We testen zes network attached storage (nas)-oplossingen voor kmo met minstens vier schijfsleuven van Lenovo, Fujitsu, Netgear, Seagate, Thecus en WD.

We testten met de Intel NAS Performance Test (NASPT), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van meer dan 30 GB testdata. We gebruikten dezelfde testmethode als bij onze test van vorig jaar (zie Data News 18/10/2013 en ons online archief ). Eén verschil tegenover vorig jaar is dat we de lege (barebone) apparaten dit jaar testten met drie WD Red Pro NAS harde schijven (4TB WD4001FFSX). Alle testdetails vindt u in de tabel op onze website.

FUJITSU CELVIN NAS SERVER Q902

Fujitsu verkoopt zijn ‘grote’ opslagoplossingen onder de merknaam Eternus. De kleinere Eternus-racks zijn bedoeld voor grotere kmo’s. Maar de Japanse it-gigant verkoopt ook compacte opslagtorens onder de merknaam Celvin. Die zijn bedoeld voor kleinere kmo’s, lokale kantoren en thuiswerkers. Deze opslagtorens draaien een bedrijfseigen, op Linux gebaseerd besturingssysteem. Vorig jaar testten we de Q802, het op één na grootste model in deze reeks. Die tafel-nas met vier schijfsleuven is nog steeds verkrijgbaar. Ditmaal testen we het grootste model in het Celvin-gamma, de Q902, met ruimte voor zes ‘hot-swappable’ schijven, maar voor het overige vrijwel identiek aan de vorig jaar geteste Q802. De 2,1 GHz Intel Atom D270x cpu wordt hier echter aangevuld met 2 GB ram in plaats van 1 GB bij het kleinere model. Het besturingssysteem is ondertussen opgewaardeerd van 3. x vorig jaar naar versie 4.x. Een van de nieuwigheden is een installatiewizard die als enige in deze test toelaat om de nas van bij de start in te richten voor zakelijk gebruik. Consumenten-apps zoals media-streamers en torrent-clients worden dan uitgeschakeld en de nas maakt slechts vier standaardmappen aan, waaronder een voor iedereen toegankelijke ‘Public’-map. Andere fabrikanten zouden Fujitsu’s voorbeeld wat ons betreft best volgen. De Q902 is zowel leeg als met schijven gevuld verkrijgbaar; wij testten de 18 TB-uitvoering. Het bedrijfseigen, Linux-gebaseerd besturingssysteem biedt standaard veel mogelijkheden, die u nog kunt uitbreiden via Linux packages (pkg-ondersteuning). Opvallend zijn ook de uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Naast aes-256 encryptie van het raid-volume en witte of zwarte lijsten voor verbindingen, is het bijvoorbeeld mogelijk om verbindingspogingen tot op ip-protocolniveau (ssh, telnet, http(s), ftp, samba, afp) te beperken. U kunt tevens uw eigen x.509pem ssl-certificaten installeren. Voor verdere details verwijzen we u naar het artikel over de Q802 van vorig jaar.

GEMIDDELDE SNELHEID: 50,1 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 97/100

