Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Vorig jaar zette Oracle met de Exadata V2 databasemachine een topmachine voor oltp- en datawarehousing in de markt en dat smaakte blijkbaar naar meer. Dit jaar maakte het Oracle OpenWorld event in San Francisco wel bijzonder duidelijk hoezeer de softwarebouwer nu ook een hardwarebedrijf is geworden.

De overname van Sun Microsystems zou op zichzelf al voldoende zijn om die transformatie te verklaren, maar de nieuw aangekondigde Exalogic en Exadata systemen zetten een proces verder dat al met de eerste Exadata machine in 2008 van start ging. De nieuwkomers zijn twee voorbeelden van Oracle’s nieuwe credo – ‘hardware and software – engineered to work together’.

Cloud in a box

Na een korte, zielsgelukkige verwijzing naar de overwinning van het BMW Oracle team in de hyperprestigieuze America Cup zeilregatta, zette Oracle ceo Larry Ellison er meteen de beuk in tijdens zijn eerste keynote. Met de Exalogic Elastic Cloud systemen introduceerde hij een nieuwe familie van applicatieserver-systemen, die hij omschreef als een ‘cloud in a box’. Het betreft Intel-gesteunde systemen, met per rack tot 30 computerservers, goed voor 360 verwerkingskernen. Voorts biedt het systeem tot 2,8 TB geheugen en 960 GB opslag op solid state schijven. Alle elementen worden gekoppeld met een aangepaste versie van Infiniband (hoger debiet door grotere pakketten, geparallelliseerde communicatie) en tot één enkel systeem-‘image’ gesmeed met behulp van Oracle’s coherence cache software. Het systeem heeft geen enkel ‘single point of failure’ en voorziet in een hogere bedrijfszekerheid, onderstreepte Ellison uitdrukkelijk.

Het geheel draait onder Linux en Solaris, en kan alle types toepassingen aan, van web- en messaging- tot batch- en oltp-toepassiingen. “Goed voor de hoogste Java-performantie,” verzekert Ellison. Het ‘cloud’-aspect van het systeem wordt hard gemaakt door een totaalbeheer van het systeem, met een ‘elastische’ voorziening van verwerkingscapaciteit.

Een sleutelfactor hierbij is dat Oracle de hele stack – vanaf de hardware tot het applicatieniveau – in handen heeft, wat in een uiterst grondig geteste en optimaal samenwerkende configuratie moet resulteren. Aangezien alle geleverde systemen ook dezelfde basisconfiguratie hebben, kan Oracle eventuele problemen in het systeem met een enkele gecombineerde patch oplossen. Die houdt dan ook rekening met het onderlinge samenspel van alle hard- en softwareonderdelen, zodat gebruikers die in volle vertrouwen kunnen installeren.

Voorts zette Ellison de scale-out mogelijkheden van het systeem in de verf, met toch 8 racks in een cluster. Waarmee het bedrijf de traditie verder zet die startte met de RAC clusters. Als orgelpunt stelde Ellison voorts dat al dat vermogen ook voor minder geld dan gelijkaardige systemen bij concurrenten kan worden bekomen. Als voorbeeld van de kracht van de systemen merkte hij op dat “twee volle Exalogic racks het volledige verkeer van een site als Facebook aankunnen.”

Nog meer hardware

Een dag later werd tevens een nieuw topmodel in de Exadata familie van databaseservermachines aangekondigd, de X2-8. Hier ging het om een systeem dat zowel oltp- als datawarehouse-toepassingen met een geoptimaliseerde I/O-faciliteit biedt, “goed voor 1 miljoen I/O’s per seconde,” stelde Mark Hurd, Oracle’s nieuwe president die het systeem mocht voorstellen. Oracle wijst erop dat de Exalogic en Exadata systemen optimaal kunnen worden gekoppeld met behulp van Infiniband. Voorts werd ook het V2 model omgedoopt in X2-2.

En ook de Sparc-gesteunde systemen kregen een zetje in de rug, met de aankondiging van servers op basis van de T3 Sparc processor, “de eerste commercieel verkrijgbare 16 core processor, met 128 threads, on chip encryptie en on chip PCIe tweede generatie.” De servereenheden bieden modellen met één, twee en vier sockets, en zijn bestemd voor de markt van middelgrote systemen.

Harde concurrentie

Het enthousiasme waarmee Larry Ellison en de zijnen de sterk geïntegreerde Oracle hardware prezen, kan allicht de gebruikers aangenaam in de oren klinken. Of dat ook het geval is voor de traditionele leveranciers van hardware, zoals HP, Fujitsu en Dell is een andere zaak. Op Oracle Open World werd hun keynote waarin ze hun systemen aanprezen, telkens gevolgd door de boodschap dat Oracle systemen de beste zijn, dankzij hun integratie van de hele stack, van hardware tot toepassingen. Het kan niet anders dat op termijn de relatie tussen die partijen zal veranderen, zeker als het besef groeit dat Oracle – op professionele diensten na, waarvoor het op zijn partners rekent – nu een productportfolio kan aanbieden, gelijkend op dat van HP, Fujitsu en IBM. Voorts mag Oracle er ook op rekenen dat nauwlettend zal worden toegezien dat de systemen ook echt ‘open’ blijven voor derden.

Er is immers steeds het gevaar dat een hypercompetitief bedrijf als Oracle zijn credo van ‘engineered to work together’ toch net een ietsje te fel belijdt. Zeker iets om op de voet te volgen, zij het dat Oracle steeds weer stelt dat al zijn producten uitdrukkelijk op open en industriestandaarden steunen.

Guy Kindermans

” Twee volle Exalogic racks kunnen het verkeer van een site als Facebook aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content