We maakten een nieuwe eigenzinnige selectie uit de beste plug-ins voor de populairste webbrowsers van dit ogenblik, Firefox en Internet Explorer.

Plug-ins of add-ons zijn stukjes hopelijk nuttige code waarmee u de functionaliteit van een webbrowser uitbreidt. Pas op met plug-ins van onbekende bronnen. Installatie van schadelijke plug-ins kan immers een groot risico vormen, zeker in een professionele omgeving. In juli verwijderde Mozilla nog een Sniffer-add-on van zijn website, omdat die login-gegevens stal en doorstuurde naar een server.

De beschikbare plug-ins verschillen sterk per browser. Ze kunnen dus mogelijk uw browserkeuze beïnvloeden. Naast Firefox en Internet Explorer ondersteunen ook andere browser zoals Google Chrome, Safari en Opera plug-ins en add-ons. Wij beperken ons in dit artikel tot Firefox en Internet Explorer. We bekeken tientallen plug-ins en maakten een eigenzinnige selectie van plug-ins die de productiviteit helpen verhogen.

De browserplug-ins die we eerder in dit blad bespraken in mei 2009 (Data News nr. 17/2009), hebben we in dit artikel niet opnieuw behandeld. De meesten daarvan bestaan nog altijd, vaak in een vernieuwde versie. We hebben ze wel nog even samen met hun url in een kaderstuk bij dit artikel opgesomd.

Plug-ins voor Firefox

Veel webdevelopers gebruiken Firefox, omdat deze browser beter de standaard van het W3C volgt. Daarnaast is de software crossplatform. De browser is compatibel met Windows, Linux en Mac. Vele, maar niet alle plug-ins voor Firefox werken eveneens op verschillende platformen. Dat is natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van Internet Explorer. We hebben getest met versie 3.6.1 van Firefox. Via het menu ‘Extra’, ‘Add-ons’ gaat u na welke plug-ins u al gebruikt. Door linksboven te klikken op ‘Add-ons verkrijgen’ kunt u op de add-ons site van Mozilla zoeken naar geschikte plug-ins. Net als een besturingssysteem kan een browser trager gaan werken als u veel extra’s installeert, houd daar dus rekening mee. Schakel eventueel niet gebruikte plug-ins (tijdelijk) uit.

Firefox Sync: synchroniseren van Firefox-instellingen tussen meerdere pc’s

Als u verschillende pc’s of notebooks gebruikt om te surfen, dan is het vaak erg handig om op te kunnen pikken waar je gebleven bent. Niet alleen qua bladwijzers, maar ook voor wat betreft de browsergeschiedenis en alle geopende vensters en tabs waarmee je bezig was. Voor Firefox kan dat nu met de gratis plug-in Firefox Sync. Die bewaart uw lopende sessie, geschiedenis en bladwijzers plus alle opgeslagen websitewachtwoorden. Zo kunt u die op een andere pc met Firefox weer snel inladen en verder surfen waar u gebleven was met alle relevante informatie. Deze plug-in werkt ook met mobiele Firefox-edities voor pda’s en smartphones. De plug-in is bovendien multiplatform: u kunt dus sessies synchroniseren tussen Windows, Mac en Linux. Sync bewaart de Firefox-sessiegegevens versleuteld en vraagt om een beveiligingswachtwoord voordat u dat weer kunt importeren in een andere computer. Zo blijven uw privégegevens ook privé.

