Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Sinds de oprichting in 2006 heeft Veeam zich gespecialiseerd in de backup/replicatie van gevirtualiseerde data. Eerst voor VMware, nadien voor Hyper-V.

Toen Veeam werd opgericht op initiatief van voormalige medewerkers van Aelita, mikte het bedrijf meteen al op gevirtualiseerde infrastructuur. Eerst met een backup- en replicatieoplossing voor VMware, dat zich toen focuste op zijn hypervisor, later met de uitbreiding naar virtuele infrastructuurmonitoring. Terwijl de concurrenten van Veeam komen uit de wereld van de fysieke servers, vindt Veeam het een grote troef dat het zich niet uitsluitend richt op gevirtualiseerde platformen. Voortaan zijn dat VMware en Microsoft Hyper-V. Citrix werd niet gekozen omdat het in hun ogen niet belangrijk is op de markt.

VIRTUALISATIE, ALLE

Enkele voordelen van het aanbod van Veeam zijn volgens Lodewijk van Klaveren, manager Channels Benelux, de vele functies, de prestaties, de roi en de prijs, naast het feit dat het niet nodig is om agents te installeren. “Als je een proof of concept kan doen bij een prospect, ben je bijna zeker dat je succes zult hebben. Een proefversie kan trouwens gratis gedownload worden”, merkt hij op, want de klant heeft vaak al een back-up/replicatieoplossing.

En nu is het aanbod geëvolueerd op het vlak van functies en bevat het ook gegevensbescherming in de ruime zin, namelijk back-up, recovery en replicatie, evenals de monitoring en het beheer van de virtuele omgeving. Versie 7.0 komt eind augustus op de markt en bevat verschillende extra beheerfuncties, geïntegreerde wan-acceleratie, schrijven op tape en back-ups vanuit opslag-snapshots. “De nieuwe functies worden altijd gestuurd door de vraag van de klant en worden ontwikkeld door ons r&d-centrum in St. Petersburg.”

Gartner rekende Veeam trouwens voor de eerste keer tot de visionairs van zijn magisch kwadrant voor ‘enterprise backup/recovery’ (juni 2013), waar we ook marktleiders terugvinden als Symantec, CommVault, EMC en IBM en visionairs, naast Veeam, als NetApp en Actifio. Bovendien beschouwt Veeam VMware en Microsoft eerder als partners dan als concurrenten. “We hebben ze nodig om onze business op te bouwen”, aldus Van Klaveren.

BENELUX

De dochteronderneming voor de Benelux werd begin 2010 opgericht, kende een snelle ontwikkeling en telt intussen 15 medewerkers (er moeten er nog 2 bijkomen). 13 mensen uit het r&d-centrum leggen zich daarnaast volledig toe op deze markt. Het bedrijf verkoopt zijn producten onrechtstreeks, volgens een 2-tier-model met distributeurs (Arrow, Azlan Tech Data en sinds enkele maanden alleen Avnet) en een partnernetwerk. De verkoop gaat voor de helft naar kleinere bedrijven (projecten van minder dan 10.000 $) en voor de andere helft naar projecten (meer dan 10.000 $). De wil bestaat om het aandeel van de projecten te vergroten. De groep haalde trouwens onlangs een groot contract binnen in Frankrijk met BNP Paribas (1 miljoen $), in Scandinavië met Volvo en in Nederland met een pensioenfonds. Bij ons behoren Bâloise Belgium, CHU Tivoli, Sudpresse en Ergo Insurance tot de nieuwe klanten (sommige andere klanten blijven liever anoniem). Deze zomer heeft het bedrijf overigens Jacques Toulot in dienst genomen als verantwoordelijke voor het Franstalige deel van het land en Luxemburg. Hij heeft nog gewerkt voor Atos, VMware, IBM en Belgacom. De ambitie is om een netwerk van partners te ontwikkelen om zo beter de grote bedrijven te kunnen bedienen.

Voor de Benelux is het de bedoeling om het netwerk van partners uit te breiden en het aantal contracten met grote accounts te verhogen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content