Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Telenet Solutions hoopt sterk dat Telenet meedingt naar de vierde gsm-licentie. “Het mobiele bedrijfssegment groeit in België het snelst maar wij hebben vandaag nog geen mobiel aanbod voor ondernemingen,” zegt Martine Tempels, vice president van de Telenet Solutions Division.

Telenet hield zich totnogtoe op de vlakte over de nieuwe gsm-licentie, ook al omdat de voorwaarden nog niet helemaal bekend zijn. Wel is duidelijk dat de licentie minstens 40 miljoen euro zal kosten. Telenet heeft belangstelling, en vooral de bedrijfsafdeling Telenet Solutions. “Ik hoop dat we voor de gsm-licentie gaan. De omzet van de Belgische bedrijfsmarkt is voor iets meer dan de helft afkomstig van mobiele diensten. Het is ook het sterkst groeiende segment. Daar moeten we op kunnen inspelen,” vindt Martine Tempels. Telenet heeft wel een samenwerkingsakkoord met Mobistar en is een mobiele virtuele netwerk operator (mvno). “Dat akkoord is vooral gericht op de particuliere sector. Voor grote ondernemingen hebben we geen aanbod. Dat is erg spijtig. Daarom moeten we wel teamen met Mobistar.”

Begin dit jaar verlengden beiden hun mvno-samenwerking tot 2012. Als Telenet alsnog de gsm-licentie in de wacht zou slepen, dan is dit ook ongeveer het tijdschema dat de kabeloperator zou kunnen opstarten met zijn eigen gsm-netwerk.

Martine Tempels, die telecom-ervaring opdeed bij AT&T, maar vooral bij EDS haar sporen verdiende, is bijna een jaar aan boord bij Telenet: “Een van de eerste zaken die ik veranderde is dat Telenet Solutions helemaal Telenet werd. Iedereen kent immers Telenet.” Zelf heeft ze het altijd over TSD, Telenet Solutions Division. De afdeling met 140 werknemers focust helemaal op sales, marketing en customer care. En met behoorlijk succes. De bedrijfsafdeling groeit dit jaar met 6 procent. “En we zijn zeer winstgevend.” Ook voor volgend jaar wordt trouwens een gelijkaardige groei verwacht. TSD stond in 2008 voor 10 procent van de totale Telenet-omzet van ruim 1 miljard euro. Opvallend is trouwens dat slechts een kwart van de inkomsten van het bedrijfssegment afkomstig zijn van telefoondiensten. Multisite wan-oplossingen, steeds vaker met coax-kabeloplossingen, worden gepusht. “Van de 37.000 klanten gebruiken er al 35.000 coax-aansluitingen. Sinds 2009 gebruiken ook grote klanten met ‘kantorennetten’ deze oplossing. Zo heeft een grote financiële instelling al 200 agentschappen dit jaar op coax aangesloten.”

Formele samenwerking met Voo

TSD heeft in totaal 37.000 klanten waarvan 8000 TV ‘only’ klanten, de zogenaamde Multi TV-klanten, waarvan de top 20 voor 20 procent van de inkomsten staat en de top 100 voor iets minder dan 40 procent. Referenties zijn onder meer Colruyt, Q8 tankstations, Roularta, de Persgroep, het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen en Digipolis. Deze dienstenleverancier voor de steden Antwerpen en Gent koos voor NextiraOne als hoofdcontractant. Andere integratoren waarmee TSD samenwerkt zijn Dimension Data, Getronics, Atos en Cegeka. “We willen bewust niet de rol van een integrator spelen.”

Overigens is het grootste deel van de omzet nog steeds afkomstig van Vlaanderen, ondanks de overname van het Codenet-netwerk in 2003. “We werken sinds kort wel meer samen met de Waalse kabel-operator Voo. Totnogtoe gebeurt dat deal per deal, maar er zijn plannen om dat te formaliseren,” aldus Martine Tempels. Voor grotere internationale contracten met bedrijven als Solvay, Umicore of Inbev past Telenet Solutions. “We werken wel es samen met een buitenlandse operator voor bijvoorbeeld een verbinding met Nederland,” maar dat blijft occasioneel. De wholesaledienst zit wel in de lift en groeit met 5 tot 56 procent. Het gaat vooral om lokale aansluitingen en netwerkcapaciteit voor de grotere operatoren zoals Verizon, BT, Colt of AT&T. “Eind van de jaren ’90 hebben die allemaal zwaar geïnvesteerd in lokale netwerken, maar nu plooien de meesten zich terug op hun internationale aanbod.” TSD werd onlangs door AT&T verkozen tot beste wholesale supplier in België. Over de recente 60-uren panne van Colt is Martine Tempels formeel: “Dat is onaanvaardbaar. Een telecomoperator die plat gaat is erger dan een financiële instelling die niet functioneert. Er hangen immers enorm veel diensten van af. Denk maar aan hospitalen.” Tempels geeft wel toe dat “kwaliteit een uitdaging blijft.” Overigens maakt het twee jaar geleden overgenomen Hostbasket geen deel uit van Telenet Solutions. “We werken nauw samen, maar Hostbasket blijft autonoom. Hosting is immers een aparte business.” Martine Tempels, die 12 jaar lang bij EDS werkte, had nooit gedacht dat ze nog in de telecomsector zou belanden. “Ik heb aanvankelijk getwijfeld, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik hou van de stijl van ‘Let’s do’ en ‘Can do’.”

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content