Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Waals-Brabantse technologiebedrijfje Telemis heeft in zijn tienjarig bestaan een vaste plaats verworven op de markt van de medische beeldverwerking. De voormalige spin-off van de UCL groeit als kool, en neemt nu ook grote broer Agfa Healthcare in het vizier.

Het verhaal van Telemis begint vijftien jaar geleden aan de universiteit van Louvain-La-Neuve. Het telecomlabo van de UCL focuste op drie domeinen: multimediale beeldverwerking, security en telecom. “Het samengaan van die drie disciplines heeft uiteindelijk geleid tot Telemis”, vertelt vice-president research & development Patrice Roulive.

De Waalse spin-off is actief op het terrein van de PACS (picture archiving and communication systems), digitale systemen die medische beelden opslaan en verspreiden. Zelf bouwt het bedrijfje software die de beelden leest, opslaat, en op een veilige manier doorsluist naar artsen of specialisten.

“De oplossing die we in de markt zetten vereist de hoogst mogelijke compressie- en transmissiesnelheid, maar tegelijkertijd moet ook de beveiliging in orde zijn, al was het maar omwille van het medische geheim”, klinkt het.

Een groot voordeel voor de afnemers is dat er flink bespaard kan worden op afdrukken. “Een gemiddeld hospitaal produceert honderdduizenden medische plaatjes per jaar, goed voor minstens 2,5 Terabyte aan informatie. Wil je die plaatjes allemaal op film zetten, kost je dat honderdduizenden euro’s.”

Anderzijds wordt ook de dienstverlening naar de patiënt toe verbeterd dankzij PACS. Zo zou de diagnose correcter zijn, omdat dokters kunnen inzoomen op de beelden, of reconstructies kunnen maken. “Ook de workflow in de ziekenhuizen verloopt vlotter. Het kwijtspelen van een radiografie werd naar de geschiedenisboekjes verbannen. Beelden kunnen ogenblikkelijk verspreid worden over verschillende media, en naar verschillende eindgebruikers.”

Het inzamelen van de gegevens verloopt in verschillende fasen. De dokter hoeft dus niet te wachten tot alles gedownload is: hij krijgt meteen een beeld op het scherm dat geleidelijk aan duidelijker en gedetailleerder wordt. Wanneer het systeem gekoppeld wordt aan het internet, kan er van op afstand gewerkt worden, en kunnen specialisten hun mening uitwisselen op basis van één en hetzelfde document.

In Europa is de PACS-sector goed voor meer dan 1 miljard euro. Telemis opereert dus in een erg competitieve markt. In België alleen al moet de spin-off opboksen tegen het beeldvormingsbedrijf Agfa Healthcare, toch geen kleine speler. “Ook Agfa heeft de switch gemaakt van radiografie op film naar digitale PACS”, weet Roulive, “net zoals de bedrijven die scanners en andere medische apparaten ontwikkelen. Denk maar aan General Electric, Siemens of Philips.”

Wat Telemis onderscheidt van de concurrentie, is de doorgedreven focus op compressie, cryptologie en overdracht van bestanden. “Het is niet aan ons om scanners te gaan bouwen, of om complete medische dossiers in elkaar te steken. Tal van grote spelers doen dat wel en bieden totaalpakketten aan, maar bij ons gaat alle aandacht naar het beeld. Dat we de juiste strategie volgen, blijkt overduidelijk uit de cijfers. Op enkele jaren tijd zijn wij een erg rendabel bedrijf geworden.”

Agfa bijbenen

Telemis stelt momenteel 35 personen te werk in België en Frankrijk. Naast Louvain-La-Neuve zijn er nog satellietkantoren in Parijs en Toulouse. Het bedrijf draait een omzet van 7,2 miljoen euro, met een nettoresultaat van 1,25 miljoen euro. In 2005 werd de Franse sectorgenoot Electrom overgenomen, en de directie maakt zich sterkt dat het niet bij die éne overname zal blijven. “Het is onze ambitie om per jaar een tiental ziekenhuizen uit te rusten met onze software”, klinkt het nog. “Telemis bezet intussen al 25 procent van de markt in België, en als we jaarlijks met 30 procent blijven groeien, zou Agfa Healthcare wel eens snel bijgebeend kunnen worden.” Om dat doel te kunnen bereiken, wordt de blik steeds nadrukkelijker naar het buitenland gericht. “Vandaag wordt onze technologie gebruikt in 120 ziekenhuizen en privékabinetten: 50 in België, 50 in Frankrijk, en de overige 20 in andere Europese landen zoals Italië.”

“In België is ongeveer 80 procent van de medische instellingen uitgerust met PACS, maar in Frankrijk is er nog een enorm groeipotentieel. Op de privémarkt wordt ‘slechts’ in 60 procent van de ziekenhuizen gebruik gemaakt van PACS. In de publieke sector is dat maar 20 procent. De markt is er nog in volle evolutie. Zuid-Europa is in vele gevallen zelfs nog braakliggend terrein.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content