BT ‘in de wolken’

Met ongeveer 50.000 servers, wereldwijd verspreid over 58 datacenters, is BT een reusachtig laboratorium voor nieuwe technologieën en met name virtualisatie. Het bedrijf heeft zich immers op een grootscheeps programma voor virtualisering en consolidering van zijn infrastructuur gestort. Eerder al werden de netwerken gevirtualiseerd. BT schat dat het intussen 11 van zijn 58 datacenters gevirtualiseerd heeft. Dankzij VMotion slaagt BT erin de werkdruk evenwichtig te spreiden over die datacenters, de verwerkingscapaciteit dichter bij de gebruikers te brengen, afhankelijk van hun behoeften, en de procedures voor hervatting van de activiteiten na zware problemen te automatiseren. BT bevestigt bovendien dat het de kosten voor het beheer van zijn infrastructuur met 50 procent heeft teruggebracht en dat de ‘provisioning’ slechts enkele uren tijd vraagt, terwijl dat voorheen meerdere dagen in beslag nam.

Dit proces verloopt stap voor stap, maar BT’s cto Stefan Vanovertveldt overweegt nu al tools voor geautomatiseerd beheer te installeren. Op termijn mondt dat uit in ‘cloud computing’ waar de infrastructuur zichzelf automatisch beheert en in voorkomend geval zelf tot herstel overgaat.”Wij letten niet meer op de elementen van de infrastructuur, maar op het serviceniveau dat we de ‘business’ moeten verlenen in een virtuele omgeving”, legt hij uit. “Maar,” waarschuwt hij, “dit proces zal nog wel enkele jaren in beslag nemen.”

Dexia virtualisering is ‘first choice’

Bankgroep Dexia heeft zich met een infrastructuur van meer dan 3.000 servers enkele jaren geleden al aan een virtualisatie- en consolidatieproject gewaagd. Vanaf nu moet alles wat sneller gaan.

De virtualisatie van de server-infrastructuur van Dexia startte einde 2004 en verliep in Brussel en in Luxemburg (Dexia Bank en BIL) volgens verschillende schema’s. Het moest ook samengaan met de consolidatie van de infrastructuur en de verandering van opslagplatform. HDS moest plaats ruimen voor EMC.

Dexia beschikt over om en bij de 3000 servers en beheert nu ca. 500 virtuele machines of ongeveer 15 procent van het te virtualiseren park. De ambitie is echter naar 50 procent te gaan, in het licht van problemen als ruimte, energieverbruik en warmteafgifte. Er is ook sprake van een overstap naar versie 3.5 van ESX, vooral voor zijn back-upfuncties. VMware zou voortaan overigens ‘first choice’ zijn, met name omdat VMware geen enkel stabiliteitsprobleem vertoont en een interessante ‘total cost of ownership’ biedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content