PRESTATIESCORE: 84/100

LENOVO IX4-300D NETWORK STORAGE

De merknaam is gewoon Lenovo, maar het typenummer lijkt nog op dat uit de Iomega-tijd, waarvan de Chinese fabrikant vorig jaar via een omweg langs EMC alle nas-producten overnam. Op zijn website prijst Lenovo deze tafel-nas overigens wel nog aan onder de merknaam Lenovo Iomega, terwijl de grotere px6-300d die we vorig jaar testten en die nog steeds verkrijgbaar is er nog altijd het LenovoEMC-label draagt. Verwarrend allemaal, maar we vermoeden dat Lenovo naarmate er nieuwe modellen uitkomen zowel de EMC- als de Iomega-naam van deze producten zal laten vallen. Op de ix4-300d, die op twee na de kleinste nas is in het Lenovo-gamma, vinden we sowieso alleen de merknaam Lenovo terug. Deze compacte, 1,3 GHz Marvell 6282 ‘Armada XP’-gebaseerde tafel-nas met 512 MB ram zou je kunnen beschouwen als de opvolger van de Iomega StorCenter ix4-200d die we enkele jaren geleden testten. Het apparaat heeft vier sleuven, die beschermd zitten in de kast die je alleen via twee duimschroeven aan de achterkant kunt openen. De schijven zijn immers niet ‘hot-swappable’! Op de voorkant zit een usb 3.0-poort en achteraan bevinden zich twee usb 2.0-poorten en twee Gigabit Ethernet-aansluitingen. De voeding is extern. Deze ix4-300d is leeg verkrijgbaar. Wij testten de 4 TB-versie, maar er bestaan ook 8- en 12 TB-uitvoeringen. Het besturingssysteem is wel gewijzigd tegenover de Iomega-tijd: Lenovo behoudt het op ’embedded’ Linux gebaseerde LifeLine OS dat EMC Iomega op deze apparaten zette, al heeft Lenovo ook voor het besturingssysteem de band met EMC doorgeknipt. Versie 4.1 verbetert vooral de beveiliging van het LifeLine OS, maar verwijdert ook de vroegere integratie met enkele EMC-diensten zoals Atmos Cloud Storage en Mozy Online Backup. De cloudopslag is vervangen door Lenovo’s eigen Personal Cloud-dienst. Voortaan is het gelukkig onmogelijk om de nas zonder beheerderswachtwoord in te richten. ‘Shares’ zijn standaard niet toegankelijk: de beheerder moet die expliciet delen. Publieke gedeelde mappen blijven beschikbaar indien u ze expliciet deelt met de groep ‘Everyone’. Andere verbeteringen zijn een eenvoudigere installatieprocedure, een overzichtelijker beheer met een overzichtspagina die toegang geeft tot alle opties, verbeterde raid-ondersteuning en ondersteuning voor Samba 4.0. Een firmware-update moet u bij Lenovo overigens nog altijd zelf downloaden en manueel installeren. Volautomatische installatie vanaf het internet zoals bij de meeste andere fabrikanten is hier niet mogelijk.

GEMIDDELDE SNELHEID: 37 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 57/100

PRESTATIESCORE: 53/100

NETGEAR READYNAS 516

ReadyNAS is Netgear’s gamma van zakelijke nas’en, waarin ook desktop-modellen zoals de hier geteste ReadyNAS 516 hun plaats hebben. In het productgamma zitten torentjes met twee, vier en zes sleuven. U kunt ze leeg kopen of met capaciteiten van 2 tot 24 GB. Met behulp van de optionele expansiemodule EDA500 kunt u die capaciteit nog verdubbelen. Wij ontvingen voor deze test een lege ReadyNAS 516 met zes schijfsleuven waarin we drie WD Red Pro NAS Hard Drives staken. Schijven kunt u dankzij Netgear’s slimme sledesysteem dat geen schroeven gebruikt vliegensvlug toevoegen of ‘hot’ vervangen. De schijfsledes gaan schuil achter een helaas niet afsluitbaar deurtje met geïntegreerd status-led en grote aanraakgevoelige knop. Het ziet er indrukwekkend uit, maar de functie is zeer beperkt: u kunt met deze virtuele knop enkel doorheen de statusboodschappen bladeren of een back-up initiëren naar een aangesloten usb-schijf. Zodra op het led-scherm een ip-nummer verschijnt, kunt u de nas gebruiksklaar maken. De installatiewizard werkte bij ons om de een of andere reden niet in IE9. In Chrome verscheen de wizard gelukkig wel. De wizard verplicht u om het standaard ‘password’ wachtwoord van de admin-account te wijzigen. Helemaal perfect is deze beveiliging nog niet: u kunt immers opnieuw ‘password’ als wachtwoord invoeren en de wizard protesteert dan niet. Ook maakt de nas standaard vijf verschillende publiek toegankelijke gedeelde mappen aan. Verse schijven worden overigens standaard en zonder dat u dit vooraf kiest geformatteerd in Netgear’s verbeterde versie van raid5, namelijk x-raid2 met automatische expansie en vergroting van volumes naarmate u schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grote. De gebruikelijke raid0 tot en met 10-niveaus zijn overigens ook beschikbaar, maar die moet u expliciet inschakelen. Deze nas heeft een Intel Core i3 ‘Ivy Bridge’ cpu die draait aan 3,3 GHz met 4 GB werkgeheugen. Naast usb 2.0- en 3.0-poorten zitten er ook twee eSata-poorten op die steeds zeldzamer worden in deze productklasse. Het nieuwe Linux-gebaseerde Netgear ReadyNAS OS 6 is veel gelikter en gebruiksvriendelijker dan het Netgear RAIDiator OS van weleer. Het biedt uitgebreide zakelijke functies, met onder andere een van de betere ondersteuningen voor virtualisatie en isci in het testveld. Ook het aanbod aan optionele apps behoort tot het uitgebreidste van alle geteste apparaten. Goed is dat geen enkele app bij het inrichten geactiveerd wordt. Wat u nodig hebt, installeert u gewoon zelf. Zo belast u de werking van de nas niet onnodig met allerlei ongebruikte functies.

