Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

We leven in een tijdperk waarin de gebruikers – en zeker de it-professionals – de ketenen van de vaste bekabeling verbreken. Draadloze telefoons, draadloze e-mailsystemen, draadloze bedrijfsnetwerken… Voor die laatsten is een nieuwe aanpak vereist om zowel efficiëntie als beveiling op een hoger niveau te tillen, meent Dominic Orr, ceo van Aruba networks.

Het lijkt nochtans eenvoudig. Ethernetkabel uit desktop of laptop trekken, ‘wireless lan’-toegangspunt aan de vaste netwerkbekabeling koppelen, wireless lanadapter in desktop- of laptopsysteem (als die al niet standaard in het systeem zit) en klaar. Toch niet, stelt Aruba Networks, want je mag een draadloos netwerk niet op dezelfde wijze aanpakken als een bekabeld netwerk maar dan eentje zonder draden. Je moet een specifieke ‘mobile edge’ creëren!

Geen poorten maar gebruikers

Opgericht in 2002 mikte Aruba Net-works van bij de aanvang op een maximale mobiliteit van de gebruikers in een bedrijf (en daarbuiten), inclusief een flexibel opvangen van bezoekende gebruikers van bedrijfsnetwerken. Orr maakt hierbij graag de vergelijking met “een mobiel telefonienetwerk, waar de gebruikers elkaar kunnen opbellen omdat het netwerk zelf intelligent is en weet waar een gebruiker zich bevindt.” Dat is in tegenstelling tot bedrijfsnetwerken die ‘port’-gericht zijn en waar de toegang tot resources afhangt van een specifieke locatie (of bijkomende software voor een beveiligde toegang, zoals een vpn-service). Door een gebruikersgericht toegangsbeheer stelt Aruba Networks dat het een optimale ondersteuning kan bieden voor grote aantallen gebruikers, ongeacht hoe vaak ze zich verplaatsen in het bedrijf en ongeacht de concentraties van werknemers. Op die manier kan ook makkelijk het probleem van bezoekende gebruikers, zoals tijdelijke werknemers afkomstig van derden (adviesbedrijven, onderaannemers etc), worden opgelost, aldus Orr. Het bedrijf heeft hiervoor een breed productgamma ontwikkeld, met toegangspunten (thin access points), mobility controllers en multi-service systemen. Het hart hiervan is de ArubaOS mobility software, die instaat voor o.a. authenticatie en toegangscontrole, radiofrekwentie beheer en planning, quality of service, en voip-ondersteuning. Daarrond worden nog bijkomende functies aangeboden, zoals ‘wireless intrusion detection and prevention’ (WDIP). Dat alles met centraal beheer, wat heel belangrijk is vanuit securitystandpunt. “Wij maken gebruik van de ‘access rights’ informatie in de directories,” aldus Orr, “en zorgen ervoor dat die informatie de gebruiker volgt, waar hij zich ook in het gebouw bevindt, [zodat] roaming zonder dropping mogelijk is.” Aruba kan overigens informatie uit verschillende directories putten, wat onder meer een voordeel is als bedrijven worden samengevoegd na een overname of fusie.

Solide

Aruba Networks trok vorig jaar naar de beurs en is momenteel nog verlieslatend (eerste kwartaal 2008, conform de GAAP-boekhoudingsregels) maar Dominic Orr wijst op de groeiende omzet en de stevige cashpositie als basis voor een soliede toekomst. Het bedrijf kondigde overigens begin dit jaar nog de overname van AirWave aan – een producent van multi-vendor draadloze connectiviteitsomgevingen. Het vertrouwen in Aruba Networks blijkt ook uit de lijst van klanten met onder meer Microsoft (“‘s werelds grootste ‘enterprise wlan'”), SAP, Google, NASA, American Express, Goldman Sachs, AT&T en Saudi Aramco (“het grootste buitenshuis wlan”). Prestigieuze contracten sleepte het bedrijf in de wacht bij de U.S. Air Force (meer dan 100.000 toegangspunten wereldwijd, “en waar we Cisco de loef afstaken”) en bij de British Airport Authority (voor de draadloze netwerktechnologie in de enorme Terminal 5 die dit jaar op Heathrow in gebruik wordt genomen). De producten hebben hun deugdelijkheid ook bewezen in moeilijke omgevingen, zoals het Engelse Farnham Castle (een tot conferentiecentrum omgebouwd kasteel met muren van 3,5 meter dik…) of productieomgevingen met explosiegevaar (Henkel). De verdeling van de producten gebeurt volledig door derden. In ons land telt Aruba klanten in de ziekenhuissector, de onderwijswereld en de havensector (de haven van Gent). En als kers op de taart werd Aruba Net-works nu ook door Gartner bij de ‘leiders’ in het ‘magisch vierkant’ voor draadloze lan-infrastructuur geplaatst. En ja, “we maken een kans tegen Cisco,” aldus Orr, want “we zorgen ervoor dat de klanten een keuze hebben tussen verschillende bedrijven!”

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content