Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

SoftKinetic, de Belgische start-up die gespecialiseerd is in 3D-bewegings-herkenning, speelt voortaan in de Champions League van de it-industrie. De trackingtechnologie van de Brusselaars wordt straks immers geïntegreerd in de ‘software development kit’ van chipbakker Intel.

SoftKinetic is zowat het typevoorbeeld van het bedrijf dat op het juiste moment met de juiste technologie kwam opdraven. Toch liep niet zo maar alles van een leien dakje. De VUB-onderzoekers achter het project sleutelden maar liefst zes jaar aan hun camera met dieptezicht. In 2010 staat het systeem dat lichaamsbewegingen kan interpreteren en vertalen naar het scherm eindelijk op punt, en vanaf volgend jaar wordt de 3D-trackingtechnologie van de jonge honden geleverd aan Intel.

Dat Microsoft ongeveer gelijktijdig een eigen alternatief voor de technologie van SoftKinetic uit de hoed toverde (Kinect, de fameuze toepassing voor de Xbox 360 waarmee je games bestuurt via lichaamsbewegingen), had alvast een interessant gevolg: men ging nog aandachtiger naar de jongens uit Brussel kijken.

Belgacom is de eerste ‘vette vis’ die in zee gaat met de start-up. De telco wil de 3D-trackingtechnologie integreren in de opvolger van Bel-gacom TV, waardoor dat platform in de nabije toekomst deels met gebaren bediend kan worden. Bel-gacom had in 2010 al 4 miljoen euro veil voor de holding boven SoftKinetic.

Dan al klonk het dat het bedrijfje niet enkel met telco’s in zee wil gaan, maar met alle partijen die geïnteresseerd zijn in een user interface met gebarensturing. “We kunnen ook samenwerken met hardwareboeren die onze camera en onze middleware aanbieden als accessoire bij een pc”, vertelt ceo Michel Tombroff in een gesprek met Data News.

Als we hem toen verteld zouden hebben dat Intel de technologie zou gaan integreren in zijn software development kit, had hij ons allicht weggelachen.

Desalniettemin kunnen pc-bouwers en softwareontwikkelaars dankzij SoftKinetic vanaf 2013 allerlei applicaties ontwikkelen waarbij beweging, gebarentaal, swipes en zelfs gezichtsherkenning worden ingezet als interface tussen mens en computer. “Net zoals touch dat deed na de komst van de iPhone, zal gebarensturing de markt van de user interfaces compleet overhoop gooien”, aldus nog Tombroff.

In de VS heeft het concept intussen al een naam meegekregen, namelijk ‘perceptual computing’. Pc-bouwers hopen alvast dat deze intuïtieve manier van werken hen kan helpen in de strijd tegen de alomtegenwoordige smartphones en tablets.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content