Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Met het publiceren van de rfi, kan de door het UZ Gent getrokken opdrachtencentrale rond het elektronisch patiëntendossier bijna van start gaan.

Over het elektronisch patiëntendossier (EPD) – zeg maar het systeem waarin de medische patiëntengegevens van ziekenhuizen digitaal bewaard worden – is al heel wat inkt gevloeid in Data News. Heel wat softwarevendors en ziekenhuizen hebben er al de tanden op stuk gebeten en nog steeds is er geen zicht op één overkoepelende standaard die in alle Belgische ziekenhuizen ingevoerd kan worden – wat vanuit de eindgebruikershoek misschien de meest elegante oplossing lijkt. De ict in onze ziekenhuizen is dan ook dermate gefragmenteerd dat een uniforme aanpak niet zo evident is als het misschien klinkt.

Al komt er stilaan wel schot in de zaak. “Het afgelopen half jaar is deze markt enorm geëvolueerd”, vertelt Bart Sijnave, cio van het UZ Gent. “Dan heb ik het onder meer over het initiatief van Cegeka (dat voortaan voor een gezamenlijk traject gaat voor alle ziekenhuizen die klant zijn, nvdr) en over Zorgnet dat sinds enkele maanden ook een EPD-traject opgezet heeft. Maar ook over de interesse die sommige grote it-spelers wel degelijk tonen. Zo kondigde Siemens een half jaar geleden nog aan dat het geïnteresseerd is in onze markt en denkt Epic na over mogelijke samenwerkingsvormen met lokale spelers”, zegt Sijnave.

TOENADERING MET CEGEKA EN ZORGNET

“Eigenlijk kan je stellen dat Cegeka en Zorgnet een gelijkaardig initiatief aan het onze hebben opgestart. Cegeka maakte bijvoorbeeld een verkennende studie die wij in 2011 al gedaan hebben. Zorgnet is ook met zo’n studie bezig. Zij het nog heel prematuur, is het wel duidelijk dat ook zij allicht een opdrachtencentrale zullen lanceren”, aldus Sijnave die de fragmentatie van initiatieven wel enigszins betreurt.

“We zitten al in zo’n klein Vlaams landschap. Het heeft geen zin van dezelfde oefening meermaals te doen. Ik maak er dan ook geen geheim van dat we al meerdere malen de vraag tot meer samenwerking met Cegeka en Zorgnet hebben gesteld. Maar in tussentijd kunnen wij niet stil zitten en geven wij met ons EPD-project volle gas”, zegt Sijnave.

Rond het tijdstip dat u dit leest, moet de ‘request for information’ (rfi) de wereld in gestuurd zijn. Ondertussen wordt het definitieve lastenboek verder klaargestoomd, waarbij gemikt wordt op mei/juni volgend jaar voor de publicatie van de ‘request for proposals’ (rfp). Als alles goed verloopt, kan in juli 2014 de evaluatie van de dossiers starten om in december tot de finale gunning over te gaan. In 2015 moet dan de implementatie van start gaan. Al wijst Sijnave ons wel nog op de verkiezingen die dit traject doorkruisen en die mogelijk nog voor veranderingen kunnen zorgen.

OPENHEID IN OPDRACHTENCENTRALE

De vertraging in het project is volgens Sijnave ook te wijten aan de groter dan initieel verhoopte interesse. “De interesse bleek breder dan de 36 leden van CoZo Vlaanderen (het Collaboratief Zorgplatform dat opgericht is om meer samenwerking te creëren tussen ziekenhuizen en externe zorgverleners zoals huisartsen). Uiteindelijk zijn we zelfs op de rem moeten gaan staan en starten we nu met 21 ziekenhuizen, verspreid over West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Het UZ Gent trekt de EPD-opdrachtencentrale, maar het is niet zo dat we ons beperken tot onze ziekenhuishub”, benadrukt Sijnave. De 21 leden engageren zich om samen het volledige traject af te leggen, maar zijn niet verplicht om uiteindelijk hun EPD-systeem ook via de opdrachtencentrale te bestellen. “Sommige van die 21 volgen parallel trouwens ook het Cegeka- en Zorgnet-traject”, voegt Simon Nowé toe, het diensthoofd zorgtoepassingen aan de UZ Gent.

Een aantal van de 36 leden van CoZo is dan weer in zee gegaan met UZ Leuven dat met KWS (‘klinisch werkstation’) een eigen softwarepakket heeft voor het beheer van elektronische patiëntendossiers. Onder de noemer ‘Nexuz Health’ wordt dat systeem momenteel beetje bij beetje uitgerold in 7 partnerziekenhuizen. Het KWS draait in Leuven “en dat zal zo blijven”, zei Bart Van den Bosch, cio van het UZ Leuven eerder al in Data News. “Veel leden van onze opdrachtencentrale willen net geen model met gecentraliseerde data zoals dat van UZ Leuven”, zegt Bart Sijnave. “Hoe het geïmplementeerd zal worden, staat nog open en we rekenen daarbij op nuttige input van de leveranciers. Het hoeft voor ons in ieder geval niet allemaal gecentraliseerd te zijn, maar samenwerking zal wel nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan één installatie in Limburg en één in Oost-Vlaanderen. Maar alle opties staan voor ons open. Wil men naar een private cloud? Dan kan dat, maar dat hoeft ook niet”, aldus Sijnave. “Onze opdrachtencentrale moet vooral openheid uitstralen. De kracht zal zitten in het delen van kennis en implementatie. Daar moet efficiëntie- en kostenwinst gehaald worden”, klinkt het nog. De bedoeling is om tot een raamcontract met prijslijst te komen met modules waaruit de betrokken ziekenhuizen hun keuze kunnen maken. Zelf vanaf nul nu nog met een eigen ontwikkelingstraject beginnen, is volgens Sijnave quasi uitgesloten.

OP NAAR MEER SAMENWERKING?

Binnenkort trekken de mensen van het Gentse EPD-initiatief op referentiebezoek naar onder meer Portugal en Lausanne om er ziekenhuizen te bezoeken die al een implementatie van een EPD achter de rug hebben. En opmerkelijk: ze doen dit samen met Cegeka en Zorgnet. “Dat we samen zo’n referentiebezoeken doen is uiteraard niet toevallig. Het is echt de bedoeling om meer naar elkaar toe te groeien en zeker te proberen om onze grote lijnen samen te houden. Wij zijn zeker vragende partij om op één lijn te komen”, zegt Sijnave.

“Het KWS rijdt sowieso een eigen traject. Maar in de ideale wereld zou voor Vlaanderen toch 2 tot maximaal 3 pakketten moeten volstaan. Of hoe Siemens het tegen ons zei: moest de overheid daar nu eens iets aan doen…”

“Uiteindelijk willen we met ons EPD, Cegeka en Zorgnet eigenlijk alle drie hetzelfde: een elektronisch patiëntendossier met een kernpakket dat zowel de kleine als grote ziekenhuizen kan bedienen, met daarnaast de mogelijkheid om via extra modules het EPD verder uit te breiden. En net als wij, zijn Zorgnet en ook Cegeka volgens mij zinnens een softwareleverancier te kiezen. Ons doel is dus hetzelfde”, klinkt het nog. Of hoe de deur van Sijnave kennelijk niet op een kier, maar wagenwijd open staat.

Kristof Van der Stadt

“We starten nu met 21 ziekenhuizen, verspreid over West- en Oost Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content