Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Is de Solid State Disk-technologie de gedoodverfde opvolger van de “goede ouwe” harde schijf, niet alleen in computers maar ook in datacenters? Daar is geheugenproducent TMS alvast van overtuigd.

Afgaande op het aantal leveranciers dat SSD-schijven aanbiedt, lijkt de nieuwe technologie toekomst te hebben: Toshiba, IBM, EMC, Samsung, Sandisk, HP en anderen hebben SSD opgenomen in hun aanbod, tot op de bladeservers toe. De naam “schijf” is eigenlijk misleidend: een SSD is een geheugen waarop gegevens worden opgeslagen. De capaciteit en het debiet blijven stijgen: vandaag is 160 tot 256 GB mogelijk (en vóór eind 2009 zal dat misschien al 512 GB zijn), met leessnelheden van 200 tot 250 MB/s en schrijfsnelheden van zo’n 160 tot 170 MB/s. Daarbij is het energieverbruik bijna 100 procent lager dan bij een normale hard disk. En dan hebben we het nog niet over het feit dat een SSD geen mechanische elementen bevat en ongevoelig is voor schokken. Het enige nadeel blijft op dit moment het prijskaartje.

Texas Memory Sytems (TMS) is al 30 jaar actief op de markt. Volgens verkoopdirecteur Jamon Bowen “is SSD 3 tot 10 maal duurder dan de klassieke hard disk, al dalen de prijzen momenteel – maar de technologie is wel 30 tot 100 maal sneller.” Met zijn nieuwe SSD RamSam-5000 biedt TMS een capaciteit die kan oplopen tot 20 TB (RAM-geheugen), integreerbaar in een rack, 1 miljoen inputs/outputs, een responstijd van minder dan 1 milliseconde en een lees- en schrijfsnelheid tot 20 GB/s. En “het gaat hier niet om een vooraankondiging, zoals anderen dat doen, maar om een product dat nu al in de handel is”, benadrukt Bowen. TMS heeft bij een klant al een RamSam-5000 van 20 TB geïnstalleerd, vertelt hij. “TMS onderscheidt zich van de anderen doordat wij chips kopen om een SSD te maken, terwijl anderen een SDD in een systeem integreren en het daarbij laten”, voegt Bowen eraan toe. Hij gaat ervan uit dat de meeste fabrikanten tegen eind 2009 een of meerdere producten zullen aanbieden en dat de integratie in de datacenters voor 2010 is. “Dit is een technologie die allereerst in producten voor het grote publiek is verschenen, maar die morgen de professionele markt zal veroveren”, voorspelt Bowen. Temeer daar de RamSam eenvoudig kan worden geïntegreerd in een san met fibrechannel-connectie.

De markt

Volgens IDC was de SSD-markt in 2007 bijna 400 miljoen dollar waard en zal die tot 2012 een gecumuleerde jaarlijkse groei van 70% kennen, zodat de markt tegen die tijd 11,7 miljard dollar waard is. Daarmee zou de SSD tegen 2013 de harde schijf als geprefereerd opslagmedium in laptops kunnen verdringen. Overigens vormen de mobiele (en vooral de ultramobiele) computermarkt en de zakelijke markt de twee niches waar deze technologie het meeste terrein kan (zal) winnen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content