We testen acht compacte nas-torens voor thuiswerkers, werkgroepen en kmo’s.

De moderne nas is een echte netwerkserver die niet alleen bestanden host, maar ook multimedia streamt, zelfstandig taken uitvoert, virtuele software draait en bewakingscamera’s bestuurt. Wij bekijken er acht van zes verschillende merken.

TESTPROCEDURE

We testen deze nas-toestellen met de Intel NAS Performance Test (naspt), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van ruim 32 GB aan testdata. Zo meten we de effectieve snelheid van veelgebruikte netwerkapplicaties. Naspt bevat twaalf van die applicatiebenchmarks, waaronder het afspelen en opnemen van hd-video, het aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden van en naar nas kopiëren en werken met een fotoalbum. Die zijn niet allemaal even belangrijk voor een bedrijf, dus passen we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toe. We hechten daarbij meer belang aan kantoorproductiviteit en bestandsdiensten dan aan multimediadiensten.

We configureren voor de test elke nas onder het door de leverancier geleverde besturingssysteem en volgens de aanbevelingen die we daarbij meekregen. De lege (barebone) apparaten testen we met sata3 ssd’s die we in raid-5 of in het equivalente bedrijfseigen raid-systeem van de fabrikant gebruiken. De testen gebeuren in een gigabit-netwerk over een ‘managed switch’ van Lancom. Waar mogelijk koppelen we de netwerkpoorten van de nas en optimaliseren we ze voor lacp-‘load balancing’. We voeren naspt vervolgens vijf keer in een ‘batch run’ uit.

De opgegeven resultaten vormen de mediaan van de vijf benchmarkuitvoeringen, die we omzetten naar een gewogen snelheidsscore op 100. Daarnaast berekenen we een functionaliteitsscore op 100 aan de hand van ruim negentig verschillende criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen die snelheid- en functionaliteitscores elk voor de helft mee. Alle details vindt u in de tabel op onze website.

? FUJITSU CELVIN NAS SERVER Q905

De Celvin nas-servers van Fujitsu zijn oem-versies van Qnap-apparaten. Fujitsu garandeert dat onderdelen voor de Celvin-serie tot drie jaar na het producteinde leverbaar blijven. De Fujitsu nas-software is gebaseerd op Qnap TurboNAS (qts) en ondertussen net zoals qts toe aan versie 4.2. Het topmodel in deze serie nas-torentjes is de hier geteste Q905. Het toestel heeft zes schijfsleuven en wordt zowel leeg als met schijven gevuld verkocht. Wij testten een lege versie en vulden die zelf met onze 1 TB sata3 test-ssd’s. De maximale bruto opslagcapaciteit bedraagt 36 TB. Deze nas wordt aangedreven door een quad-core Intel Celeron J1900 cpu met een kloksnelheid van 2 GHz en tot 8 GB ram.

In ons testsysteem was 4 GB ram geïnstalleerd. Naast drie usb 3.0-poorten, waarvan één vooraan, heeft deze nas twee usb 2.0-, twee esata- en vier gigabit Ethernetpoorten. En één hdmi-aansluiting. Net zoals bij de servers van Qnap kan u meerdere opslagvolumes en volumesoorten creëren. U hebt de keuze tussen drie soorten volumes : statische (beste prestaties, maar geen uitbreidingsmogelijkheden) ; ‘thick multiple’ (meerdere wijzigbare volumes van een vooraf bepaalde omvang) ; en ‘thin multiple’ (idem, maar zonder vooraf bepaalde omvang). Wij testen met het statische volume, omdat het de hoogste prestaties garandeert. Een installatiewizard laat u van bij het begin toe om de nas in te richten voor thuis- of zakelijk gebruik. Als u kiest voor de zakelijke instelling, worden consumenten-apps uitgeschakeld. De app-keuze is erg uitgebreid.

GEMIDDELDE SNELHEID : 65,8 MB/S (SSD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 89/100

PRESTATIESCORE : 94/100

? NETGEAR READYNAS 526X

ReadyNAS is Netgear’s gamma van zakelijke nas’en, waarin ook desktopmodellen zoals de hier geteste splinternieuwe ReadyNAS 526X hun plaats hebben. In het productgamma zitten torentjes met twee, vier en zes sleuven. De 526X is bedoeld voor 30 tot 80 gebruikers en heeft zes schijfsleuven. Het apparaat is naar keuze leeg verkrijgbaar (door ons getest) of gevuld met maximaal 36 TB enterprise-klasse hdd’s. Als u er hdd’s met een capaciteit van 10 TB in steekt, stijgt de maximale capaciteit tot 60 TB bruto, uit te breiden tot 110 TB met een expansiemodule. Deze vrij forse en leeg bijna 8 kg zware tafel-nas heeft achteraan twee 10 Gigabit Ethernet-poorten (10GBase-T), maar wij hebben ze zoals alle anderen getest in een gewoon gigabit-netwerk om de vergelijking met de andere apparaten eerlijk te houden. Dat betekent dat er met deze nas dus nog snellere prestaties mogelijk zijn dan wat wij voor deze test hebben gemeten.