Product: Firefox Sync 1.4.4

Website: mozillalabs.com/sync/ & https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/10868/

Platform: Windows, Mac, Linux & Firefox 3.5 – 4.0

ReminderFox: belangrijke data bijhouden in to do lijsten met alarmfunctie

Niet elke kleine en zelfs middelgrote onderneming heeft behoefte aan een eigen server voor e-mail- en agendabeheer en de bijkomende beheerskosten. Zij kunnen een beroep doen op ReminderFox voor het bijhouden van een agenda. U kunt met deze add-on niet alleen losse agenda-items invoeren, maar ook herhaalde gebeurtenissen (bijvoorbeeld verjaardagen). Herhaalde gebeurtenissen kunt u ook instellen voor een specifieke dag tijdens de week. De software is standaard zo ingesteld dat slechts de twee volgende herinneringen worden weergegeven. Dit helpt om overzicht te houden. In de opties kunt u dat aanpassen. Snel een item invoeren voor een bepaalde dag kan erg eenvoudig. Het is mogelijk te werken met categorieën, locaties en ook een webadres opgeven dat u meteen kunt openen. Wanneer u een item afrondt, wordt het doorgestreept in de lijst. Deze reviewer kan alvast niet meer zonder deze plug-in.

Product: ReminderFox 1.9.8.3

Website: http://reminderfox.mozdev.org & https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1191/

Platform: Firefox 1.0 – 4.0

FireShot: screenshots nemen van een (volledige) website

Wie regelmatig het internet gebruikt voor speurwerk zal al hebben vastgesteld dat u niet van elke website een fraaie screenshot kunt maken. Een pdf-creator of de standaard screenshot-functionaliteit van het gebruikte besturingssysteem schieten vaak te kort. Wie een schermafdruk wil nemen van een complete website kan hiervoor FireShot gebruiken, tenminste als u Windows-gebruiker bent. De plug-in is trouwens ook beschikbaar voor Internet Explorer. Wellicht daarom is FireShot niet crossplatform. De ontwikkelaar laat weten dat er in de nabije toekomst ook geen plannen zijn om de software geschikt te maken voor andere platformen. Jammer, maar voor Windows-gebruikers is dit wel een interessante plug-in. U maakt screenshots met de sneltoetsencombinatie ctrl + alt + z. In de voorkeuren geeft u aan wat voor soort selectie u wilt maken en wat er daarna mee moet gebeuren. De resultaten kunt u opslaan, uploaden naar gratis screenshot hosting, printen, kopiëren, e-mailen en bewerken. Deze plug-in is een must-have voor iedere reviewer, designer en iedereen wie regelmatig het internet doorzoekt.

Product: FireShot 0.85

Website: http://screenshot-program.com/fireshot/ & https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5648/

Platform: Firefox 2.0 – 3.7 & Internet Explorer

Phzilla: anoniem surfen door gebruik te maken van een proxy

Surfen op internet laat sporen na, niet alleen lokaal op je eigen systeem. Als u een website bezoekt, worden immers een groot aantal gegevens waaronder uw ip-adres gelogd. Soms wilt u dit vermijden. In dat geval kunt u een proxyserver gebruiken. De bezochte webserver zal niet uw gegevens loggen, maar die van de proxy. Er zijn veel anonimiserende proxyservers, sommige gratis, andere betalende. Met Phzilla kunt u die eenvoudig configureren. De plug-in verwijst standaard naar een proxyserver in de Amerikaanse staat Ohio, maar die is alleen bedoeld voor testdoeleinden. Wenst u betere prestaties, dan zult u uw eigen proxyserver moeten definiëren. U gebruikt de proxy overigens alleen wanneer u na het intypen van het adres op het Phzilla-logo in de adresbalk klikt. Anders surft u zoals vanouds over uw eigen internetverbinding. Phzilla heeft enkele nadelen. Zo bent u verplicht om http:// voor het webadres te typen, iets wat een browser sinds jaar en dag voor u doet. Uitvoerbare bestanden downloaden lukt niet, die worden omgezet in een ‘index.php’-bestand.

