Een jaar geleden heette het nog dat DNS in de loop van 2008 ‘Internationalised Domain Names’ zou invoeren in België, maar intussen lijken die plannen helemaal opgeborgen.

Momenteel kan je in Belgische domeinnamen uitsluitend traditionele cijfers en letters gebruiken. Daar is ook een reden voor: de meeste internetsoftware leest enkel de letters van a tot z, en de cijfers van 0 tot 9. Een bedrijf als Nestlé dient zijn naam dus noodgedwongen zonder accent te registreren.

Een tijdje geleden heeft de Internet Engineering Taskforce (IETF), een internationale organisatie die standaarden oplegt en implementeert, echter een soort van ‘vertaalsysteem’ bedacht waarbij je, zonder aan de software te moeten sleutelen, toch vreemde karakters kan gebruiken in domeinnamen, tot Chineze en Arabische tekens toe. Topman Marc Van Wese-mael vertelde destijds aan Data News dat ook de ‘Belgische vereniging voor Internet Domein Naam Registratie’ (DNS) het systeem zou invoeren, en dat je in Belgische domeinnamen ook accenten, umlauten en andere vreemde karakters zou kunnen gebruiken.

Maar na een intern onderzoek en een tegenvallende sunrise-periode (de periode waarin bedrijven en organisaties de door hun gewenste domeinen veilig kunnen stellen om zichzelf te beschermen tegen domeinkapers), hebben de mensen van DNS beslist om alles gewoon bij het oude te laten. “Eigenlijk wilden we de ‘internationalised domain names’ (IDN’s) invoeren nadat bekend was geraakt dat de geüpdate versie van Outlook IDN’s zou ondersteunen”, geeft Marc Van Wesemael een woordje uitleg. “Maar na onze aankondiging bleek al snel dat er geen of nauwelijks interesse was in België. Bedrijven met vreemde karakters in de naam, lieten duidelijk verstaan dat ze best tevreden waren met hun huidige domeinnaam, en dat ze om verwarring te vermijden, liever niet meer veranderden. Daarnaast uitten heel wat partijen hun bezorgdheid voor misbruiken. Stel dat iemand Fortis met een accentje op de i registreert, en onder die noemer een fishing mail rondstuurt waar nietsvermoedende klanten op klikken. Dan is een ongeluk al snel gebeurd.”

Intussen loopt er bij Icann ook een procedure om IDN’s na de dot in te voeren, en Van Wesemael ziet het ook hiervoor niet meteen storm lopen in Europa. “IDN’s na de punt zullen vooral landen met andere dan de Latijnse schriftuur interesseren”, klinkt het nog. “Dat iemand uit Tsjechië al zijn vogeltjes en andere vreemde tekens niet kan gebruiken in een domeinnaam, is niet zo erg als er na de dot maar ‘cz’ volgt. Maar anderzijds zou het een beetje gek zijn wanneer een Griek na het punt plots ‘gr’ moet typen in de Latijnse tekens. Het moet aan beide kanten van de dot een beetje kloppen.”

[FT]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content