Kloppend hart van de nas is een 2,2 GHz Intel D-1508 Pentium cpu, aangevuld met 4 GB ecc-gecorrigeerd ram. Van de drie usb 3.0-poorten bevindt er zich één vooraan, achter een grote, grijze, niet-afsluitbare klep die de schijfsleuven verbergt. In die klep vindt u een klein lcd-scherm met onderaan grote toetsen waarmee u allerlei statusinformatie kan opvragen. Verse schijven worden standaard en zonder dat u dit vooraf kiest geformatteerd naar x-raid, Netgear’s verbeterde versie van raid. Die biedt automatische expansie en vergroting van volumes naarmate u schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grote. De gebruikelijke raid0 tot en met 10-niveaus zijn overigens ook beschikbaar in de vorm van ‘flex raid’. In die modus kan u meerdere volumes op het systeem maken, maar worden niet alle uitbreidingstypes ondersteund.

Standaard wordt btrfs in plaats van ext4 als volume-indeling gebruikt. Dit bestandssysteem legt sterker de nadruk op fouttolerantie dan ext4. Het Linux-gebaseerde Netgear ReadyNAS OS 6.5.2 heeft een gelikte, overzichtelijke interface en biedt uitgebreide zakelijke functies. Zo is de ondersteuning voor virtualisatie en iscsi uitstekend. Deze nas is trouwens gecertificeerd voor Vmware ESXi vSphere 6. Het aanbod aan optionele apps is zeer uitgebreid. Distributeur Ronver leverde het testmodel met twee soorten enterprise-klasse schijven : 240 GB Intel DC S3100 ssd’s en 4 TB HGST NAS hdd’s. Met de hdd’s presteerde deze nas nog een tikkeltje beter.

GEMIDDELDE SNELHEID : 63,8 MB/S (SSD’S) ; 67,4 (HDD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 90/100

PRESTATIESCORE : 92/100 (SSD’S) ; 95/100 (HDD’S)

? QNAP TURBO NAS TS-813X-8G

Qnap heeft een uitgebreid nas-aanbod, dat leeg verkocht wordt. De Turbo NAS TS-813X-8G uit de ‘value line’ heeft acht schijfsleuven, voor een bruto capaciteit tot 80 TB. Dat kan u uitbreiden met maximaal 160 TB door middel van twee apart verkrijgbare expansiemodules. Distributeur Deltalink leverde ons de versie met 8 GB ram, maar ze bestaat ook in een ’16G’-variant met, u raadt het, 16 GB werkgeheugen. Bijzonder in deze prijsklasse is de aanwezigheid van 10G SFP+ Ethernet-poorten. Wij hebben ze echter met de 1G-poorten getest. Net zoals bij de vergelijkbare nas van Fujitsu kan u verschillende soorten types van volumes creëren, elk met hun eigen toepassingsveld. Het ‘static volume’ waarmee wij testten garandeert de beste prestaties als bestandsserver. U kan de nas volledig inrichten via een tablet of smartphone. Er is keuze tussen meer dan honderd verschillende apps. Gevorderde gebruikers kunnen bovendien handmatig Linux-pakketten installeren. In het verleden bespraken we al uitgebreid het Linux-gebaseerde Qts-besturingssysteem. U vindt die informatie terug in het archief op onze website.

GEMIDDELDE SNELHEID : 53,1 MB/S (SSD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 99/100

PRESTATIESCORE : 89/100

? QNAP TURBO NAS TS-451+-8G

De QNAP Turbo NAS TS-451+-8G is een erg compacte vier-baaien-nas uit de TS-x51 Serie van hoogperformante nas-apparaten voor kleine bedrijven en thuisgebruik. Van de TS-451+ bestaat ook een iets goedkopere versie met 1 x 2 GB ram, de TS-451+-2G, die dus nog één van de twee sodimm-geheugensleuven vrij laat om het geheugen zélf uit te breiden tot maximaal 8 GB. De 64-bit quad-core 2 GHz Intel Celeron J1900 processor heeft 8 GB ram ter beschikking, wat voldoende kracht biedt voor het automatisch in hardware transcoderen van video’s naar 240p-, 360p-, 480p- en 1080p-resoluties. Deze nas heeft verder voldoende kracht om alternatieve besturingssystemen zoals Windows, Linux, Unix en Android via een virtuele machine te draaien, importeren, klonen, back-uppen en herstellen met behulp van de Qnap virtualized pc technologie. Een uitgebreide test van dit apparaat vindt u in de Reviews-sectie van onze website.

GEMIDDELDE SNELHEID : 59,8 MB/S (SSD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 92/100

PRESTATIESCORE : 91/100

? SEAGATE NAS PRO 4BAY (DP4)

NAS Pro zijn compacte nas-apparaten, bedoeld voor maximaal vijftig gebruikers. Ze draaien een Linux-gebaseerd Seagate NAS OS dat afkomstig is van het door Seagate overgenomen Franse bedrijf LaCie. De NAS PRO 4BAY biedt maximaal 20 TB bruto opslagcapaciteit en draait NAS OS 4.2. Seagate heeft in zijn gamma ook nog NAS Pro’s met twee en vier schijfsleuven. Die gebruiken allemaal dezelfde 1,74 GHz snelle Intel C2338 Atom-gebaseerde cpu.

