Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De ssd-schijf levert betere prestaties dan de klassieke harde schijf, verbruikt minder energie en is minder omvangrijk. Ook al is hij duurder, toch krijgt hij stilaan vaste grond in datacenters. De Californische start-ups Violin Memory, Pure Storage en Nimbus Data mikken op deze nieuwe technologie.

Op een storagemarkt die door Gartner wordt geraamd op 40 miljard dollar, richt de ssd-technologie (solid state disk), ook bekend als Flash, zich over het algemeen tot de high performance opslag en intensieve I/O. Sommigen maken wel een onderscheid tussen ssd-opslag die vooral gebruikt wordt in de pc-wereld en Flash-opslag van het type slc (single level cell) of MLC (multi-level cell), bedoeld voor disk arrays.

Violin Memory

Violin Memory werd opgericht in 2005 (zie ook Data News nr. 7 op pagina 7) en is nu een onderneming met 300 werknemers die gespecialiseerd is in ssd-arrays voor de opslag van bedrijfskritische applicaties zoals oltp, olap of databases, en voor virtualisatie en big data. De technologie wordt ondersteund door Toshiba, aandeelhouder van het bedrijf, en kon de voorbije 2 jaar rekenen op maar liefst 152 miljoen dollar financiering.

Net als Cisco in zijn tijd en de ip-technologie ten opzichte van SNA van IBM, denkt Violin “de markt te kunnen omvormen”, aldus ceo Don Basile. “En we willen ons meten aan EMC”, voegt hij er met een vleugje arrogantie aan toe. Met zijn Flash disk array bevestigt Violin dat het een oplossing kan bieden met zeer hoge beschikbaarheid zonder single point of failure en met de mogelijkheid tot niet-disruptieve migratie. Andere troeven: ondersteuning van de connectiviteiten op de markt (gigabit ethernet, fibre channel, iscsi, direct attach) en de toevoeging van functies als deduplicatie, compressie, encryptie, snapshot, naast een data management software. Kortom, hun nieuwe gamma Violin 6000 (als aanvulling op de serie 3000) kan de high-end arrays vervangen, met capaciteiten van maximaal 32 TB in 3U-behuizing, met ondersteuning van 1 miljoen iops en een debiet van 4 GB/s.

Op termijn hoopt het bedrijf te komen tot 1 à 2 miljard dollar omzet en zijn waarde wordt nu al geraamd op meer dan 800 miljoen dollar. Hun aanbod wordt op de markt gebracht door HP en IBM. “Over 2 jaar zullen alle arrays van tier 1 in Flash zijn”, volgens Don Basile, die zegt dat de rest van de opslag wordt ondersteund door sata.

Pure Storage

De Californische start-up Pure Storage positioneert zich zeker als een concurrent van Violin, maar zegt er wel meteen bij dat “ze prijsgericht zijn, en dat Violin gericht is op iops-prestaties”, aldus ceo Scott Dietzen, die merkt dat zijn product een plaats verovert in mlc-datacenters, in combinatie met een inline deduplicatiesoftware. Pure Storage benadrukt ook nog dat zijn platform betrouwbaar en schaalbaar is, en dat de kosten “de laagste zijn per bruikbare GB, en niet per ruwe GB”. Hij heeft het zelfs over minder dan 5 $ per GB.

Het bedrijf zegt dat het duizenden klanten telt, waaronder bedrijven die gevestigd zijn in Wall Street, maar ook kleinere organisaties, vooral voor database applicaties en voor server virtualisatie. Het bedrijf denkt er echter niet aan om een iops-oorlog te starten, omdat er maar weinig bedrijven behoefte hebben aan dit soort prestaties.

De onderneming wil zich in de 2e helft van dit jaar op de Europese markt vestigen, met ondersteunende en herstellingsteams.

Enkele concurrenten van Violin en Pure Storage zijn bedrijven zoals Nimbus, SolidFire, Lefthand en Texas Instruments.

Nimbus Data

Nimbus Data steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “We willen doen wat NetApp 10 jaar geleden heeft gedaan in storage”, aldus ceo en oprichter Thomas Z. Isakovitch. Namelijk multi-protocol opslag promoten, maar op basis van ssd-technologie om de disk array te vervangen in de primaire opslag. Want volgens de baas van Nimbus was de harde schijf de slechte ouder in de evolutie van de prestaties van de it-hardware, in vergelijking met de cpu, dram-geheugens, netwerken en pcie-bus, bijvoorbeeld.

Nimbus werd opgericht in 2006 en was in 2010 het eerste bedrijf dat de S-reeks (speed en simplicity) op de markt bracht, een platform voor Flash multi-protocol opslagplatform. “In tegenstelling tot onze concurrenten brengen we de hardware en software onder in één enkele behuizing”, voegt Isakovitch er nog aan toe. En begin dit jaar onthulde het bedrijf zijn E-gamma (enterprise en efficiency), dat 10 tot 500 TB aanbiedt. Enkele bijzonderheden zijn een non-blocking architectuur met cache geïntegreerd in de Flash module, een eigen Halo besturingssysteem met meerdere geïntegreerde functies (dedup, replicatie, snaphot, encryptie, thin provisioning, enz.).

Nimbus kan een kostprijs van 13 $ per GB bieden, tegenover 14 $ voor een klassieke array, vooral dankzij een lagere kostprijs voor softwarelicenties en een lagere ondersteuningskostprijs, om nog maar te zwijgen van de besparingen op het vlak van elektriciteit en koeling. Enkele mogelijke toepassingen die het bedrijf noemt, zijn virtualisatie, database clustering, vdi, big data en zelfs high performance computing. Het noemt eBay als een belangrijke referentie, maar kondigt aan dat er binnenkort ook een verdeler in ons land komt (zie onze website van 27/3).

Marc Husquinet

1 miljoen iops in de Violin 6000

5$ per gigabyte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content