Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het West-Vlaamse bedrijfje One Two biedt een oplossing aan waarmee werkgevers accuraat de prestaties van hun personeel kunnen bijhouden. “Zo kan je de werktijden factureren waar je recht op hebt”, luidt het.

De soft- en hardware-oplossing van One Two vervangt pen en papier door barcodes en scanners. “Aannemers moeten bijhouden hoe lang hun mensen werken en welke materialen ze gebruiken”, vertelt zaakvoerder en medevennoot Kristof Wittouck van One Two. “Vroeger gebeurde dat op papier, maar intussen duiken er alsmaar meer digitale alternatieven op.”

“De grote uitdaging is dat je het niet te moeilijk mag maken”, lacht de directeur. “En daarin onderscheiden we ons van de concurrentie. De ‘One Two’-oplossing is zo eenvoudig dat echt iedereen ze kan gebruiken.”

Hoe het in zijn werk gaat? Werknemers krijgen een scanner, en voor alle projecten worden er fiches met barcodes aangemaakt (met behulp van de One Two-software). Per ‘bewerking’ binnen een project kunnen er aparte barcodes worden aangemaakt, zonder beperking. En bij het starten scant een werknemer eerst het project, en daarna de bewerking zelf. Na een werkdag wordt de stopbarcode ingescand.

“Per werf kom je zo dus tot op de seconde te weten hoeveel mensen hoe lang aan iets gewerkt hebben”, klinkt het. “Bovendien kan je met dezelfde applicatie ook bijhouden hoeveel materiaal er gebruikt werd voor een bewerking. Daartoe hebben we trouwens een speciale Android-app gebouwd.”

Na een project worden de scans en de materiaalinformatie uitgelezen op een pc, en kunnen er rapportjes worden opgemaakt. “De papieren fiches zijn volledig vervangen door het digitale systeem”, benadrukt Wittouck. “Zo verminder je de bureaucratie, en krijg je veel accuratere informatie.”

“Dat is belangrijk, want als je elke dag een vijftal minuutjes kan winnen per werknemer (volgens de directeur schrijven werknemers systematisch te weinig tijd op om de klant te plezieren), kan je meer tijd factureren, en time is money! Het gaat om honderden euro’s per jaar. Sommige van onze klanten werken tot 15 procent efficiënter sinds ze One Two gebruiken.”

Het West-Vlaamse bedrijfje telt momenteel enkele honderden klanten in België en in Frankrijk, waarbij in totaal een 4.000-tal werknemers dagelijks met de scanners in de weer zijn. Vooral de bouwsector is geïnteresseerd, maar ook medische labo’s tot zelfs pretparken zijn klant. “Iedereen die op projectbasis werkt is een potentiële afnemer”, aldus nog de directeur, “want efficiënter registreren is efficiënter werken.”

De toepassing draait altijd lokaal op een pc, er is geen web-app. De Java-app voor Android communiceert wel via een binnenshuis ontwikkeld protocol met de webserver, maar eens alle info is overgezet naar de lokale software wordt de bufferdata op die server meteen gewist.

“METEN IS WETEN”

De specialist in de productie van zware metaalconstructies Bohez maakt sinds enkele maanden gebruik van One Two. “Vroeger noteerden we alles op briefjes die de productiechef moest bijhouden en analyseren”, vertelt directeur Wim Bossant, “voor ons is de One Two-oplossing dus een ware ontlasting.” 26 medewerkers maken gebruik van het registratiesysteem. Op een tiental plaatsen in het atelier hangt een blad met barcodes, en telkens een werknemer met een bewerking begint, scant hij de bijhorende code. Zo hangt bijvoorbeeld een barcodeblad bij de brandtafel, bij de boor- en zaagstraat, en bij het pons- en knipsysteem. “Vroeger werkten we met een klassiek tijdsregistratiesysteem: de mensen klokten ‘s morgens in en klokten ‘s avonds weer uit. Dat systeem registreerde de tijd, maar daarmee was ook alles gezegd. De ‘One Two’-toepassing laat ons toe om correctere berekeningen te maken. Nu weten we bijvoorbeeld tot op de seconde hoeveel tijd over een bewerking wordt gedaan. Met die informatie kunnen we bij nieuwe investeringen veel juister inschatten welke handelingen op een rendabele manier geautomatiseerd kunnen worden. Waardoor we flink wat geld besparen. Meten is weten!”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content