Voor kleine filialen en thuiswerkers is er nood aan een goede oplossing om veilig te kunnen netwerken met het moederhuis en uiteraard ook met het internet. En die mensen moeten ook verder kunnen werken als hun internetverbinding uitvalt. De ZyXEL ZyWALL 2WG biedt deze functionaliteit voor een aantrekkelijke prijs.

ZyXEL is een in onze contreien goed bekende Taiwanese fabrikant van netwerk- en telecommunicatieapparatuur. Onder de naam ZyWALL presenteert het bedrijf al jaren firewalls, tegenwoordig is dat natuurlijk een onderdeel van een meer uitgebreid UTM-systeem.

De ZyWALL 2WG is een op het eerste gezicht vrij doordeweeks SoHo-breedbandroutertje met vier lan-poorten en twee wlan-antennes in een vrij kleine grijze kast met rode segmentjes (de typische ZyXEL-kleuren), maar dat zou hem schromelijk tekort doen. Behalve een firewall met IDS/IPS biedt de ZyWALL 2WG immers beveiligde zones (met een DMZ- en een wlan-zone die elk hun eigen dhcp-dienst hebben), vpn-verbindingen die internetonderbrekingen kunnen overleven (reduntante IPSec vpn-technologie) en een extra wan-aansluiting via een 3G-netwerk (zoals gprs of umts) met behulp van een optioneel aan te schaffen kaart die u in de rechterzijkant van de ZyWALL 2WG steekt. Die extra 3G-verbinding kunt u dan inschakelen als back-up voor het geval uw normale internetverbinding uitvalt, of om te gebruiken voor lastenverdeling. De meerzonebeveiliging stelt u in staat ook in een klein filiaal eigen toegangsservers te draaien. De 2WG heeft ook een standaard 802.11g AP aan boord.

Beheer en beveiliging

Dit apparaat werkt standaard als router: zodra u een pc op zijn eerste lan-poort aansluit, krijgt die een ip-adres en kunt u surfen naar de ingebouwde webinterface. U kunt het toestel ook configureren als brug (transparante firewall). Het hoofdmenu is in uitschuifbare rubrieken ingedeeld waarvan Network (netwerkinstellingen), Security (beveiliging) en Advanced (geavanceerde netwerkinstellingen) de belangrijkste zijn.

Onder Network kunt u de vier beschikbare zones definiëren en de optionele 3G-kaart activeren. Security gaat natuurlijk over de firewallregels, de inhoudsfilter, vpn, certificaten en authenticiteitscontroleservers (RADIUS e.d.). De inhoudsfilter kunt u apart instellen voor gewoon en vpn-verkeer, en u kunt bepaalde adressen of adresbereiken uitsluiten van de filter. Voor de duidelijkheid: deze inhoudfilter is alleen een webfilter en geen spamfilter. Als webfilter functioneert hij vrij goed en blokkeert hij zelfs pogingen om verboden sites te bekijken via de cache van Google of via het internetarchief.

Conclusie

Deze ZyXEL ZyWALL 2WG mag u zeker niet onderschatten. Hij biedt een indrukwekkende beveiliging, meerdere netwerkzones en internetuitvalovername via een 3G-netwerk. En kijk nu eens naar de prijs?

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content