Atos, Cegeka, Cronos, DXC en Proximus vormen de komende 7 jaar de structurele ICT-partners van de overheden in Vlaanderen. Maar er is ook uitdrukkelijk plaats voor start-ups.

Het grootschalige ICT-contract – de opvolger van de vorige raamcontracten rond ICT-outsourcing – valt voor het eerst in meerdere percelen uiteen én is in één perceel zelfs aan meerdere ICT-spelers gegund.

Netwerk en mainframe

Vanaf 1 februari zullen de partners officieel de fakkel overnemen van HB-plus, met DXC en Proximus als partners. Proximus gaat ook de komende 7 jaar opnieuw het netwerkbeheer verzorgen tussen de verschillende locaties van de Vlaamse overheid met internet, mobiele netwerken en netwerken richting externe partijen. “Een duidelijke keuze voor continuïteit, waar we zeer blij mee zijn. We zijn al meer dan 20 jaar partner van de Vlaamse overheid”, zegt Geert Rottier, director Enterprise Segments bij Proximus.

DXC – ook al sinds 2003 betrokken bij de Vlaamse IT – blijft dan weer verantwoordelijk voor alle mainframeplatformen en -technologie: zowel de exploitatie en het beschikbaar houden van de applicaties als de ondersteuning en het onderhoud.

Cegeka voorziet Office 365

Perceel nummer 2 – werkplekdiensten – werd gegund aan Cegeka, dat daarmee voor het eerst een structurele partner van de IT van de Vlaamse overheid wordt. “Uiteraard zijn we zeer fier en blij. Het bewijst voor ons ook dat het Cegeka van nu klaar is voor zo’n opdracht”, zegt CEO Stijn Bijnens. In eerste instantie wordt de bestaande dienstverlening rond de werkplekken bij de Vlaamse overheid overgenomen. Maar daarnaast komt er een transformatieplan – “rekening houdend met een thuiswerkcontext ook”, aldus Bijnens. Cegeka kiest voor een oplossing rond Microsoft Office 365 aangevuld met partners.

Ook start-ups kunnen aan de bak

De deur voor onderaannemers staat trouwens open, zo bevestigt Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf dat de aanbestedingsprocedure voerde. “Het is echt de bedoeling van deze aanbesteding dat we zo meer lokale spelers, meer start-ups en scale-ups betrekken in onze IT-strategie”, aldus Geets.

Ook bij Cronos Public Services gaat samengewerkt worden: het onderdeel van de Cronos Groep zal diensten en producten van onder meer IBM, PwC en Cevi aanbieden. Cronos kan dat in perceel 5: applicatiediensten. De gunning van dat perceel is wat atypisch: naast Cronos, zijn ook Atos en het gelegenheidsconsortium DXC-Cegeka winnende ICT-partners. “Het beheer van de bestaande applicaties hebben we verdeeld onder deze partijen. Maar voor nieuwe toepassingen die besteld worden, zal er telkens een mini-competitie uitgeschreven worden tussen de drie dienstenleveranciers” verduidelijkt Frank Geets. “Het stond in de sterren geschreven dat er meer partners gingen betrokken worden in deze ICT-contracten, maar we bekijken het zeker positief en kijken uit naar de samenwerking”, klinkt het bij Marc Stassyns van DXC.technology.

Atos krijgt sturende rol

De Vlaamse Overheid kiest voor het perceel rond cloud en datacenter voor Atos. Ook de service-integratiediensten en informatieveiligheid gaan naar Atos. Dat betekent dat Atos een sturende rol krijgt in de orchestratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content