“Daar waar in de procesindustrie vroeger vooral over de interne systemen werd gesproken met de monolithische, afgeschermde hardware in het achterhoofd, is het nu Com, DCom en Microsoft-technologie alom”, zegt Noël Jans, managing director van D square. “Het is daarom vandaag veel eenvoudiger om data uit processen te loggen.” Jans spreekt uit ervaring, want hij was van 2005 tot 2007 manager van de Central Automation Group bij Bayer Materialscience Antwerp. Samen met zijn collega Bert Baeck werkte hij het idee uit van een dataminingbedrijf voor de procesindustrie. Ze hadden het geluk dat een doctorandus aan de KU Leuven, gespecialiseerd in datamining, in het project wilde stappen. “Zo konden we op een innovatieve manier een antwoord bieden op het probleem in de markt.” Het zorgt er ook voor dat D square de facto een spin-off mag genoemd worden van de KU Leuven.

D square behandelt dus data uit alle onderdelen van het bedrijf van de klant met als doel inzicht te brengen in diens processen. Jans noemt onder meer de domeinen alarm management, asset management en, meer algemeen, procesoptimalisering. Los van die ‘diensten’ ontwikkelt D square ook zelf software, onder meer voor datamining op heel grote datasets. De doelstelling is om tegen het tweede kwartaal van 2010 een eigen product te hebben. Tegen dan zou het kunnen dat we een kapitaalronde moeten doen.

Volgens Jans zijn er voorlopig nog weinig vergelijkbare spelers. “Enerzijds zijn er de grote hardwareleveranciers zoals Siemens of Honeywell, anderzijds bedrijven die allerlei gebruikerstoepassingen bouwen en die hun activiteiten hebben uitgebreid naar de procesindustrie. Wij combineren net onze kennis van de sector met die van datamining. Noem ons een kleinere versie van AspenTech.”

Namen genoeg in het klantenportfolio: BASF, Umicore, Lanxess, … “Dat zijn in het begin nooit echt grote projecten”, geeft Jans nog mee. “Het is onze manier om bij die erg grote bedrijven te tonen wat we kunnen. We kunnen er een vertrouwensrelatie opbouwen zonder veel risico voor de klanten.” In 2008 werden de doelstellingen van het businessplan gehaald, voor 2009 worden die – omwille van de crisis – herzien. “Erg belangrijk is de feedback die we van onze raad van bestuur krijgen, met namen als John De-jaeger (ex-directeur van BASF Antwerpen, nvdr) en professor Bart De Moor. Die staan ons echt met raad en daad bij.”

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content