‘Haalt uw gemeente 2020 zonder ICT?’ Dat is de open vraag die de Vlaamse ICT-organisatie (V-ICT-OR) – de vertegenwoordiger van ict’ers van lokale besturen – in 2010 lanceerde op haar jaarlijkse Shopt-IT-congres. Met de brochure richtte V-ICT-OR zich specifiek op de beleidsmakers zoals burgemeesters, schepenen en raadsleden, en op het management waaronder de financieel beheerders en de secretarissen. “Maar aan een brochure of nota hangen geen middelen vast”, weet Eddy Van der Stock, voorzitter van V-ICT-OR als geen ander. “Daarom dat we het probleem benaderen vanuit het 3xI-project”, klonk het na afloop van de 2011-editie van ShoptIT.

3xI staat voluit voor ‘Informatiekwaliteit, Informatieveiligheid en Informatiearchitectuur in Lokale Besturen’ en wordt getrokken door V-ICT-OR en Memori, met steun van het IWT. De komende twee jaar wordt binnen het project vooral ingezet op twee polen: informatieveiligheid en het ontsluiten van beleidsinformatie. De vereniging wil vooral duidelijkheid scheppen in het dossier van de gemeentes en het OCMW en de samenwerking ertussen. “De verdere integratie tussen de gemeente en het OCMW is een terrein waar door een oordeelkundige inzet van ict zeker efficiëntiewinst te boeken is”, zei Vlaams minister Geert Bourgeois daarover tijdens zijn keynote. Zo gaan er ook steeds meer stemmen op om het gebruik van authentieke gegevensbronnen zoals het Rijksregister, de Kruispuntbank Ondernemingen en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid op termijn verplicht te maken voor lokale besturen. “Op 1 juni hebben we daarom een studiedag rond het onderwerp. We zitten onder meer met de mensen van Corvé, de privacycommissie en Frank Robben rond de tafel om na te gaan of open data en open government echt zo’n zwaar dossier moet zijn voor steden en gemeenten”, zegt Van der Stock die hoopt dat er een duidelijk statement uit het debat zal voortvloeien.

CRM-project

Lokale noden zijn vaak gelijklopend over de verschillende gemeentebesturen heen. Samenwerking – bijvoorbeeld om dubbele ontwikkelingskosten te vermijden – kan soeleaas brengen, maar is lang niet evident. Een tiental gemeenten doen het nu wel voor de ontwikkeling van een midoffice-oplossing rond Microsoft Dynamics crm. Daarbij wordt het voorbeeld van Aalter gevolgd dat in 2006 MS Dynamics implementeerde en sindsdien al allerlei systemen daar bovenop ontwikkeld heeft voor postregistratie, klachtenopvolging, het algemeen nood- en interventieplan enzovoort. “V-ICT-OR begeleidt het project waarbij wij de beschikbare oplossingen inventariseren en trachten om tot een zo generiek mogelijk product te komen. We gaan daar ver in, want we willen zelf ook een stukje eigen implementatie gaan doen”, zegt Van der Stock.

[KVdS]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content