Product: Phzilla 3.5.2B

Website: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/3239/

Platform: Firefox 3.0 – 3.6

Adblock Plus: advertenties op websites blokkeren

Sommige websites overdrijven met reclamebanners en reageren daarom erg traag. Dit lost u eenvoudig op met Adblock Plus, een plug-in die alle reclame wegfiltert, ook bijvoorbeeld Google Ads. Het is wel mogelijk reclame van specifieke sites of reclamenetwerken toch toe te laten. Adblock Plus is open source software. De broncode is beschikbaar via de website van de ontwikkelaars. Na installatie vraagt de plug-in om een filter te kiezen in uw taal. De plug-in werkt na deze stap autonoom, al kunt u desgewenst aangepaste filteropties selecteren in de instellingen. In de statusbalk ziet u ondermeer het aantal geblokkeerde onderdelen van de website die u bezoekt. Deze plug-in is bijzonder eenvoudig in gebruik en versnelt het surfen, zeker voor sites die een overdaad aan reclame tonen.

Product: Adblock Plus 1.2.2

Website: http://adblockplus.org/ & https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865/

Platform: Firefox 3.0.12 – 4.0

Firebug: helpt bij het bouwen of debuggen van websites

Firebug helpt de webontwikkelaar om css, html en JavaScript rechtstreeks in Firefox te bekijken en te debuggen. Firebug gebruikt een externe editor voor het bewerken van code. Wij voerden de test uit met Notepad++ en dit werkte perfect. U krijgt eenvoudig toegang tot Firebug door rechts te klikken op een deel van de webpagina en vervolgens te kiezen voor ‘Element inspecteren’. Firebug kan ook overweg met breakpoints, zodat het debuggen stopt op een bepaalde locatie en u stapsgewijs door de code kan zoeken naar fouten. De mogelijkheid om realtime de resultaten van uw acties te zien is zeer handig als u bijvoorbeeld een lay-out wil aanpassen. Firebug is een zeer nuttige tool die wij warm aanbevelen.

Product: Firebug 1.5.4

Website: http://getfirebug.com/ & https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1843/

Platform: Firefox 3.5 – 3.6

ColorFulTabs: beter overzicht houden tussen verschillende geopende tabs.

U hebt het vast al meegemaakt dat u een tiental tabs had openstaan en dat u het overzicht verliest. Tabs in verschillende kleuren zouden u dan kunnen helpen om beter het overzicht te behouden. Deze plug-in kan afhankelijk van de instellingen random kleuren genereren voor elke tab die u aanmaakt, maar ook kleuren toekennen per domein. Daarnaast kunt u ook zelf aan tabs een kleur toekennen. De opties opent u door rechts te klikken op een tab en vervolgens te kiezen voor ‘ColorfulTabs’, ‘Options’.

Product: ColorfulTabs version 4.8.0.2

Website: www.binaryturf.com/free-software/colorfultabs-for-firefox

Platform: Firefox 4 & 3.6

Plug-ins voor Internet Explorer

Op het portaal www.ieaddons.com van Microsoft vindt u een heleboel invoegtoepassingen voor Internet Explorer. Die gebruiken wel zuivere Windows-code. Dit trekt heel wat cybercriminelen aan, omdat deze code veel populairder is dan de code van Mozilla (XPI). Het risico op schade door malware is dus groter dan wanneer u Firefox-plug-ins gebruikt. Microsoft spreekt niet over plug-ins, maar over invoegtoepassingen. Zorg er voor dat de invoegtoepassingen of plug-ins voor Internet Explorer zeker van een betrouwbare bron afkomstig zijn, want ze gebruiken pure Windows-code, met alle risico’s van dien. U kunt ze beheren via het menu ‘Extra’ van Internet Explorer. Voor sommige plug-ins voor Internet Explorer moet u betalen. Nuttige, gratis plug-ins voor Internet Explorer zijn moeilijker te vinden. We testen de invoegtoepassingen met Internet Explorer 8. De installatie verloopt naar analogie met een gewone software-installatie in Windows.

