Sterke kandidates zorgen voor moeilijke keuzes

Alice Coupez

De winnaressen zijn gekend. Maar álle finalisten — een ijzersterke selectie dit jaar — verdienen volgens de jury een extra schijnwerper.

De inzendingen en nominaties voor Young ICT Lady of the Year en ICT Woman of the Year beperken tot respectievelijk 10 en 5 was geen sinecure voor de redactie en de jury. Die lijsten vervolgens via publieke stemming laten herleiden tot 5 finalistes voor Young ICT Lady en 3 kanshebbers op de titel van ICT Woman of the Year was dat evenmin. U stemde massaal, waarvoor onze dank.

Namens de jury danken we ook alle finalistes voor hun puike presentaties. “Dank voor de energie die u ons bezorgde”, noteerden we enkele keren tijdens de jurymeeting. “Wat een sterke kandidates toch”, hoorden we tussen de presentaties door verschillende keren terug komen. Hebt u toch iets uit het selectieproces gemist? Dan stellen we graag nog even de finalistes aan u voor.

Young ICT Lady of the Year

Ayla Cremmery haalde het in de stemming door de professionele jury van deze vier dames;

Alice Coupez, SAP functional consultant (delaware)

Alice Coupez kwam misschien wat verrassend terecht in de rol van ICT-consultant. Na een stage van zes maanden in Indonesië bij een ERP consultancy start-up keerde ze terug naar België. Ze startte bij delaware in de SAP operations afdeling. Als lid van de Diversity & Inclusion taskforce zet ze zich ook in voor concrete acties om meer vrouwen in senior functies te krijgen.

Elke Craenen, Product owner Extra Services Mass Retail KBC Mobile (KBC)

Elke Craenen heeft geen ICT-achtergrond. Met een overvloed aan communicatieve, onderhandelings- en probleemoplossende vaardigheden, kreeg ze bij KBC wel de smaak van ICT te pakken en “verliet ze haar comfortzone”. Vandaag staat ze aan het hoofd van een internationaal team in België, Tsjechië en India. Haar eigen ongewone weg dient zeker als inspiratie “om het avontuur niet uit de weg te gaan”.

Annlore Defossez, Data Management senior consultant (Capgemini)

Annlore Defossez is een strategische data-experte van Capgemini bij BNP Paribas Fortis. Ze werkt met stakeholders op alle niveaus, tot op C-niveau. Ze is lid van Women@Capgemini en deelde ook al haar ervaringen tijdens het Young Potential Boost Camp. Ze wil “een intern en extern rolmodel worden voor onderwerpen die te maken hebben met (gender)diversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Dorien Van Steenberge, Associate manager in Technology Resources (Accenture)

Bij Accenture ondersteunt Dorien Van Steenberge de Technology Resources practice, terwijl ze teams in India en Brussel coacht en aanstuurt. Maar ze deelt ook haar “passie voor technologie met anderen op een meer persoonlijk niveau” tijdens Ladies in Tech-evenementen. De Young ICT Lady titel zou ze gebruiken als platform om een ‘Big Sister initiatief’ te starten, waarbij ze 18-jarigen helpt om betere studiekeuzes te maken.

ICT Woman of the Year

Dit jaar schoof Data News 5 prominente ICT-dames naar voor die de titel van ICT Woman of the Year konden verdienen. Uw stem bepaalde mee de top-3 die doorstootte tot de volgende fase: de professionele jury. Rima Farhat haalde het van deze twee finalistes.

Cindy Smits, Founder & coordinator (Digitale Wolven)

Cindy Smits begon haar professionele carrière in 2001 in administratieve functies. In 2006 had ze haar eerste baan in ICT te pakken, op een servicedesk bij EDS. Een jaar later startte ze haar loopbaan bij Cronos waar ze de kans kreeg om in 2014 haar eigen vzw op te starten. De eerste twee jaar van ‘Digitale Wolven’ combineerde ze dat met een baan als ICT-docent. Als ICT-moeder wilde ze scholen een bredere visie geven op wat kinderen met technologie kunnen doen. Als coach bij CoderDojo België merkte ze dat alleen erg jonge meisjes langskwamen en dat degenen die kwamen soms de voorkeur gaven aan een vrouwelijke coach. Voor haar was dit het startpunt voor Digitale Wolven, dat klein begon. Gedurende twee jaar deed ze alles alleen. In 2016 moest ze dat fulltime gaan doen en kon ze een eerste medewerker aannemen om haar te helpen bij het geven van workshops op scholen. Sinds 2019 heeft Cindy Smits een team van vijf mensen die voor Digitale Wolven werken. In 2019 gaven ze workshops aan 20.000 kinderen in Vlaanderen en Brussel.” Digitale Wolven is haar grootste passie. Of zoals ze het zelf graag noemt: ‘een uit de hand gelopen hobby’.

Elke Craenen
Elke Craenen

Tine Vandenbreeden, CEO (MobileXpense)

Tine Vandenbreeden studeerde kunstgeschiedenis aan de KU Leuven, maar heeft tegelijkertijd zo’n 25 jaar ervaring in software en sales bij SAP en HP. In 2006 startte ze haar carrière bij SAP, waar ze in 2016 COO van SAP BeLux werd en uiteindelijk COO van SAP France in 2019. Pas in september vorig jaar switchte ze van bedrijf en stapte ze als CEO over naar MobileXpense, een van de meest opmerkelijke SaaS-bedrijven van België. Als CEO kondigde Tine Vandenbreeden haar ambitie aan om van MobileXpense een marktleider in uitgavenbeheer in heel Europa te maken. Ze werkt met een divers en getalenteerd team en is bijzonder trots om een Belgisch bedrijf te mogen leiden. Ze gelooft dat het Belgische scale-up landschap klaar is om Europa te veroveren, niet in het minst dankzij een nieuwe generatie van jonge, getalenteerde en vrouwelijke CEO’s. Naast haar dagelijkse job is ze ook bestuurslid bij NxtPort. Haar persoonlijke motto? “Bij twijfel, MOVE”. En dat is precies waarom ze ermee instemde om genomineerd te worden door een aantal van haar voormalige collega’s bij SAP. En ja, ze wil zeker een rolmodel worden voor andere vrouwen en dames die carrière willen maken in technologiebedrijven.

Annlore Defossez
Annlore Defossez
Dorien Van Steenberge
Dorien Van Steenberge
Cindy Smits
Cindy Smits
Tine Vandenbreeden
Tine Vandenbreeden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content