Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

In een onderneming horen we vaak dat er een nieuwe applicatie moet worden ontwikkeld, maar wat gebeurt er met een in onbruik geraakte applicatie die verwijderd moet worden? En niet alleen de software zelf, maar ook de bijbehorende gegevens? Solix biedt de oplossing.

“In de afgelopen jaren hebben bedrijven de hoeveelheid gegevens in hun datacenters alleen maar vergroot, zonder zich zorgen te maken over de kosten ervan. Daarnaast gaat 70 % van het it-budget momenteel naar applicatieonderhoud. Het is dan ook noodzakelijk om je applicatiepark beter te beheren”, stelt Sai Gundavelli, ceo en oprichter van Solix, vast. Sommige gegevens zijn inactief en sommige toepassingen worden niet meer gebruikt, zonder dat de it-directeur zich altijd bewust is van het probleem. Met alle problemen inzake kosten (beheer opslagruimte, enz.) van dien.

Dynamisch beheer

Dit is net een van de toonaangevende producten in het aanbod van zijn bedrijf: een oplossing om applicaties te identificeren die niet meer actief zijn, terwijl de metadata verbonden aan deze applicaties beheerd worden. Dit noemt Solix ‘application retirement’. Een oplossing die ook kan worden toegepast wanneer een bedrijf zich moet afscheiden van een entiteit of, omgekeerd, moet fuseren met een ander bedrijf.

Maar Solix gaat nog een stapje verder en gaat na welke applicaties actief, semi-actief en inactief zijn om geen back-up te maken van gegevens van zogenaamde dode applicaties, dankzij een oplossing voor database archiving.

Daarnaast biedt Solix een data masking-module waarmee gevoelige gegevens in een database kunnen worden geïdentificeerd en verborgen. Dit voorkomt volgens Solix dat persoonsgegevens van gebruikers in verkeerde handen vallen. De recente verliezen van gevoelige gegevens die de voorpagina’s haalden, zouden zo vermeden kunnen worden, gelooft Gundavelli. “Bovendien zorgt de masking ervoor dat het probleem met de veiligheid in cloud is opgelost.”

Tot slot verkoopt Solix een module voor het beheer van testgegevens waarmee men een kopie kan maken van een database voor testdoeleinden, ontwikkeling, enz. “We bieden een enterprise data management systeem (edms) voor gestructureerde data”, vat de baas van Solix nog een samen. En hij bevestigt dat het bedrijf de meeste databases op de markt ondersteunt, of het nu gaat om Oracle (dat trouwens partner is en dit product in OEM integreert in zijn catalogus), DB2 of Informix, maar ook Baan, JD Edwards, Siebel, enz. “Het probleem van EDMS past volledig in de governance-strategie van een bedrijf”, voegt hij eraan toe.

Als we hem vragen wie zijn concurrenten zijn, noemt Gundavelli IBM, HP en Informatika, ook al bieden de eerste twee “gerichte oplossingen, terwijl wij alle applicaties ondersteunen.” Een ander verschil: de Solix-modules zijn beschikbaar in de vorm van een appliance, de software is onder licentie of in een pay as you go model.

Evolutie

Solix richtte zich tot nu toe op gestructureerde data, maar Sai Gundavelli vertrouwt ons toe dat zijn bedrijf nu ook belangstelling heeft voor niet-gestructureerde gegevens, die een explosie kennen in het bedrijf. Zo lanceerde Solix onlangs Solix Application Portfolio Manager dat toelaat de gegevens te visualiseren in functie van het profiel van een gebruiker. Bovendien komt er voor het einde van het jaar een platform op de markt dat zowel gestructureerde als niet-gestructureerde gegevens ondersteunt.

Solix is sinds 2 jaar aanwezig in Europa en telt enkele mooie referenties, waaronder DHL, RTL, Bombardier, Air Liquide, Honeywell en het Britse Ministerie van Defensie. Zijn hoofdkwartier voor Europa is gevestigd in Zwitserland.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content