Quero Toolbar: blokkeert reclame en flashanimaties

Quero Toolbar is een toolbar die het surfen versnelt en vereenvoudigt. Om te beginnen blokkeert Quero reclamebanners en flashanimaties. Quero is echter meer dan alleen een advertentieblokkeerprogramma. U kunt via deze toolbar ook zoekopdrachten en webadressen invoeren. Tijdens de installatie kunt u opgeven welke zoekmachine u wenst te gebruiken. Er is keuze tussen Google, Bing en Yahoo. Een andere interessante feature is Cursor search. U klikt simpelweg rechts op een stukje tekst dat u markeerde en vervolgens kiest u in welke zoekmachine of website u meer informatie wil opzoeken. Voor een lijst met alle features kunt u terecht op www.quero.at/features.html. De mogelijkheid om een whitelist aan te leggen met websites waar bepaalde content niet geblokkeerd mag worden, maakt het nog extra interessant.

Product: Quero Toolbar 5.0.0.5

Website: www.quero.at/download.html

Platform: Windows & Internet Explorer 5.5 – 8

Open Last Closed Tab: de laatst gesloten webpagina’s snel heropenen

Stel dat u met een deadline zit voor een belangrijk project en nog snel de laatste details in orde wil brengen. Per ongeluk sluit u die webpagina waar u zo lang naar gezocht had. Open Last Closed Tab kan u heel wat frustraties vermijden. De tool onthoudt tot 200 gesloten tabs. U heropent ze snel opnieuw via de sneltoets Alt-X. Via Alt-Q bekijkt u desgewenst thumbnails van de pagina’s. Als u liever niet met sneltoetsen werkt, kunt u ook de extra knop op de standaardwerkbalk van IE gebruiken. Open Last Closed Tab werkt prima. Deze reviewer zal in ieder geval regelmatig gebruikmaken van dit handige tooltje.

Product: Open Last Closed Tab 4.1.0.0

Website: www.muvenum.com/products/freeware

Platform: Windows & Internet Explorer 6 – 8

Alias for Internet Explorer: snel meerdere of losse internetpagina’s openen via aliassen

Wij kunnen het beamen, als u vaak repetitieve taken uitvoert op internet verliest u al snel veel tijd doordat u alle pagina’s opnieuw moet oproepen. Zou het dan niet handig zijn dat u met een alias kan werken die meteen alle websites opent die u op dat moment nodig hebt? Dan is Alias for Internet Explorer de tool die u zoekt. Deze invoegtoepassing is van dezelfde makers als Open Last Closed Tab. U kunt overigens niet alleen websites, maar ook mappen en bestanden openen, zodat u meteen verdergaat waar u gebleven was. We maken een ‘Test’ alias en openen daarmee drie webpagina’s en een map op onze d:-schijf. Dit werkt zeer vlot, omdat we alleen maar in de adresbalk http://Test hoeven in te voeren om alles te openen. U moet de http:// er wel expliciet voorzetten, anders start het zoeken via de adresbalk en krijgt u niet het gewenste resultaat. Een ding missen we in deze plug-in: de mogelijkheid om via een dialoogvenster een lokaal op de pc opgeslagen map of bestand te kiezen. U krijgt wel de bestanden te zien in de huidige directory die u intypt, maar dat kan gebruiksvriendelijker. Hoe dan ook is dit volgens ons een van de nuttigste plug-ins die we zijn tegengekomen.

Product: Alias 2.0.5.0

Website: www.muvenum.com/products/freeware

Platform: Windows & Internet Explorer 6 – 8

FireShot: screenshots nemen van een (volledige) website

FireShot, de gebruiksvriendelijke screenshot software voor Firefox, bestaat ook voor Internet Explorer. Zie hoger.

