Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Nu het ONTAP-storagesysteem van NetApp ook in de cloud beschikbaar is, en de opslagspecialist met schaalbare virtuele systemen komt, is het gemakkelijker dan ooit om data te versluizen van het bedrijfsdatacenter naar een publieke cloudomgeving en omgekeerd. “Dit is het storage-concept van de toekomst”, oppert Derrick Struys van NetApp.

NetApp heeft het voorbije jaar een productportfolio aangekondigd die duidelijk maakt dat de leverancier meer dan ooit wil inzetten op storage-implementaties in publieke, private en hybride cloudomgevingen.

Ook de uitrol van het langverwachte ‘Data Fabric’-model moet in dat licht gezien worden. Of hoe NetApp stilaan evolueert van een leverancier van netwerkoplossingen en NAS-systemen tot een specialist in data management.

Data News sprak met partners & alliances manager Derrick Struys om tekst en uitleg te geven bij wat door NetApp toch als een belangrijke mijlpaal wordt aanzien.

Schetst u even de problematiek ?

DERRICK STRUYS : “De interesse in hybride cloudmodellen groeit wereldwijd, ook in België zijn heel wat it-managers er mee bezig.”

“Met ons Data Fabric-model spelen we in op die trend. Klanten moeten een beter zicht krijgen over hun data, zodat ze hun gegevens op een consistente manier kunnen stockeren en delen over meerdere interne én externe datacenters. In ons verhaal wordt een publieke cloud zoals Amazon Web Services of MS Azure een verlengstuk van het bedrijfseigen datacenter.”

“We kunnen de storage-omgeving van onze klanten op zo’n manier aan de infrastructuur van de Amazons, de Softlayers en de Microsofts koppelen, dat ze perfect kunnen volgen waar en hoe hun data leeft. Bovendien kunnen ze van op één centraal punt die data verplaatsen.”

Zo’n linkje leggen naar een hyperscaler, dat doen de anderen toch ook ?

STRUYS : “Klopt, maar uniek aan onze Data Fabric is dat een klant zijn eigen bedrijfsomgeving en zijn private cloud niet zomaar linkt aan een hyperscaler, maar aan onze eigen virtuele machines bij die cloudlevancier. Zo behoudt hij te allen tijde zelf de controle en blijft hij de eigenaar van het systeem waar de data opstaat.”

“Wanneer een ontwikkelaar vandaag een applicatie bouwt, dan doet hij dat vaak op AWS. Als later blijkt dat de kans reëel is dat er geld kan verdiend worden met de app, dan wordt ze naar een private storage-omgeving gebracht, omdat je meer I/O gaat doen en dat goedkoper is op de eigen infrastructuur.”

“Wanneer een app tenslotte in productie gaat, wordt ze vaak naar het bedrijfseigen datacenter verplaatst. De vraag die je je altijd moet stellen is waar een applicatie op een bepaald moment thuis hoort : in de publieke cloud, in een private cloudomgeving of in je eigen datacenter ?”

“Eén ding staat vast : NetApp kan al die omgevingen verbinden, en onze software maakt het nu mogelijk om alles van op één plaats te beheren.”

STRUYS : “Nimble levert eigenlijk geen converged infrastructure. Dat bedrijf is wel waardevol, maar we zien die flash-specialist toch eerder in de kmo-wereld opereren. Nimble levert bouwstenen die je niet zomaar kan schalen.”

“Kijk je naar spelers die wél met hyper converged bezig zijn, zoals Nutanix, dan merk je dat die bedrijfjes slecht scoren op het vlak van databescherming en datarecovery. In de kmo-markt zijn klanten daar minder mee bezig, maar grotere spelers kunnen de verhaaltjes van Nutanix en co. snel doorprikken.”

Hebben jullie ook gemerkt dat HP over NetApp gesprongen is in het Magic Quadrant van Gartner ?

STRUYS : “Dat is voor iedereen een grote verrassing, zelfs voor de mensen in het kanaal die niet technisch onderlegd zijn. HP heeft aangekondigd dat het SAN en NAS gaat combineren, maar zijn er al concrete implementaties ? Ik denk het niet. Gartner had tot voor kort twee quadranten, eentje voor SAN en eentje voor NAS. Dat hebben ze nu teruggebracht tot één grafiek omdat ze de grenzen zien vervagen tussen beide. Prima hoor, maar die demarche van HP is een echte verrassing. Wij snappen het niet.”

Hoe staat het met de concurrentie op de Belgische markt ?

