Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Misschien is het eigen aan een underdog-positie dat je dan intensiever en agressiever uit de hoek komt, maar Novell heeft in het afgelopen jaar in elk geval de Linux-trom stevig geroerd. Getuige daarvan alleen al de partnerships met SAP, Microsoft, en IBM.

Vooral het partnership met Microsoft – toch de aartsvijand van Linux – zorgde eind 2006 voor heel wat beroering. Linux-diehards keerden zich volledig af van Novell, maar heel wat ISV’s en systeemintegratoren zagen plots nieuwe marktkansen liggen. En ook analisten vonden het een slimme zet. Volgens Richard Jones van de Burton Group is het marktaandeel van Novell in de enterprise Linuxmarkt vorig jaar met meerdere procentpunten gestegen. Op anderhalf jaar tijd incasseerde Novell dankzij dit akkoord meer dan 157 miljoen dollar in omzet uit certificaten.

Een nieuwe wereld

“Ik kan alleen maar bevestigen dat ons partnership een succes is”, zegt Justin Steinman, director of product marketing voor Linux en Open Platform Solutions bij Novell. “Een voorbeeld: Wal-Mart. Wij verkochten SLES, SUSE Linux Enterprise Server, al aan Wal-Mart, maar op een veeleer bescheiden niveau. Microsoft, dat al een erg sterke relatie had met Wal-Mart, introduceerde ons echter bij de chief technology officer, en het gevolg was dat er een meerjarencontract voor tientallen miljoenen dollars uit de bus kwam. En dat heeft dan weer geleid naar andere grote retailcontracten zoals bij Office Depot.”

Richard Jones wijst er ook op dat heel wat klanten die stevig geïnvesteerd hebben in Microsoft, maar al te graag ook met Linux zouden werken. “Klopt”, zegt Steinman, “er zijn ook heel wat leveranciers van Microsoft-oplossingen die schrik hadden om in conflict te komen met Microsoft als ze Linux zouden aanbieden, maar die dankzij onze interoperability-overeenkomst nu die kans met beide handen gegrepen hebben om gemengde, heterogene datacenters uit te bouwen waar ze Windows, Linux en virtualisatietechnologieën kunnen toepassen”.

Het feit dat Novell een volledige Linuxdistributie kan aanbieden van de desktop tot het datacenter, inclusief een eenvormig management, is volgens Steinman een van de sterke punten in de concurrentiestrijd in de enterprisemarkt. “Red Hat is nog altijd de onbetwiste marktleider hier”, geeft hij toe, “maar we hebben vorig jaar wel drie procentpunten marktaandeel gewonnen in een sterkgroeiende markt. Een flink deel van onze groei is wel afkomstig van Sun Solaris, van klanten die van een Unix- naar een Linuxplatform zijn overgestapt”.

Meer moet dat niet zijn

Om nog meer ISV’s en systeemintegratoren mee te krijgen lanceerde Novell in april zijn Appliance Program rond JeOS, wat staat voor ‘Just enough Operating System’. Een stevig afgeslankte Linuxversie, zeg maar, bedoeld om ISV’s in staat te stellen het besturingssysteem te integreren met applicaties tot een softwarestack die dan gemakkelijk op een virtuele of standaardserver kan worden geïnstalleerd. “Niet elke toepassing heeft alle modules van Linux nodig, en JeOS maakt het mogelijk alleen die stukjes besturingssysteem mee te nemen die vereist zijn om je applicatie te laten draaien,” legt Steinman uit. “Momenteel hebben we al meer dan 30 ISV’s in ons bèta-programma die toepassingen op maat ontwikkelen op basis van JeOS, en dat aantal groeit nog elke dag.”

Het snelgroeiende partner-ecosysteem is volgens Carlos Montero-Luque, vice-president product management Open Platform Solutions, een grote toegevoegde waarde voor Novell in vergelijking met bijvoorbeeld Ubuntu of andere community Linuxversies. “Het gaat daar niet alleen om de bits en bytes maar om implementaties, consultingdiensten, de toepassingen. Weet je, analisten zeggen vaak dat een van de dure kanten van Linux juist het implementeren van de toepassingen is, maar Novell heeft heel wat tools om dat te vergemakkelijken, zoals SUSE Studio dat je precies in staat stelt om virtual appliances te bouwen rond JeOS die als één enkel pakket gemakkelijk te installeren, implementeren en draaien zijn.”

Vooral in het datacenter

Muziek in de oren van ISV’s, en eigenlijk niet echt nieuw voor Novell want het akkoord dat het met SAP had afgesloten, draaide eigenlijk ook rond dergelijke gepreconfigureerde software/besturingssysteem combinaties – maar dan wel louter voor SAP-toepassingen. Het zwaardere Linux-werk blijft overigens een van Novell’s speerpunten, SLES draait ondermeer op IBM-mainframes, en IBM heeft nog onlangs SLES uitverkozen voor de eerste toepassing van Cognos 8 op mainframe. “Je vindt ons dan ook steeds vaker terug in het hart van het datacenter, voor bedrijfskritieke toepassingen, zowel op x86-hardware als op mainframes waar wij in toenemende mate UNIX aan het vervangen zijn”, aldus Justin Steinman.

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content