IEEE 802.11N is nog steeds geen gedefinieerde standaard, maar dat houdt de industrie niet tegen apparatuur uit te brengen. En met het vrijkomen van de 5 GHz frequentieband naast de al bestaande 2,4 GHz moesten er natuurlijk wel nieuwe producten op de markt komen. Wij bekeken de nieuwe ‘dual band’ router van D-Link voor u.

De D-Link DIR-855 Xtreme N Duo Media Router ondersteunt de twee draadloze netwerkfrequentiebanden van 2,4 en 5 GHz tegelijkertijd. U kunt dus perfect de 2,4 GHz band gebruiken om e-mail te lezen en te surfen, terwijl u HD-video’s en -geluid streamt over de 5 GHz band. Daardoor kan deze router zelfs meerdere HD-videostreams tegelijkertijd aan. De stevig gebouwde DIR-855 router heeft bovenaan een klein schermpje dat statusinformatie en een pictografisch menu toont. Dat kleine schermpje is overigens geen lcd, maar oled (organisch lichtgevende diodes). Onderaan het schermpje zitten twee bedieningstoetsen om doorheen het pictogrammenu te navigeren. In de praktijk zult u het toestel natuurlijk vooral beheren met zijn webinterface. Achteraan de router vinden we de gebruikelijke aansluitingen: vier lan-poorten, één ‘internet’ wlan-poort en een usb-aansluiting. Met deze laatste kunt u een printer of extern opslagvolume over uw netwerk delen via de router, maar hij kan ook als een extra netwerkpoort gebruikt worden als u er bijvoorbeeld een 3G usb-adapter inplugt.

Voor deze test leverde D-Link ons ook nog een DWA-160 draadloze usb-netwerkadapter mee. Omdat in zo’n adapter ook nog een antenne moet, valt de usb-staaf nogal dik uit en blokkeert hij dus meerdere connectoren. Daarom levert D-Link een losse usb-staander mee. Zo kan de antenne van de netwerkkaart beter gepositioneerd worden voor een sterkere ontvangst, en neemt het geheel ook maar netjes één usb-poort op uw computer in beslag.

DWA-160 Wireless N USB Adapter

De DIR-855 is geoptimaliseerd voor gebruik met de DWA-160, die dus ook beide frequentiebanden ondersteunt. Vermits dat selecteerbaar is volgens toepassing, kunt u uw netwerk dus samen met de router opsplitsen volgens de toepassing en voor bandbreedtebeheer in elk segment zorgen. Zowel de router als de usb-adapter zijn natuurlijk achterwaarts compatibel en kunnen worden gebruikt in de bestaande 802.11a/g-netwerken. Daarenboven ondersteunen zowel de DIR-855 als de DWA-160 de nieuwe Wi-Fi Protected Setup (WPS), zodat draadloze gebruikers hun draadloze netwerk eenvoudig en gemakkelijk kunnen beveiligen.

De DIR-855 is ook de eerste draadloze router waar D-link de Green Ethernet-technologie in heeft verwerkt. Alle vijf de Gigabit Ethernet-poorten van de router passen het energieverbruik aan aan de lengte van de netwerkkabels en het aantal pc’s dat er gebruik van maakt. De Ethernet-verbindingen verbruiken dus niet constant de maximale hoeveelheid energie, wat de router iets milieuvriendelijker maakt. Niet-aangesloten poorten gaan trouwens in slaapstand en verbruiken dan zo goed als niets meer.

Beheer

Als u een computer draadloos of bekabeld aansluit op de DIR-855 router, krijgt hij netjes een ip-adres uitgereikt en hoeft u maar naar 192.168.0.1 te surfen om de router te kunnen beheren. De webinterface dringt u niets op: u kunt kiezen tussen een configuratiewizard of een volledige manuele configuratie. De webinterface heeft de typische D-Link stijl in zwart en donkeroranje. Bovenaan zien we vier hoofdrubrieken: setup (configuratie), advanced (geavanceerd), tools (gereedschappen), status en support (ondersteuning). Elke hoofdrubriek leidt tot een menu met subrubrieken uiterst links en in het midden natuurlijk de detailinformatie die bij de gekozen subrubriek hoort. Deze aanpak is gebruiksvriendelijk. Iemand die vertrouwd is met netwerkbeheer zal er geen enkel probleem mee hebben. In de rubriek ‘Gevanceerd’ vinden we de virtuele server- en firewall-instellingen terug, maar ook gescheiden instellingen voor het bekabeld en het draadloos netwerk. Ook zijn er gescheiden instellingen voor de 2,4- en voor de 5 GHz-frequentieband.

Prestaties

D-Link zelf gaat nogal prat op wat het ‘intelligent QoS’ noemt: intelligent bandbreedtebeheer. Hierbij analyseert de router het netwerkverkeer voor elke soort (bekabeld of draadloos) en geeft dan meer prioriteit aan multimediatransfersessies en voip-verkeer dan aan surfen en e-mailen. Daardoor kan het bekijken van video of het beluisteren van muziek via deze router ongestoord verlopen, zelfs draadloos en zelfs terwijl anderen grote bestanden aan het downloaden zijn of internetspelletjes spelen.

Wij hebben het geprobeerd en bij het streamen van video’s en muziek werkt dat inderdaad, ook bij het afspelen van YouTube-filmpjes. In de beheerinterface van de router heet dat trouwens ‘WISH’ (Wireless Intelligent Stream Handling).

Conclusie

De D-Link DIR-855 Xtreme N Duo Media Router presteert voorbeeldig. Zelfs intensieve mediastreams draadloos bekijken of beluisteren stelt via deze router geen problemen. Voor al dat moois betaalt u wel relatief veel geld.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content