Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Je kan je suf fantaseren over grootschalige draadloze netwerken en wat niet al, ict op het festivalterrein is veel prozaïscher dan dat. Overbodige luxe is er zinloos, omdat alles maar tijdelijk is. “Zolang het maar werkt”, vindt Joël Janssens, ict-verantwoordelijke bij Pukkelpop.

Joël Janssens is een vaste waarde bij de Humanistische Jongeren uit het Limburgse Leopoldsburg, die het muziekfestival Pukkelpop organiseren ( zie ook kader). Janssens was van die jeugdbeweging het eerste lid. Gewoon door zijn interesse in ict – want Janssens is eigenlijk scheikundige van opleiding – werd hij de man die zich daar bij Pukkelpop zou om bekommeren. Naast zijn job in het onderwijs is hij daarom zelfstandige in bijberoep. Af en toe helpt hij ook een handje op Rock Werchter. Naast de informatica voor de Humanistische Jongeren zelf – bestaande uit een boel pc’s en twee mailservers (één voor de kantoren in Leopoldsburg en één voor op de Pukkelpop-terreinen in Hasselt) – staat Janssens vooral in voor alles wat met computerhardware en -software, internet en telefonie te maken heeft achter de schermen van het festival, zowel voor de organisatie, de pers als de artiesten. Zijn belangrijkste partners voor die taken zijn Belgacom, de Limburgse telecomspecialist Essec en it-infrastructuurleverancier ITC Belgium.

In de modder

Engagement en interesse, dat zijn Janssens’ drijfveren. Het zorgt er ook voor dat hij met zijn voeten op de grond staat in zijn technologische keuzes. Zo kan draadloos internet hem nog niet echt bekoren. “Tijdens het festival hangt er zoveel in de lucht. Van de 150 aanwezige bands zijn er misschien 50 die hun eigen access point bijhebben en hun eigen signaal sturen voor internet. En alle gitaar- en microsturingen zijn ook draadloos. Op zich geeft dat geen problemen, maar er hangt zoveel… Mijn grootste bezwaar is eigenlijk dat al die tijdelijke units in de backstage (de barakken voor de organisatie en artiesten, nvdr) allemaal kooien van Faraday zijn. Je mag daarbuiten nog een enorme antenne hangen, als je binnengaat in een unit werkt het niet. Dus dan zou je al in elke unit een access point moeten hangen. Tja, dan kan ik evengoed een kabel leggen. Bovendien, wanneer grote bands zoals Metallica aankomen, pluggen ze hun wireless router in, die geconfigureerd is voor hun mensen, ze passen alleen het wan-gegeven aan en ze zijn vertrokken.”

Op het terrein zelf is er – behalve op de stand van Belgacom en Proximus – eigenlijk niets van internettoegang. “We hadden drie jaar geleden wel contact met i-City van Hasselt, die daar een jaartje zijn komen testen. Het concept was om wireless internet over heel het plein te sturen. Dan konden mensen met hun pda het programma nakijken, live streaming volgen, buddies zoeken,… Maar wij hadden onze bedenkingen. Het Pukkelpop-publiek is gemiddeld 14 à 16 jaar. En een pda kost toch al vlug rond de 500 tot 700 euro. Mensen komen daar 3 dagen in de modder liggen. Dan denk ik dat ze die toestellen wijselijk thuis laten.”

Saai

Janssens moet toegeven dat hij ook met kabels problemen heeft ondervonden, maar dat lag dan vooral aan het gebruikelijke slechte weer op Pukkelpop. “In het begin legde ik de kabels zo onzichtbaar mogelijk onder de units. Maar toen het water steeg tot aan de deur van de units, lagen ze allemaal in het water. De minste beschadiging aan een kabel zorgt dan voor problemen. Het jaar nadien legde ik dus alles over het dak, heel mooi. Tot het weer begon te regenen en bleek dat de afvoer verstopt zat, waardoor het dak vol water lag. ( Grijnst) Zo hebben we wel een paar keer problemen gehad.”

Toch loopt het door de band genomen op rolletjes op Pukkelpop. “Wanneer ik donderdagmiddag na het begin van Pukkelpop geen telefoons heb gehad, zit het er voor mij op. Dan is het wachten tot Pukkelpop voorbij is. Ik bouw wel die veiligheidsmarge in dat ik een paar dagen op voorhand alles getest heb. Maar voor de rest zit ik daar, te wachten, voor mocht er iets misgaan. Meestal zijn de dagen voor mij ontzettend saai, want ik ben ook niet echt een podiumschuimer.”

Prijskaartje

Echt grootschalige veranderingen verwacht Joël Janssens niet in de toekomst. Volgend jaar zou Belgacom definitief glasvezel bij het festivalterrein leggen waardoor ze backstage met vdsl zouden kunnen surfen – dit jaar doet het bedrijf dat enkel voor BelgacomTV in de backstage. En voorts stijgt het aantal pc’s achter de schermen jaarlijks.

Het ict-budget van Pukkelpop blijft erg draaglijk. “De prijs is altijd behoorlijk geweest. Trouwens, ik schaf ook vaak pc’s aan, gebruik die op Pukkelpop en verkoop die nadien weer. Een Pukkelpop-pc blijkt een hebbeding te zijn. Als ik alles bij elkaar tel, kom ik misschien aan een budget van 5000 euro, maar ik heb daar geen beperkingen op. Zolang het maar werkt. Ik probeer zo zuinig mogelijk te zijn, hoewel dat eigenlijk tegen mijn persoonlijke winkel is. Maar ik ben lid van de jeugdbeweging, heb Pukkelpop mee opgericht en ben ermee groot geworden. Dat festival is ook van mij. Als ze morgen een firma zouden inschakelen voor de ict, zouden ze waarschijnlijk achterover vallen van het prijskaartje.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content