GEMIDDELDE SNELHEID: 49,8 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 90/100

PRESTATIESCORE: 80/100

SEAGATE NAS PRO 6BAY (DP6)

Seagate, dat voor het eerst deelneemt aan onze nas-test, gooide verleden jaar zijn nas-aanbod volledig om na de acquisitie van LaCie en heeft nu twee productgamma’s van compacte tafel-nas’en voor kleinere bedrijven: Seagate NAS voor werkgroepen van 1 tot 25 clients en Seagate NAS Pro voor maximaal vijftig gebruikers. Deze apparaten draaien een ’embedded Linux’-gebaseerd Seagate NAS OS dat ontwikkeld is door ingenieurs van het overgenomen LaCie. Wij testten het topmodel, de 1,74 GHz Intel C2338 Atom-gebaseerde NAS Pro 6BAY met, zoals de naam al aangeeft, zes schijfsleuven, een maximale opslagcapaciteit van 24 TB en 2 GB werkgeheugen. Deze zelfde nas is ook verkrijgbaar zonder schijven en in capaciteiten van 4-, 8-, 16- en 20 TB. Seagate heeft overigens in zijn gamma ook nog NAS Pro’s met twee en vier schijfsleuven. De schijfsleuven zijn helaas voor iedereen toegankelijk en kunnen niet worden afgesloten. De installatie-wizard eist niet dat u het standaardwachtwoord van de admin wijzigt. Ook wordt standaard een voor iedereen toegankelijke publieke gedeelde map gecreëerd. We zouden liever zien dat deze onderdelen bij verstek sterker beveiligd zouden worden. Op de voorkant zit een usb 3.0-poort, die aan de achterkant nog eens herhaald wordt, samen met één usb 2.0- en twee Gigabit Ethernet-poorten. Het apparaat wordt van stroom voorzien door een massieve externe voeding. Seagate’s nieuwe NAS OS valt op door zijn overzichtelijke en eenvoudige interface en een ‘feature-set’ die ontdaan is van onnodige apps en mogelijkheden voor thuisgebruikers, iets wat niet alleen de stabiliteit, maar ook de veiligheid ten goede komt in een bedrijfsomgeving. Dit nas-besturingssysteem hinkt dus niet op twee benen zoals dat bij zowat alle andere fabrikanten wel het geval is. De functionaliteit van het besturingssysteem kunt u nog uitbreiden met apps, waarvan er momenteel maar een handvol beschikbaar zijn. Alle gebruikelijke raid-niveaus zijn beschikbaar (ook raid6), maar standaard gebruikt deze nas het eigen, meer flexibele eveneens van LaCie overgenomen SimplyRAID-systeem dat een eenvoudigere uitbreiding van het raid-volume toelaat, zowel door achteraf harde schijven toe te voegen of kleinere door grotere te vervangen. Andere fabrikanten zoals Netgear, Qnap en Synology bieden vergelijkbare eigen flexibelere raid5-gebaseerde beschermingssystemen.

GEMIDDELDE SNELHEID: 56,4 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 90/100