Tegenover de vorig jaar geteste versie 4.1 lijkt er weinig gewijzigd te zijn, al zijn de naspt-prestaties wel (nog) beter dan vorig jaar. Wij testten de versie met 8 TB bruto capaciteit, waarvan nog 5,9 TB vrij is in een Seagate SimplyRAID-configuratie. De nas is gevuld met 2 TB Seagate nas-hdd’s. Aan de voorkant zit een usb 3.0-poort, die aan de achterkant nog eens herhaald wordt, samen met één usb 2.0-poort en twee Gigabit Ethernet-aansluitingen. Een stevige externe voeding voorziet de nas van stroom. Cloudtoegang is mogelijk via MyNAS, de eenvoudige beveiligde clouddienst van Seagate zelf. Wilt u die op een andere manier configureren, dan kan dat met allerlei apps. Voor meer informatie over de werking van deze nas verwijzen we u naar de test van vorig jaar die u terugvindt in ons webarchief.

GEMIDDELDE SNELHEID : 59,8 MB/S (HDD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 74/100

PRESTATIESCORE : 81/100

? SYNOLOGY DISKSTATION DS916+-8G

Synology is net zoals Qnap vooral actief als nas-producent. De DiskStation DS916+-8G is een 4-baaien-nas uit de ‘plus serie’ die zowel voor thuis- als kleinzakelijk gebruik bedoel is. Hij wordt leeg verkocht en biedt een bruto capaciteit van 40 TB. Die kan u uitbreiden tot maximaal 90 TB via een expansiemodule. Er is een goedkoper ‘2G’-model met 2 GB ram in plaats van de 8 GB ram in de door ons geteste versie.

Het Linux-gebaseerde DSM-besturingssysteem heeft een heuse vensterinterface en kan volledig worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. U kan meerdere taken tegelijk uitvoeren. In het verleden bespraken we dit al uitgebreid. U vindt die informatie terug in het archief op onze website. De webinterface werkt ook naadloos met mobiele browsers en is dus zonder meer toegankelijk op een tablet of smartphone, al heeft Synology tevens de nodige mobiele apps voorzien. Er is keuze tussen tientallen apps waarmee u de functionaliteit fors uitbreidt.

GEMIDDELDE SNELHEID : 60,4 MB/S (SSD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 91/100

PRESTATIESCORE : 90/100

? SYNOLOGY DISKSTATION DS416SLIM

Deze piepkleine, energiezuinige nas biedt plaats aan vier 2,5-inch schijven, naar keuze hdd of ssd. U houdt de nas gemakkelijk in één hand vast. Het kastje meet 12 x 10,5 x 14,2 cm en weegt leeg 660 gram. U kan het apparaatje dus niet alleen overal kwijt, u neemt het ook makkelijk mee.

Het toestel vult u met vier 2,5-inch sata III/II hdd’s of ssd’s die maximaal 12,5 mm dik mogen zijn. Dat geeft een bruto capaciteit van maximaal 16 TB en een netto capaciteit die naargelang het gebruikte raid-niveau tussen 8 en 11 TB varieert. Niet slecht voor zo’n kleine kubus, die afhankelijk van de gebruikte schijven nooit meer dan 17 Watt in werking en rond de 11,6 Watt in ruststand verbruikt. Voor het overige draait deze nas krek hetzelfde krachtige besturingssysteem als alle andere nas-apparaten van deze fabrikant. Voor een uitgebreide review verwijzen we u naar de Reviews-sectie van onze website.

GEMIDDELDE SNELHEID : 43,1 MB/S (SSD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 77/100

PRESTATIESCORE : 70/100

? THECUS W5810

De Thecus W5810 draait als enige in deze test met Microsoft Windows Storage Server (WSS) 2012 R2 Essentials. Dezelfde hardware bestaat ook in een versie met het Linux-gebaseerde ThecusOS en heet dan N5810. U kan er vijf schijven in kwijt. We hebben deze nas eerder uitgebreid online besproken (zie Reviews-sectie website) en gaan er dus hier niet dieper op in. WSS blijkt ondanks vergelijkbare hardware een stuk trager dan de andere Linux-gebaseerde nas in deze test.

GEMIDDELDE SNELHEID : 34,5 MB/S (SSD’S)

FUNCTIONALITEITSSCORE : 75/100

PRESTATIESCORE : 63/100

CONCLUSIE

Tenzij u goede reden hebt om voor een Windows-nas te kiezen, geeft u beter de voorkeur aan een Linux-gebaseerde nas. Die zijn zowel sneller als gebruiksvriendelijker. Fujitsu en Netgear leveren in deze test de beste prestaties, maar het verschil met de andere Linux-gebaseerde opslagapparaten is klein.

Raadpleeg de tabel op onze website voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content