STRUYS : “HP is de grote concurrent in het middensegment, en in de high end is het natuurlijk al EMC dat de klok slaat. Dat bedrijf blijft dominant in ons land, hoewel het marktaandeel de voorbij jaren toch is teruggevallen van 40 naar 30 procent. Hitachi is sterk teruggekomen in de Belux-markt, maar wij komen die jongens niet vaak tegen omdat ze net als EMC focussen op de mainframemarkt, en minder op open systemen.”

“NetApp heeft een marktaandeel van 15 procent in België, en komt zo op een wisselende derde/vierde plaats. Recent is onze groei wat afgevlakt, maar we zijn er van overtuigd dat we daar in de komende maanden verandering in kunnen brengen.”

Waarom ?

STRUYS : “NetApp heeft eindelijk de stap naar Clustered Data ONTAP gezet, met een technologie die we jaren geleden hebben aangekocht (Spinnaker Networks). Clustered Data ONTAP wordt de basis voor onze Data Fabric, het is het concept van de toekomst.”

“Straks bouwt NetApp geen storagesystemen meer, maar ‘storage virtual machines’ in een cluster in de cloud. We zeggen ook aan onze klanten dat ze hun allerlaatste storage-migratie doen. Zoals VMware enkele jaren geleden is begonnen met het bouwen van virtuele servers, doen wij dat nu met storage.”

“Iedereen vindt het normaal dat alles blijft draaien wanneer er iets verandert op het netwerk of in de serveromgeving, omdat die dingen gevirtualiseerd zijn. Je kan naar hartenlust bijsteken of wegnemen, zonder haperingen. Met storage was dat niet zo, maar dat verandert nu.”

“De sterkte van het software-gedreven model van NetApp is dat we SAN en NAS kunnen combineren, dat we zorgen voor een doorgedreven beveiliging, en nu komen er ook nog onze geclusterde virtuele systemen bij, waardoor het operationele nooit meer onderbroken hoeft te worden.”

Zijn er al Belgische referenties voor Clustered Data ONTAP ?

STRUYS : “Er zijn er al enkele, al staan we nog maar aan het begin van dit verhaal. In België hebben we recent nog onze nieuwe EF 560-reeks voorgesteld. Dat zijn ‘full flash’-systemen die gemaakt zijn om één workload of een paar werkprocessen in extreme mate te versnellen.”

“UCB is een mooie referentie. Dat bedrijf voert tal van klinische tests uit voor de ontwikkeling van zijn nieuwe producten. Die tests konden tot 20 keer sneller worden uitgevoerd dankzij onze full flash-technologie.”

Voor Clustered Data ONTAP is Rossel een interessante klant. De mediamarkt is onderhevig aan heel wat schokken, er zijn voortdurend overnames. Een bedrijf als Rossel kan moeilijk inschatten welke workloads het in de toekomst zal moeten ondersteunen. En laten onze gevirtualiseerde systemen nu net erg schaalbaar zijn (lacht).”

File, block en object storage. Is dat verschil nog relevant ?

STRUYS : “Toch wel. NetApp verwacht een doorbraak in object storage, maar dat wordt pas interessant wanneer je praat over miljarden objecten, over gigantische hoeveelheden data. Lokaal zien we nauwelijks klanten die behoefte hebben aan een dergelijke schaalbaarheid. In de Belgische markt zullen maar weinigen object storage gebruiken.”

“Ook SAN en NAS blijven relevant. De keuze wordt bepaald door de applicatie. Je kan niet zomaar zeggen : ik doe gewoon NAS, want dan vallen er een aantal toepassingen uit de boot. Idem voor SAN. Daar werkt bijvoorbeeld geen filesharing, en dan moet je er een NAS-box voor zetten.”

“Wat we wel zien, is dat we op netwerkgebied meer en meer klanten krijgen die alles consolideren op ethernet. Dat geeft een aantal voordelen. Enerzijds heb je minder fysieke lijnen, maar het laat ook toe om zowel SAN als NAS te draaien. Dat geeft de klant dan weer de mogelijkheid om zijn data te ontsluiten op de best mogelijke manier, volgens de best practices naar gelang de applicatie.”

“Dus ja, het verschil blijft relevant. We kunnen SAN en NAS wel samenbrengen op één kabel, maar afhankelijk van de toepassing moet je toch kiezen voor het ene of het andere.”

Frederik Tibau

“HP is de grote concurrent in het middensegment, en in de high end is het al EMC dat de klok slaat. NetApp heeft een marktaandeel van 15 procent in België”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content