Slim alarm voor de prijs van een koffie

Zorgbedrijf Antwerpen wil niet alleen op het vlak van zorgdiensten, maar ook technologisch een voortrekkersrol spelen. Daarom investeert het al enkele jaren in de ontwikkeling van innovatieve IoT-toepassingen.

Zorgbedrijf Antwerpen is de grootste speler in de Antwerpse zorgsector. Dagelijks bieden 4.000 medewerkers extra ondersteuning aan 18.000 klanten in ruim 80 zorginstellingen, waaronder diensten-, woonzorg- en jeugdzorgcentra. Daarnaast beheert het ook 3.350 serviceflats. Om het plaatje af te maken, levert het bovendien thuishulp. Daarbij is het geboden gamma aan thuisdiensten vrij breed: van poets- en huishoudhulp tot gezinszorg, maar bijvoorbeeld ook persoonlijke alarmsystemen.

“Die persoonlijke alarmsystemen bieden we niet enkel aan in het kader van thuiszorg, maar evengoed in onze serviceflats en woonzorgcentra”, vertelt Dimitri De Rooze. De behoefte aan veiligheid verschilt immers niet wezenlijk tussen die verschillende klantendoelgroepen.

Sensoren voor senioren

Vroeger kon u zo’n persoonlijk alarmsysteem enkel activeren via een drukknop, die u in principe overal meedroeg – aan een polsband, bijvoorbeeld. “In zo’n veertig procent van de gevallen lukte dat helaas niet”, herinnert De Rooze zich. “Omdat de persoon niet meer bij bewustzijn was, bijvoorbeeld. Of omdat hij of zij de polsband simpelweg niet omhad. In al die gevallen werkte de technologie weliswaar perfect, maar bleek het systeem toch ontoereikend.”

Onder de noemer ‘Valère’ biedt Zorgbedrijf Antwerpen nog steeds zo’n klassiek alarmsysteem aan, op basis van een signaal dat u zelf moet activeren. Alleen is het nu gebaseerd op draadloze technologie en kan het worden uitgebreid met bijvoorbeeld een draadloze audiosensor. Die kan de persoon meenemen naar de badkamer of in de slaapkamer op het nachtkastje zetten, om de zorgcentrale ook op verder afgelegen plekken te kunnen horen en via spraak te communiceren.

Dat actieve alarmsysteem vulde Zorgbedrijf Antwerpen aan met een passief model op basis van automatische sensoren die de dagelijkse routine van een bejaarde registreren. Voor de ontwikkeling van ‘Vital’, zoals die nieuwe versie heet, werkte het bedrijf nauw samen met de Belgische start-up Senso2Me. “Niet alleen hoef je voortaan geen alarmknop meer te activeren, je hoeft die zelfs niet meer op je lichaam te dragen of in huis te hebben”, legt De Rooze uit. “De slimme sensoren die we plaatsen in vijf of meer kleine toestellen detecteren je bewegingen en weten wanneer je wel of niet in de buurt bent. Gebeurt er iets ongewoons – blijf je bijvoorbeeld langer dan normaal in de badkamer – dan stuurt Vital automatisch een waarschuwingssignaal naar de alarmcentrale.”

De slimme sensoren weten of je al dan niet in de buurt blijft” Dimitri De Rooze, manager ICT & Aankoop van Zorgbedrijf Antwerpen

Lagere drempel

Beide slimme alarmsystemen voor senioren zijn intussen operationeel en worden door Zorgbedrijf Antwerpen volop mee gecommercialiseerd. “Valère kan je al huren voor 2 euro per dag, Vital voor 3 euro: dat is de prijs van een koffie”, stelt De Rooze. Als bijkomende troeven, naast hun betaalbaarheid, haalt hij het installatie- en gebruiksgemak van de systemen aan. “Je kan perfect instellen hoe ze moeten werken en wat ze precies moeten meten, in overleg met het zorgnetwerk rond de klant, de klant zelf en met alle respect voor de privacy.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content