Soms is het nodig een desktop- of server-pc op afstand te kunnen besturen of er een paar bestanden mee uit te wisselen. Als er dan geen remote access-software is geïnstalleerd, wordt het moeilijk. BeAnywhere lost dit probleem op met een usb-stick.

Bedrijfsoplossingen voor toegang op afstand werken meestal met een specifieke softwareclient. Die moet geïnstalleerd zijn om op afstand toegang te krijgen. Een en ander is strikt beveiligd. Dat is niet altijd even praktisch. Op pc’s in een hotel of een internetcafé kunt u doorgaans niet zomaar eigen software installeren. De Engelse firma ASI (Ability Software International) lost dit probleem op middels een portable client op een usb-staafje of via het web.

Met de standaardlicentie kunt u tot drie computers op afstand bedienen. Dat kan met de portable client. U draagt die met u mee op een usb-staafje. U kunt ook naar de speciale websitewww.beany-where.com surfen. Dat laatste vereist wel Internet Explorer want het werkt via een ActiveX-control. Wat ons betreft een gemiste kans, want het zou juist erg interessant zijn om Windows-pc’s op afstand te kunnen bedienen vanaf Mac of Linux.

Veiligheid boven alles

Alle toegang verloopt via https en is dus beveiligd met ssl-encryptie. De draagbare applicatie op de usb-stick wordt niet geïnstalleerd op de gast-pc; ze laat dus geen sporen na. Alle communicatie wordt versleuteld via een digitale handtekening. Die wordt ook gebruikt voor de authenticatie. ASI claimt dat dit systeem heel erg veilig is. Alle pc’s die u op afstand zou willen bedienen kunnen aparte wachtwoorden krijgen. Behalve de inlog moet nog een meesterwachtwood opgegeven worden om controle te krijgen over een pc.

De toegang op afstand bestaat uit zes mogelijke taken. Eerst en vooral is er de bediening op afstand van het bureaublad. Dit werkt niet via het remote desktop (rdp)-protocol van Microsoft. Het is dus niet nodig poorten open te zetten in de bedrijfsfirewall. De bediening werkt ook als het externe bureaublad uitgeschakeld zou staan in de systeemeigenschappen van Windows XP of Vista. De andere taken zijn: bestanden overdragen tussen de twee pc’s (de lokale en die op afstand), bestanden delen met derden zonder dat u ze moet uploaden, synchroniseren van bestanden en mappen tussen de twee computers en gasten uitnodigen om de desktop te delen of bestanden uit te wisselen. Ten slotte kunt u de usb-stick ook nog gebruiken als een opslagmedium (er is 1 GB vrije ruimte).

Dienst onder Windows

Op elke pc die u op afstand wilt gebruiken, moet u de serversoftware BeAnywhere Personal Edition installeren. Dat kan vanaf de usb-staaf . Elke pc moet geregistreerd worden op de servers van Ability (beanywhere.com). De software spreekt meerdere talen, waaronder Nederlands, Frans en Duits. Uitzondering is de ActiveX control voor de bediening op afstand: die is eentalig Engels. De serversoftware installeert zich als een dienst in Windows; u kunt ze via een menu op de statusbalk uitschakelen. Er is een vrij uitgebreide configuratie om de afstandsdienst op uw wensen af te stemmen. Zo kunt u instellen dat een schermbeveiliging niet in gang moet schieten als de pc op afstand bediend wordt. Ook is het mogelijk te verhinderen dat de pc in slaap valt. U kunt ook de verbinding optimaliseren door het aantal kleuren te beperken of de achtergrond van het bureaublad niet mee door te sturen. De verbinding kan lopen over een eigen poort, die dan wellicht in een firewall opengezet moet, of over http/https-poorten waarvoor dat niet hoeft. Voor dat laatste kunt u dan desgewenst ook een proxyserver inzetten. Er zijn ook enkele beveiligingsinstellingen, zoals wat er moet gebeuren met de lokale console (toetsenbord, muis en scherm) als er een sessie op afstand start. U kunt die dan blokkeren met of zonder zwartmaken van het lokale scherm, of toegankelijk laten.

Op afstand

U kunt in de client een overzicht opvragen van alle op afstand bedienbare computers die online zijn. Het werken met een volledige desktop gaat prima, al is de grafische opbouw en bijwerking van de desktop natuurlijk trager dan wat u lokaal gewend bent. Het is echter niet storend. De portable client doet het prima, maar de op ActiveX gebaseerde webinterface deed onze Windows XP desktop herhaaldelijk crashen als we een tijdje niets meer uitvoerden. Dat is een beveiliging: na twee minuten inactiviteit verbreekt de webinterface de verbinding. Onder IE7 en XP leidde dit bij ons echter steeds tot een crash. Omdat IE deel uitmaakt van de desktop van Windows, neemt hij dan meteen de hele desktop mee. We hebben het op twee verschillende systemen geprobeerd en het probleem trad bij beide op. We raden dus aan de ActiveX-gebaseerde webinterface alleen in noodgevallen te gebruiken. U kunt ook de time-out verlengen, zodat de crashes minder vaak optreden.

Conclusie

BeAnywhere werkt prima, maar de webinterface heeft een storende bug, die gelukkig wel redelijk omzeild kan worden. Het product is prettig geprijsd, maar werkt natuurlijk alleen met Windows-pc’s.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content