Steeds meer softwarediensten worden tegenwoordig online aangeboden. De nieuwste trend is een volledig of gedeeltelijk gehoste antimalware-oplossing. Trend Micro heeft met Worry-Free een gemengde antimalwareoplossing voor kmo’s.

Het hoeft geen betoog meer dat goede antimalwaresoftware essentieel is als u met Windows werkt. Voor Linux en Mac OS is dat niet nodig. Voor kmo’s speelt echter ook mee, dat de meeste antimalwaresuites met een totaalbeveiliging behoorlijk wat geheugenruimte in beslag nemen. Bovendien is vaak geen centraal beheer mogelijk. Dat bestaat wel bij producten die bedoeld zijn voor grote bedrijven. De licenties daarvan zijn te duur voor een kmo. Een interessant alternatief is de beveiliging geheel of gedeeltelijk als een online dienst aan te bieden: gehost dus. De software kan dan kleiner zijn omdat er minder op de pc’s zelf hoeft te draaien. Trend Micro Worry-Free Business Security is zo’n oplossing. Ze bestaat gedeeltelijk uit nog lokaal te draaien software, maar kan desgewenst gebruik maken van een gehoste diensten voor de spam- en webfilter en om uw eigen website te controleren op kwetsbaarheden.

Zonder zorgen

‘Worry free’ betekent ‘zonder zorgen’. Dat zijn we onder Windows nooit, maar goed werkende antimalwareoplossingen maken ons toch al heel wat geruster. Worry-Free Business Security is er in een standaard en een geavanceerde variant. De standaardversie beschermt pc’s en fileservers, maar doet niet aan spam- of webfiltering. De geavanceerde versie kan dat wel en kan ook nog Microsoft Exchange servers en Small Business Servers beschermen. Daarbij hoort ook de InterScan Messaging Hosted Security, die al uw mails eerst ontvangt, filtert en dan de legitieme aflevert op uw mailserver. Daardoor bereikt de bulk van alle ongewenste mails nooit uw mailserver en belast die rommel ook uw internetverbinding niet. De tweede gehoste dienst, ook alleen voor de geavanceerde editie, heet SecureSite. Die onderzoekt uw website op gezette tijden op kwetsbaarheden. Als zo’n kwetsbaarheid gevonden wordt, geeft de dienst advies over wat u moet doen om die te verhelpen. Tijdens het surfen kan een derde gehoste dienst u beschermen. De ProtectLink Gateway controleert elke url waar u naartoe surft en blokkeert die desnoods.

Architectuur

Om Trend Micro Worry-Free Business Security te kunnen draaien, moet u ten minste één Windows-server hebben om als Security Server te fungeren. Die dient dan als beveiligingscentrale voor uw netwerk. De Security Server bevat de webinterface voor het beheer, installeert beveiligingsagenten op de clientpc’s, verzamelt alle mogelijk informatie over de beveiliging en vastgestelde bedreigingen in een database en houdt statistieken bij.

Op de clientpc’s draait geen zware security suite, maar alleen een agentmodule die de beveiligingsaspecten controleert en uitvoert. Die neemt bij gebrek aan een gebruikersinterface heel wat minder systeembronnen in beslag dan een standaard beveiligingssuite. De agent communiceert met de Security Server en wordt van daaruit ook beheerd en gestuurd. Het webbeheer werkt helaas uitsluitend met Microsoft Internet Explorer. Er is een kwetsbaarhedenscanner aan boord en dat vonden we een leuke toevoeging. Die toont een rapport van kwetsbaarheden met links naar de te downloaden fixes van Microsoft voor die kwetsbaarheden. Hier hadden we wel graag een optie gezien om alle fixes in één keer te downloaden en te installeren. Nu moet u dat manueel doen.

Prestaties

In onze recentste massatest van antimalware-oplossingen voor grote bedrijven haalde de antimalware-motor van Trend Micro een antivirusscore van 80% en een antiparasietscore van 86%. Daarmee hebt u niet de allerbeste bescherming, maar wel een goede. Onlangs hebben we een vergelijkende test uitgevoerd van gehoste mail security diensten (DN van 25 april) en daar zat die van Trend Micro ook tussen. Die leverde vrij weinig spam op met slechts 0,86 spamberichten per dag en per gebruiker, maar wel vrij veel valse positieven die gered moesten worden uit de quarantaine (bijna drie per dag). Dat vonden we geen al te best resultaat.

Conclusie

Met Worry-Free Business Security Suite brengt Trend Micro een centraal beheerd netwerkbeveiligingssysteem voor kmo’s met in de geavanceerde editie gehoste mail security en web security plus een gehoste websitecontroleur. Het systeem is gebruiksvriendelijk, presteert vrij goed en is zeker niet te duur.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content