Microsoft slaagt er niet in bedrijfsklanten te overtuigen van Windows Vista, maar heeft meer succes met Windows Server 2008. Google bestrijdt Microsoft meer en meer op eigen terrein

Begin maart komt Microsoft met het eerste Service Pack voor Vista. Dat is een belangrijke stap, want traditioneel wachten veel bedrijven op SP1 om een nieuwe Windowsversie te implementeren. SP1 maakt Vista stabieler, veiliger en sneller. De snelheidsverbetering is het meest uitgesproken bij de 64-bit versie. Maar SP1 heeft niet het beoogde effect. Bedrijven weigeren nog altijd over te stappen op de nieuwe Windowsversie. Een eerste alfaversie van Windows 7 verschijnt al eind 2008. Die ‘build 6801’ bevat nog niet de nieuwe takenbalk, maar is voor het overige al redelijk compleet. De basiscode voor Windows 7 ligt dan immers al vast. De reacties zijn over het algemeen positief en die positieve ‘vibe’ is er nog steeds wanneer medio 2009 eindelijk de definitieve versie verschijnt. Met Windows 7 lijkt Microsoft bedrijven er alsnog te kunnen van overtuigen Windows XP met pensioen te sturen. De eerste verkoopscijfers ogen in elk geval veelbelovend. Windows 7 doet het in zijn eerste verkoopsdagen merkelijk beter dan Vista.

Windows Server 2008

Microsoft introduceert in 2008 ook het toepasselijk genaamde Windows Server 2008, waarvan de onderliggende code gebaseerd is op Service Pack 1 van Vista. Daar bovenop draaien de serverdiensten van Windows Server 2003, die rigoureus getest en waar nodig verbeterd werden. De bekende pijnpunten in Microsofts serverbesturingssysteem zijn grotendeels aangepakt: installatieprocedure, beheer, fileserverdiensten, clustering en zelfs een volledig herwerkte webserver (Internet Information Server 7). Windows Server 2008 blijkt inderdaad een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Het is gebruiksvriendelijker, functioneler en presteert zelfs lichtjes beter. Er is ook voor het eerst een zogenaamde Core-editie zonder grafische interface die net zoals eenCore Linux-server via de opdrachtregel wordt beheerd. Die presteert volgens onze eigen testen voor wat betreft file- en webserverdiensten zelfs beter dan de gemiddelde Linux-server. Dit jaar kwam Release 2 (R2) uit van Windows Server 2008. Hoewel de benaming 2008 werd behouden, is de kerncode nu gebaseerd op Windows 7, al zijn de verschillen daarvan met Vista nu ook weer niet zo groot. Maar de oneffenheden die Vista nog bevatte zijn er nu wel uit gesloopt. Voor het eerst is Windows Server uitsluitend verkrijgbaar voor 64-bit hardware. Daarmee wordt alleszins in de servermarkt het 32-bit tijdperk definitief uitgewuifd.

Rivaliteit

OpenOffice.org 3, de door Sun gesponsorde open source kantoorsuite, komt qua functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid weer een stapje dichter bij rivaal Microsoft Office 2007. De interface leunt meer aan bij Microsoft Office 2003, maar voor bedrijven die willen overstappen is dat wellicht eerder een voor- dan een nadeel. Qua prijs is er alleszins geen concurrentie met Office. De overname van Sun door Oracle in 2009 zou geen gevolgen hebben voor de sponsoring van OpenOffice.org. Oracle plant de ontwikkeling voort te zetten. De verklaring van Oracle wordt door de OpenOffice.org-gemeenschap enthousiast ontvangen. Vrije software doet Microsoft ook op andere gebieden concurrentie aan. Linux op de desktop kan nog steeds niet veel consumenten overtuigen, al weerhoudt dat met name Ubuntu er niet van om alle zes maanden met eennieuwe distributie te komen, die steeds meer op Windows gaat lijken. Op andere terreinen wordt Microsoft wel meer de duvel aangedaan. Mozilla Firefox 3 wordt in de eerste 24 uur na zijn release acht miljoen keren gedownload, een nieuw record voor softwaredownloads. In december 2008 gebruikt 44,6% van alle surfers FireFox. Internet Explorer 6 en 7 zijn samen goed voor 45,7%. Google verrast in september vriend en vijand door zijn eigen browser te lanceren. Die haalt in december al een marktaandeel van 3,6% en is daarmee groter dan zowel Apple Safari als Opera. Chrome zal ook de basis vormen voor Google’s erg gehypte toekomstige besturingssysteem ChromeOS. Google timmert verder aan de weg met Android, een open source platform voor handsets dat nauw geïntegreerd is met Google’s internetdiensten. De HTC G1 is in 2008 de enige smartphone die dit nieuwe besturingssysteem draait. Van deze eerste Android-smartphone zijn er tegen april 2009 wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren verkocht, reden genoeg voor andere fabrikanten om ook massaal Android-smartphones uit te brengen of aan te kondigen. Medio 2009 heeft het Android-platform al zeven procent in handen van de wereldwijde smartphone-markt, een opmerkelijk succes. In de zoekmarkt blijft Google heel 2008 de dominante macht. Pas met de introductie van zijn nieuwe zoekmachine Bing medio 2009 lijkt Microsoft echt terug te vechten. Vierde keer, goede keer? Na de mislukkingen MSN Search (1998), Windows Live Search (2006) en Live Search (2007) moet het toch een keer lukken om Google op eigen terrein van antwoord te dienen…

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content