Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Tobius en Saga Consulting fuseren en worden onder de naam Tobania een it-speler met ruim 500 medewerkers, goed voor een omzet van 57 miljoen euro.

De 46-jarige Lode Peeters wordt de nieuwe ceo van Tobania dat een behoorlijk zwaargewicht wordt in de Belgische ict-sector en zich met een omzet van 57 miljoen euro meteen nestelt in de top-100 van de belangrijkste spelers in ons land.

De in Kinshasa geboren vader van twee zonen van 4 en 8 jaar, richtte samen met zijn vennoot Xavier Van Looy Tobius op in 2006. Op 8 jaar tijd kon de start-up vooral als Microsoft-specialist organisch uitgroeien tot een sterke onderneming met een omzet van liefst 26 miljoen euro. Dankzij de fusie met Saga Consulting zet hij nog een stap hoger en wordt hij de baas van Tobania: “Wij willen de digitale transformatiepartner worden,” vertelt hij, “een ‘one-stop-shopping’ speler waar ondernemingen terecht kunnen voor de ontwikkeling van mobiele applicaties tot en met de integratie van erp-systemen.” Lode Peeters, die in Merchtem woont en dol is op golfen en catamaranzeilen, gaat er ook prat op dat Tobania een 100 procent Belgisch bedrijf is.

Tobania wordt de werknaam van de nieuwe fusie. De overkoepelende naam is Assua waarvan Etienne Schreurs de voorzitter wordt. Schreurs is de oprichter van Saga Consulting dat in 2003 het levenslicht zag met de overname van een deel van de activiteiten van T-Systems. “Assua verwijst naar de Assuandam in Egypte”, vertelt Lode Peeters. “Het verzamelt het water en zorgt voor nieuwe energiebronnen. Dat is wat we willen bereiken.” De fusie tussen Tobius en Saga Consulting komt er via een aandelenruil en cash. “Aanvankelijk wilden we het financieren via venture kapitaal, maar uiteindelijk gingen de banken met ons in zee.” Financiële instellingen, vooral banken en financiële dienstenverleners zoals Isabel, Euroclear en WorldLine, vertegenwoordigen met 35 procent van de inkomsten een belangrijk deel van de geconsolideerde omzet.

WEINIG OVERLAP

Volgens Lode Peeters, die tijdens zijn loopbaan ervaring opdeed bij Synta, Xylos, USG Innotiv en Capgemini, is er amper overlap met de activiteiten van Saga Consulting. “Tobius is een Microsoft-integrator terwijl Saga zich op open source zoals Java en Drupal toelegt. Alle websites van de grote culturele hoofdsteden en heel wat lokale en regionale websites draaien op Saga Online. Zes op de tien ziekenhuizen in Vlaanderen maken gebruik van de hr-planningssoftware van Saga. Sociale secretariaten zoals Acerta, SD Worx en Partena zijn na de financiële instellingen dan ook een tweede grote pijler van Tobania. En de derde grote doelgroep zijn de nutsbedrijven zoals Eandis, Fluxys en Elia. “We mikken op grote kmo’s, corporate en enterpriseklanten”, vertelt Lode Peeters. “Samen hebben we 350 tot 400 klanten.”

Voor Tobius is het de eerste overname. Saga Consulting groeide wel door acquisities. De ambitie van de twee gefuseerde ondernemingen is echter groot. Op termijn, tegen 2020 wil Tobania immers naar 100 miljoen euro doorgroeien. “De vraag naar expertise op het vlak van digitale bedrijfsvoering zal enkele toenemen”, meent Lode Peeters. “Wie kan er zeggen dat ze 150 Microsoft-specialisten hebben, 150 Java- en Drupal-kenners en ruim 100 medewerkers gespecialiseerd in cloud, mobiele en digitale oplossingen?” Daarmee gaat Tobania volop in concurrentie met integratoren zoals RealDolmen. “Grotere it-spelers zoals IBM en Capgemini zijn toch vooral op multinationals gericht.”

De hoofdzetel van Tobania blijft in Strombeek-Bever gevestigd, de huidige stek van Tobius. De andere vestigingen bevinden zich in Hasselt, Lokeren en Waver. Met ‘Engage, Manage and Empower’ wil Tobania het verschil maken.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content