We zouden die capaciteit binnen 2 jaar moeten verdubbelen” -, terwijl het aantal fysieke servers werd teruggebracht van 160 tot 40, waaronder 6 VMware servers. De opslagomgeving omvat primaire 197 lun.

Het Sint-Pietersziekenhuis bezit een heterogeen park opslagkolommen: EMC Clariion van verschillende generaties, naast kolommen van Apple en Xyratex. De san berust op 8 Fibre Channel Brocade switches van 4 en 8 Gbit/s.

Bij de voordelen van de FalconStor-oplossing citeert Francis Cammaerts vooral de virtualisering van de lun, het beheersgemak, opslagredundantie, de mogelijkheid om gegevens moeiteloos te migreren, de stabiliteit en de scalability.

Mohammed Merkachi, die enkele maanden geleden benoemd werd tot directeur sales & marketing van Comparex Belgium, voegt eraan toe: “In een omgeving die gedicteerd wordt door een omgekeerd evenredige curve van de gegevens ten overstaan van de informatica-investeringen, was de grote uitdaging om een alsmaar veeleisendere sla te behouden en tegelijk de performantie en de doeltreffendheid van de afdeling informatica te verbeteren. Voortaan is de medische staf minder afhankelijk van de it-afdeling en beschikt ze over een beveiligde, intelligente omgeving die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk is, terwijl de opslag en de legacy en toekomstige toepassingen geïntegreerd kunnen worden in een oplossing die tegelijk voordelig en open is.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content