Symantec heeft tijdens zijn gebruikersconferentie vooral veel nieuwe productversies onthuld – van preventie van gegevensverlies tot beschikbaarheidsbeheer in gevirtualiseerde omgevingen.

De afgelopen twee jaar heeft Symantec zijn beveiligingscredo bijgestuurd in de richting van het concept information risk management (IRM). Beveiliging wordt “infocentrisch gemaakt, gefocust op policies die bepalen hoe de informatie wordt gecreëerd, opgeslagen, gedeeld…”

Information Risk Management

De IRM-portefeuille is dankzij een aantal overnames (o.a. Vontu) gevoelig uitgebreid. Hij omvat nu oplossingen om kwaadaardige content te blokkeren (virussen, spam), informatie te identificeren (voor audit- en beheerstoepassingen e.d.), informatie op te slaan (stockage Enter-prise Vault, DLP-data loss prevention), informatie te beschermen en de informatiestromen te automatiseren. Tijdens de Symantec gebruikersconferentie Vision/ManageFusion 2008 werden enkele nieuwigheden aangekondigd, zoals de Brightmail Gateway 8.0 (familienaam die opnieuw opduikt ter vervanging van de naam Symantec Mail Security 8×00 series). Deze versie past een gedifferentieerd beheer toe (algemeen of specifiek) waarbij de reputatie van de e-mailbronnen worden onderzocht (om beter tegen de steeds specifiekere vormen van spamming te kunnen optreden) en maakt gebruik van een FastPass-techniek die niet-verdachte mails prioriteit geeft en spam in een vagevuurachtige wachtlijst plaatst. Dankzij de Altiris-technologie is de voorvallencatalogus van DLP (Data Loss Prevention) 9.0 uitgebreid. Onder ‘voorvallen’ worden potentiële bronnen van gegevensverlies of -lekkage verstaan, die kunnen worden bewaakt en beheerd op het niveau van de ‘endpoints’: verzending van e-mails en webmails vanaf laptops – zelfs als die niet aan het bedrijfsnetwerk verbonden zijn – afdrukfuncties, copy-paste-operaties tussen applicaties… Vanaf begin 2009 is versie 8.0 van Enterprise Vault beschikbaar (archivering van niet-gestructureerde content – e-mails, IM, andere professionele vormen van uitwisseling…). De nieuwe versie bevat verbeteringen op het gebied van ontdubbeling en navigatie (voor eenvoudigere e-discovery ofwel identificatie van de content). Ondersteuning voor mobiele toestellen (Blackberry, Windows Mobile…) zal in het eerste kwartaal van 2009 worden gelanceerd. Op vraag naar ondersteuning voor Android of de iPhone verklaart Symantec “elk platform te willen ondersteunen dat een open interface garandeert.”

VCS One

Op virtualisatievlak bevestigt Symantec ondersteuning te willen bieden aan “elke basisinfra-structuur” – VMware maar ook Xen en HyperV. Het bedrijf onthult de Veritas Cluster Server One, die de beschikbaarheid beheert van toepassingen (start, migratie, fail-over… van applicaties) en gemengde omgevingen (fysieke en virtuele servers, multi-OS) volgens een actief-actief disaster recovery-model. De eerste versie zal tot 256 nodes per cluster ondersteunen.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content