1 EDS Langetermijnrelaties

Voor de duidelijkheid: onze top-3 telt uitsluitend systeemintegrators, geen netwerkintegrators. En uitgerekend nu heeft Gartner in zijn recentste ‘magisch kwadrant’ van pan-Europese leveranciers van netwerkdiensten alle systeemintegrators overboord gegooid ten voordele van de telecomoperators.

EDS is al ruim 20 jaar actief in België en telt ongeveer 1.800 werknemers die zowel nationale klanten (denk aan de bijna 20 jaar durende relatie met KBC) als internationale (ABN Amro, Bristol-Myers Squibb, Dow, GM, Kraft, SKF, Shell en Xerox) bedienen in 3 grote sectoren: financiën, overheid en industrie. EDS is vorig jaar (dank zij een partnership met Acerta) nr. 1 geworden in loonbeheerdiensten. Via Finodis, de joint venture met Fortis, biedt EDS ook backoffice-diensten in kredietbeheer voor bedrijven, naast ‘factoring’ en handelsfinanciering. Verder beheert EDS (samen met Telindus) het omvangrijkste outsourcingscontract van het land, namelijk dat van de Vlaamse Gemeenschap (615 miljoen euro over 7 jaar) dat begin dit jaar vernieuwd werd. Ons land herbergt ook een ‘contactcenter’ van de groep: 420 agenten verwerken hier meer dan 1,2 miljoen oproepen per jaar.

Volgens de recentste peiling van het Franse onderzoeksbureau Pierre Audoin Consultants naar de leveranciers van software en it-diensten in België, zou EDS bij ons 210 miljoen euro omzet draaien, goed voor 5 procent van de markt en een 3de plaats (na IBM en HP). EquaTerra van zijn kant plaatst EDS, op basis van zijn onderzoek ‘Outsourcing 200’ bij 140 bedrijven in de Belux, in de top vijf wat algemene tevredenheid betreft, met een score van 71 % (tegen een gemiddelde van 68 %).

EDS, dat vorig jaar in deze categorie al een ‘award’ kreeg, steekt in 2008 iedereen de loef af.

2 Dolmen De toekomst ziet er ‘real’ uit

Sinds de overname door Real goedgekeurd werd, speelt Dolmen in een andere categorie. De nieuwe entiteit zal in totaal ongeveer 1.800 medewerkers tellen voor een omzet van zowat 260 miljoen euro. Het fusiebedrijf mikt zowel op grote ondernemingen (de top-20 van de Real-klanten is goed voor 40 procent van de omzet) als op kmo’s. Voortaan worden zowel standaard infrastructuur- en applicatiediensten (vooral Dolmen) als BI-expertise, SAP, met name documentbeheer en managed services aangeboden, naast diverse niche-softwaretoepassingen. Het blijft uiteraard afwachten hoe de teams de fusie zullen verteren: de bedrijfsculturen verschillen behoorlijk, en dat is een belangrijk element voor een integrator.

In een recent onderzoek van Data News (november) waarbij 304 ict-managers slechts één bedrijf mochten noemen, kwam Dolmen overigens naar voren als meest innoverend Belgisch it-bedrijf. En in het tevredenheidsonderzoek van EquaTerra scoorde Dolmen 80 procent, goed voor een tweede plaats (net na Econocom).

3 CTG Surprise act

CTG haalde in 2007 een omzet van 325,3 miljoen dollar op wereldschaal (met activiteiten in de VS, Engeland, België en Luxemburg). Het was kennelijk een moeilijk jaar, want de verkoop lag 0,6 procent onder die van 2006. De netto-inkomsten stijgen niettemin met 21,5 procent tot 4,2 miljoen dollar. De 3.400 medewerkers leveren diensten op het vlak van toepassingenbeheer, consultancy, softwareontwikkeling en -integratie, naast detachering van resources. In België concentreert CTG zich op de volgende sectoren: financiële diensten, telecom, openbare sector, industrie, ‘life sciences’ en gezondheid. CTG telde begin 2007 in België meer dan 400 medewerkers voor een omzet van zowat 30,4 miljoen euro in 2006.

We herinneren eraan dat CTG in de categorie ‘minder dan 500 werknemers’ de top-10 haalde van de”Best Employers Belgium 2007″. Het bedrijf gaat er trouwens prat op dat het er vooral precies dankzij zijn personeel in slaagt om zich te differentiëren van de concurrentie. Die medewerkers mogen dan ook rekenen op interessante extralegale voordelen, specifieke opleidingen, een aangename werkomgeving, een veelbelovend carrièreplan en verrijkende opdrachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content