PRESTATIESCORE: 84/100

THECUS N7710

De N7710 van Thecus is een uit de kluiten gewassen toren-nas die plaats biedt aan zeven schijven. We testen deze nas met drie WD Red Pro NAS Hard Drives (4TB WD4001FFSX) in raid5-configuratie. De schijven worden met ouderwetse schroefjes in de sledes vastgezet. Geen slim sledesysteem dus zoals bij Netgear. Het metalen deurtje waarachter de sleuven schuilgaan is ook hier niet afsluitbaar, maar de sledes kunt u individueel wél afsluiten met behulp van meegeleverde sleutels. Deze nas wordt standaard geleverd met vast ip nummer. Om ze in gebruik te nemen moet u ofwel de installatie-pc in hetzelfde netwerk plaatsen als de nas, ofwel de Thecus Setup Wizard Windows of Mac OS X downloaden en die de nas laten detecteren, waarna u het ip-nummer kunt wijzigen zodat u het webbeheer kunt openen. Deze installatiewizard verplicht u ook om het admin-wachtwoord te wijzigen, maar u kunt opnieuw het verstekwachtwoord ‘admin’ ingeven zonder dat er wordt geprotesteerd. Standaard worden zeven publieke ‘shares’ gecreëerd. Interessant is dat Thecus een ‘quick raid’-formatteeroptie heeft: de schijvenarray is dan in enkele minuten gebruiksklaar, in tegenstelling tot de vele uren die het anders duurt. Bij de andere fabrikanten vonden we een dergelijke handige optie niet terug en duurde het soms tot een dag om een nas testklaar te krijgen. Deze nas is ruim voorzien van poorten. Zelfs esata, hdmi en vga zijn van de partij. Vorig jaar testten we de Thecus N4800Eco. Het Linux-gebaseerde ThecusOS 5-besturingssysteem is sindsdien nauwelijks veranderd. Dat hoeft ook niet want zoals we vorig jaar al vaststelden is het een erg functierijk besturingssysteem met uitgebreide ondersteuning voor bedrijfsfuncties zoals beveiliging, directory-integratie, serverondersteuning en virtualisatie. Deze nas heeft trouwens een VMware ESXi 5.5 iSCSi certificatie en is als enige in deze test ook verkrijgbaar in een 10GbE-variant (via een netwerkkaart die u in de PCI-e x8 uitbreidingssleuf monteert).

GEMIDDELDE SNELHEID: 46,1 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 98/100

PRESTATIESCORE: 83/100

WD MY CLOUD EX4 PERSONAL CLOUD STORAGE

De kleinzakelijke nas-systemen van WD dragen de serienaam Sentinel. Maar omdat de modellen die we vorig (WX4000) en zelfs twee jaar (DX4000) geleden testten nog steeds courant zijn, stuurde de fabrikant ons deze keer een nas uit zijn nieuwe Expert-serie, de My Cloud EX4. WD heeft overigens ook nog een My Cloud Consumer-serie voor gewone consumenten. Het Expert-gamma is bedoeld voor zogenaamde ‘prosumers’ en voor kleine werkgroepen of thuiskantoren tot maximaal 15 gebruikers. Naast de EX4 met vier schijfsleuven is er nog een EX2 met – u raadt het – ruimte voor twee harde schijven. De My Cloud EX4 is leeg verkrijgbaar of gevuld met naar keuze 8-, 12- of 16 TB. Het hardwareplatform lijkt sterk op dat van de Lenovo ix4-300d, met onder andere een Marvell SoC en 512 MB werkgeheugen. De cpu draait hier wel aan 2 GHz, maar is van een ouder type dan bij Lenovo (nog gebaseerd op het ‘Kirkwood’-platform in plaats van op ‘Armada XP’). Dat is op zich merkwaardig, want de EX4 (bouwjaar 2013) werd na de ix4-300d (bouwjaar 2012) gelanceerd. Bij dit apparaat kunt u de schijven langs voor verwijderen en ze zijn in tegenstelling tot bij Iomega wél ‘hot-swappable’. Helaas zijn de schijfsleuven onbeschermd en niet afsluitbaar. Ook bent u tijdens de installatie niet verplicht om de admin-account van een wachtwoord te voorzien. Evenmin veilig is dat deze nas standaard drie verschillende publieke ‘shares’ creëert. Bijzonder is dat u twee externe voedingen kunt aansluiten die het van elkaar overnemen als een van beide faalt. Er wordt standaard wel maar één externe voeding meegeleverd. Deze nas heeft twee usb 3.0-poorten op de achterkant, maar geen op de voorkant. Verder zijn er twee gigabit ethernet-aansluitingen. Het op Linux-gebaseerde besturingssysteem van deze nas heeft een zeer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface, met een behoorlijke functionaliteit, al verwijdert de recentste firmware-update om de een of andere duistere reden de ondersteuning voor het nfs-bestandssysteem. De standaardmogelijkheden kunt u nog uitbreiden met behulp van downloadbare apps zoals WordPress en Joomla.

GEMIDDELDE SNELHEID: 29,2 MB/S

FUNCTIONALITEITSSCORE: 66/100

PRESTATIESCORE: 55/100

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content