Informatica Van Breda heeft samen met ict-partner Proximus zijn twee Antwerpse datacenters vernieuwd. Van Breda is de eerste Belgische financiële instelling die voor de hosting van toepassingen overstapt op UCS (Unified Computing Systems) van Cisco.

Informatica Van Breda is sinds 1998 actief als ict-dienstverlener voor Bank J. Van Breda & C°, Vanbreda Risk & Benefits en Cigna (het vroegere Vanbreda International). Een team van 45 medewerkers staat in voor de infrastructuur en de operationele ondersteuning van die drie bedrijven. Dat gebeurt vanuit twee datacenters, op twee locaties in Antwerpen. In het ene datacenter draaien de productiemachines. Het andere geldt als site voor disaster recovery en biedt onderdak aan diverse ontwikkelings- en testactiviteiten.

De vernieuwing van het hart van de datacenters omvatte twee opdrachten. “We vervangen het serverpark iedere drie à vier jaar”, zegt Yvan Schram, adviseur serverinfrastructuur en dataopslag bij Informatica Van Breda. “Tegelijk was nu ook de kern van het netwerk aan vervanging toe. Het leek ons logisch om daar één geïntegreerd traject van te maken, met één partner. Dat zou ons niet alleen op technologisch vlak kopzorgen rond integratie besparen, maar moest ons ook een betere onderhandelingspositie bezorgen in verband met aankoop en onderhoud.”

FYSIEKE SCHEIDING

Informatica Van Breda maakte de afweging tussen diverse oplossingen en besliste om met Proximus in zee te gaan, op basis van een voorstel met Cisco UCS. “Design en implementatie hebben we in nauwe samenwerking met Proximus uitgevoerd”, vertelt Yvan Schram. “Het was onze doelstelling om tijdens het traject kennis op te bouwen over de gebruikte technologie.” Informatica Van Breda installeerde in de beide datacenters zes UCS B-serverkasten – telkens twee voor elk bedrijf van de groep – met in totaal 42 bladeservers.

Yvan Schram : “Bank J. Van Breda & C°, Vanbreda Risk & Benefits en Cigna beschikken zo elk over een dedicated chassis. Zo bekomen we meteen ook een fysieke scheiding tussen de ict-systemen van de bedrijven.” De keuze voor de blades – in plaats van traditionele rackservers – nam Informatica Van Breda omdat het bedrijf zo plaats bespaart in de datacenters, minder nood heeft aan bekabeling en ook kan besparen op het energieverbruik. Alles samen draaien er op de bladeservers zowat 900 virtuele machines, waarvan ongeveer de helft in productie staat. Informatica Van Breda werkt in een omgeving die voor 99 % is gevirtualiseerd op VMware.

MEER CAPACITEIT EN BANDBREEDTE

Voor de vernieuwing van het core-netwerk opteerde Informatica Van Breda in de twee datacenters voor telkens twee switches van het type Cisco Nexus 7706. Het gaat om netwerktoestellen met een capaciteit tot 100 Gbit per seconde. “Voorheen hadden we 1 Gbit”, zegt Yvan Schram. “Nu zitten we overal op 10 Gbit, waarmee we echt wel een grote stap vooruit zetten. En als we willen kunnen we zelfs overstappen tot 40 of 100 Gbit.” Met maximum 21 Tbit bieden de switches Informatica Van Breda ook meer dan voldoende switchingcapaciteit. “We ondersteunen de switches bovendien met zogenaamde fabric extenders. Dat zijn achttien kleinere switches van het type Nexus 2000 die ons 864 extra netwerkpoorten bezorgen.”

Met de keuze voor UCS verdrievoudigt Informatica Van Breda het interne geheugen van de servers. Ook de beschikbare processorkracht is verdubbeld. “In de oude omgeving waren er systemen die tegen de limiet aankeken”, aldus nog Yvan Schram. “Nu beschikken we voor alle systemen weer over een comfortabele omgeving.” Het nieuwe netwerk biedt niet alleen een hogere bandbreedte, maar laat Informatica Van Breda ook toe de scheiding tussen de drie bedrijven tot op het netwerkniveau door te trekken. Zo realiseert de ict-dienstverlener een complete virtualisatie – ook in het netwerk – waardoor de drie klanten een echte multi-tenant omgeving aangeboden krijgen. Anders gezegd : alleen de hardware is nog gedeeld, op het niveau van servers en netwerk loopt alles per bedrijf netjes gescheiden. Bank J. Van Breda & C°, Vanbreda Risk & Benefits en Cigna beschikken zo elk over hun eigen private cloud.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content