Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Tibco, de nummer één in infrastructuur messaging software, komt eerstdaags met zijn eerste hardwareproduct op de markt, de Messaging Appliance P-7500. Hiermee wil het de communicatiestromen die zo cruciaal zijn voor makelaars en andere data-intensieve industrieën de broodnodige hogere versnelling geven.

Tibco verdiende in de jaren tachtig zijn eerste sporen op Wall Street toen het messaging software ging leveren die de datastromen regelde tussen de verschillende softwaretoepassingen van de makelaars. Zijn vlaggenschip Rendezvous is sedertdien uitgegroeid tot de marktleider in wat Gartner het low-latency messaging marktsegment noemt. Volgens de marktonderzoeker is dit segment goed voor een jaaromzet van zowat 100 miljoen dollar of 13 procent van de totale MOM-markt (Message-Oriented Middleware). Het is tevens het meest winstgevende en snelstgroeiende MOM-segment want de vraag naar dergelijke producten stijgt exponentieel. “En dat is niet verwonderlijk”, zegt Maureen Fleming, program director BPM en middleware bij IDC. “Messaging is de basis voor de communicatie tussen it-systemen, en of het nu gaat over het integreren van toepassingen of het verspreiden van data in real-time tussen verschillende systemen, de volumes swingen de pan uit. Het is dan ook logisch dat de industrie uitkijkt naar messaging appliances die beloven zowel de prijs-prestatieverhouding als de beheersbaarheid van messaging te verbeteren”.

Van milli- naar microseconden

De reden is niet ver te zoeken. Snellere datastromen vertalen zich voor makelaars immers onmiddellijk in snellere transacties en dus harde dollars. Als we Tibco (en ook de analisten) mogen geloven, dan kan een winst van één milliseconde bij beurstransacties op jaarbasis gemakkelijk een extra-omzet van 100 miljoen dollar opleveren voor een grote beursmakelaar. “En waar we vroeger spraken over milliseconden, gaat het nu zelfs al om microseconden, en niet alleen in de financiële wereld maar ook in sectoren als telecommunicatie, online commerce, transport en logistiek”, zegt Rourke McNamara, directeur productmarketing bij Tibco. “Volumes van 5 tot 10 miljoen events per seconde zijn al geen uitzonderingen meer, en het werd dan ook steeds duidelijker dat een loutere software-oplossing hier niet meer volstond voor klanten met dergelijke grote message-volumes, en dus zijn we de hardwarerichting ingeslagen.”

Maatwerk

Met de Messaging Applicance P-7500 zet Tibco dus zijn eerste stappen op het hardwareterrein. “Maar wel doordachte stappen”, zegt McNamara. “Het is niet zomaar een server waarop we onze software met wat aanpassingen gezet hebben, integendeel: je moet de P-7500 meer zien als een netwerkapparaat dan als een computer. OK, er zit nog een server in de front-end voor het beheer van de back-end waar routing en network accelerating blades zitten die voor de volledige afhandeling van de messages zorgen, maar er is geen verkeer heen en weer meer naar die front-end.”

Om een maximale snelheid te kunnen verzekeren, heeft Tibco voor die blades geen beroep gedaan op standaard componenten maar integendeel ASIC’s (Application-Specific Integrated Circuit) en FPGA’s (Field-Programmable Gate Array) gebruikt, echt chips op maat dus. Het toestel komt in drie verschillende configuraties: met 4 x 1 Gb Ethernet-aansluitingen, 8 x 1 Gb en 2 x 10 Gb, en dat in een standaard 4U servereenheid.

Sneller en kleiner

Die eigenschappen hebben volgens Tibco cruciale gevolgen. In vergelijking met zijn pure Rendezvous software-oplossing kan de P-7500 tien keer meer messages verwerken in dezelfde tijdspanne, met een tien keer hogere voorspelbaarheid van dataflows en performantie, en maar de helft zoveel latency. Volgens de analisten van Gartner is dit dan ook bij uitstek een toestel voor Rendezvous-gebruikers met uitzonderlijk hoge volumes en lage latency vereisten, met het bijkomende voordeel dat je omwille van de afmetingen negen keer meer servers in hetzelfde rack kan steken. Gartner wijst er wel op dat Tibco het speelveld niet voor zich alleen heeft want ook bedrijven als IBM, Solace (dat overigens de fabrikant is van de P-7500) en Tervela hebben al messaging appliances op de markt – maar de aanpak van Tibco is wel nieuw.

Ook nieuw is overigens het feit dat Tibco dit toestel in leasing gaat aanbieden tegen een vaste prijs per toestel, met inbegrip van onderhoud, updates en ondersteuning. Upgrades kunnen eenvoudig via een uitwisseling van de FPGA’s in de backplane gebeuren. “De keuze voor de leasingformule is ingegeven door het feit dat OPEX nu veel gemakkelijker te verkopen is dan CAPEX, zeker in deze tijden van crisis”, zegt McNamara. “We zijn trouwens volop bezig een TCO-calculator te ontwikkelen die kan aantonen hoeveel bedrijven precies kunnen besparen door gebruik te maken van onze P-7500.” Dit toestel moet overigens de aanzet worden voor een hele familie van messaging appliances van Tibco – ideaal ook voor bestaande klanten want zij kunnen hun Rendezvous-data gewoon blijven gebruiken op de nieuwe hardware.

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content