Product: FireShot for Internet Explorer 0.85

Website: http://screenshot-program.com/fireshot

Platform: Windows & Internet Explorer & Firefox

Advanced IE History Bar: eenvoudig de browsergeschiedenis van IE doorzoeken

We hebben getwijfeld over het downloaden en installeren van deze plug-in. Veel informatie is er namelijk niet over beschikbaar. Ook op de website van de maker worden we niet veel wijzer. Vooral de vermelding dat versie 1.1.2.45 ‘unspecified updates’ bevat doet ons twijfelen. We besluiten toch om deze interessant ogende plug-in te testen. De features klinken alvast interessant: de browsergeschiedenis selectief wissen, uitgebreide mogelijkheden om door de geschiedenis te snuffelen en de mogelijkheid om deze te doorzoeken op sleutelwoorden. De installatie verloopt vlekkeloos en we activeren de plug-in via ‘Extra’, ‘Advanced IE History’. Bij de geschiedenis die ouder dan zeven dagen is, wordt de exacte datum weergegeven. Zoeken op een sleutelwoord werkt zeer goed. U krijgt dan een lijstje met alle data waarop u de site hebt bezocht waar het woord op voorkwam. Een bepaalde datum of website uit de lijst verwijderen is kinderspel. Een laatste handige feature, ook al zwijgen de makers daarover in alle talen, is het generen van een html-bestand met daarin de url’s van uw (geselecteerde) browsergeschiedenis. Dit kunt u eenvoudig bereiken door rechts te klikken op een geschiedenis-item en te kiezen voor ‘Export to File’. Hoewel we in eerste twijfelden over deze plug-in moeten we toegeven dat het een stukje zeer nuttige software is. Alleen jammer dat de auteur zijn documentatie niet beter verzorgt.

Product: Advanced IE History Bar 1.1.2.45

Website: www.585soft.com/advanced-ie-history.asp

Platform: Windows & Internet Explorer

DebugBar: snelle toegang tot tools voor webdevelopers

Na installatie van DebugBar beschikt u in uw browser over een Document Object Model (DOM)-inspector, een http-inspector, een JavaScript-inspector en een JavaScript-console. Daarnaast kunt u er ook nog html-code mee controleren en pixel-kleuren op websites vastleggen. De plug-in bestaat uit een echte werkbalk en een deelvenster links in uw browservenster. Voor persoonlijk gebruik is DebugBar gratis. Als u het echter professioneel wil blijven gebruiken, dient u een licentie aan te schaffen. Dit kost 59 euro voor een individuele gebruiker en 299 euro voor een team van twee tot tien gebruikers. De plug-in werkt samen met IETester, een programma dat u toelaat om uw website te testen in verschillende versies van Internet Explorer. Dat de plug-in veel functionalteit biedt wil niet zeggen dat het gebruiksgemak erop achteruit gaat, integendeel. De html-controle-module werkt bijvoorbeeld zeer vlot en geeft in ons geval een waarschuwing voor een ‘summary’-attribuut dat ontbreekt. Even een kleur ‘lenen’ van een collega-ontwikkelaar? Geen probleem. U kunt eenvoudig de kleur aanduiden met de kleurenkiezer die vervolgens de hexadecimale waarde naar het klembord kopieert. Dankzij de DOM-inspector krijgt u een beter inzicht in de structuur van uw webpagina. DebugBar biedt veel functionaliteit en werkt naar behoren, maar is naar onze mening te duur.

Product: DebugBar 5.4.1

Website: www.debugbar.com

Platform: Windows & Internet Explorer 5 – 8

Conclusie

Met browseruitbreidingen of plug-ins verbetert u de functionaliteit van Firefox en Internet Explorer. Er bestaan tal van interessante plug-ins voor zowel Firefox als IE, maar controleer wel eerst of de plug-in van een betrouwbare bron komt. Vooral voor IE is dat belangrijk, want de uitbreidingen voor die browser gebruiken Windows-code en hackers richten zich daar meer op dan op de XPI-code van Firefox.

Nick Kinschots

Surfen op internet laat sporen na, niet alleen lokaal op je eigen systeem.

De mogelijkheid om realtime de resultaten van uw acties te zien is zeer handig als u bijvoorbeeld een lay-out wil aanpassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content