Bijna de helft van de Belgische bedrijven heeft een extern datanetwerk. Belgacom is kind aan huis bij 54 procent van hen. De overname van Telindus was een troef maar de integratie liep en loopt niet van een leien dakje.

Ook in het datasegment is er een jaarlijks verloop van zo’n 10 tot 15 procent. Het is dus een vrij stabiele markt. Belgacom blijft met zijn uitgebreid Bilan-netwerk een zeer geduchte concurrent en tracht nu al bijna een jaar zijn Explore-strategie aan de man te brengen: klanten hoeven zich niet langer te bekommeren om de technologie, maar bepalen enkel de benodigde bandbreedte. Het is een onvermijdelijke evolutie naar breedbandtoegang uit het kraantje. Dat betekent tegelijk ook weinig toegevoegde waarde. Sommige operatoren hebben daarom ict-integratoren overgenomen: Belgacom palmde Telindus in, KPN onlangs Getronics. BT en Orange Business Services proberen het via organische groei, maar zullen toch ook onvermijdelijk een overname moeten overwegen. Verizon Business Services, Telenet Solutions, AT&T en Colt houden zich voorlopig nog niet op met it-business, maar het is de vraag hoe lang de groten zich nog afzijdig zullen houden. Zo deed onlangs het gerucht de ronde dat Deutsche Telekom EDS wilde overnemen. Dat zou betekenen dat, als EDS samen met Telindus Belgacom ICT, het contract wint voor de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse administratie deels gerund zou worden door een operator die voor een stuk nog in handen is van de Duitse overheid. De belangen zijn dus groot. “Ik vrees dat alle grote integratoren op een bepaald moment zullen worden overgenomen door operatoren,” vertelt Peter Van Beek van Johnson Controls.

‘Belgische’ integratoren

Telindus Belgacom ICT steekt nog steeds met kop en schouders boven alle andere ‘Belgische’ integratoren uit (grafiek 23). Met zo’n 250 miljoen euro omzet haalt het meer dan het dubbele van Dimension Data dat dit jaar voor het eerst de kaap van de 100 miljoen euro overschrijdt. Toch vertoont de integratie van Telindus barsten. “Wij zijn bezig met de keuze van een integrator. We kiezen tussen IBM, Dimension Data en Telindus Belgacom ICT, maar Telindus zal er niet meer bij zijn,” verklapt Kalman Tiboldi van de TVH Group. De onafhankelijkheid blijft dus toch ook belangrijk. Vertellen we nog dat netwerkoutsourcing in ons land nog steeds niet kan rekenen op veel enthousiasme (grafiek 24). Vier op de vijf it-managers denkt er niet aan om het netwerk of zelfs een deel ervan uit te besteden aan derden. Ze managen het liever allemaal intern. Het wijst meteen ook op een grote technische knowhow. Ook typisch voor de Belgische ict-manager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content