Agenten van de politiezone RIHO (Roeselare Izegem Hooglede) slingeren wildplassers en nachtbrakers niet langer op de bon, maar op de BlackBerry.

De wetgeving rond de Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) heeft een reeks overtredingen gedepenaliseerd. Het gaat onder meer om wildplassen, sluikstorten, klachten over nachtlawaai en hondenpoep. In plaats van die overtredingen gerechtelijk te vervolgen, legt de gemeente een administratieve boete op. Vroeger noteerde de agent de overtreding in een notitieboekje: de locatie, de omschrijving van de feiten en de identiteit van de persoon of het betrokken voertuig. Bij aankomst op het politiekantoor volgde de verwerking van de gegevens, waaronder de verificatie van de identiteit in het Rijksregister. Na input en controle van de gegevens werd de print overgemaakt aan de GAS-ambtenaar. De administratieve verwerking van zo’n overtreding kostte de politiezone RIHO gemiddeld twintig minuten. Met het BlackBerryproject valt de manuele verwerking van de gegevens op het kantoor volledig weg. Op de BlackBerry van de agent bevinden zich templates voor de zeven meest courante overtredingen. De agent vult het elektronische formulier ter plaatse in. De elektronische identiteitskaart van de overtreder wordt via Bluetooth ingelezen, inclusief pasfoto en adresgegevens. Met de BlackBerry kan de agent ook nog een foto van de feiten nemen, bijvoorbeeld wanneer het om een schadegeval gaat. De agent verstuurt de gegevens als een e-mail met een xml-bestand in bijlage. Op het politiekantoor plukt de toepassing de juiste gegevens uit de bijlage, vult ze automatisch in op een proces-verbaal, en zorgt automatisch voor een print en de archivering van het document.

Discrete controle

Naast de tijdwinst door de automatische verwerking haalt de politiezone RIHO nog voordelen uit de toepassing. Wanneer de agent de eID van een overtreder inleest, beschikt hij meteen over de correcte identiteitsgegevens van de overtreder. Hij kan de gegevens onmiddellijk ter controle doorsturen naar het politiekantoor. Hij hoeft de naam van de persoon dus niet langer luidop te spellen via de radio. Na controle krijgt de agent een bericht terug met de beschikbare informatie over de persoon. Op dit moment zijn vijf agenten uit de politiezone RIHO uitgerust met een BlackBerry 8900 Curve. BA uit Leuven bouwde de toepassing op basis van de templates van het Nederlandse bedrijf RSIC. De communicatie verloopt via Mobistar. Op termijn wil de politiezone het project uitbreiden, tot elke interventieploeg over een toestel beschikt.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content