Beste Securex, wij moeten allen langer werken. Hoe zorg ik er als werkgever voor dat ikzelf en mijn medewerkers dat ook kunnen ?”

Studies bewijzen dat we dagelijks beweging nodig hebben om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Zo is er een verband tussen te weinig lichaamsbeweging en ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Eigen onderzoek toont ook aan dat het langdurig absenteïsme, waarbij werknemers minstens één jaar thuis blijven, in 2015 een stijging met 14 procent kende. Dat bovenop de exponentiële stijging van de laatste jaren. Eén van de belangrijkste oorzaken ligt in de toenemende stress waarmee we geconfronteerd worden.

Hoe kunnen we daar als organisatie aan werken ? Dat is de vraag die heel wat bedrijfsleiders zich vandaag stellen. Het antwoord ? Inzetten op duurzame inzetbaarheid, met een focus mentale en fysieke gezondheid.

DE ROL VAN TECHNOLOGIE

Er zijn al heel wat mogelijkheden om fysieke activiteit te meten via allerlei apps of wearables. Onderzoek toont aan dat een half uur bewegen of minstens 10.000 stappen per dag zetten al een heel verschil kan maken. Geen eenvoudige doelstelling als je uren in vergaderingen doorbrengt of bandwerk verricht in een fabriek. Wearables zoals een fitness tracker of een app op je smartphone kunnen dan stimuleren om meer te bewegen. Iedereen heeft wel een collega die trots toont hoeveel stappen er vandaag al zijn gezet. Maar dikwijls verdwijnt dat gadget na een tijd in de kast, zeker als daarvóór al weinig werd gesport.

Wij lanceerden daarom Move@Work, dat op een projectmatige manier en met hulp van nieuwe technologie probeert om medewerkers aan het bewegen te krijgen. Binnen dit project begeleidt een gezondheidscoach medewerkers individueel en in groep. Die begeleiding zorgt ervoor dat medewerkers ook effectief hun gedrag op langere termijn veranderen. Technologie alleen volstaat immers niet. De gezondheidscoach volgt zijn/haar coachees vanop afstand via een it-platform dat speciaal daarvoor werd ontworpen. Er bestaat immers geen industriestandaard voor de verschillende types wearables, elke leverancier heeft zijn eigen platform.

Toestellen zoals de internet-connected vork, die meet hoeveel calorieën we dagelijks binnenwerken en de internet-connected weegschaal laten toe in te zetten op gezonde voeding. Op termijn zou het mogelijk moeten zijn om zicht te krijgen op andere parameters zoals bloeddruk en slaapkwaliteit. Op die manier zouden de meetresultaten van wearables, verzameld over een langere periode, een meerwaarde kunnen vormen bij grondige medische check-ups.

Het potentieel zit in de combinatie tussen de mogelijkheden van de technologie om permanent te meten en het advies van een professional zoals een arts of voedingsdeskundige. Technologie op zich volstaat immers niet om in te zetten op een globaal gezondheidsbeleid. De nood aan interpretatie en begeleiding blijft bestaan. De technologie helpt vooral om zicht te krijgen op een aantal parameters die bijkomende info kunnen bezorgen over de fysieke gezondheid van een werknemer.

MENTALE GEZONDHEID

Maar hoe zit het dan met mentale gezondheid ? Uit eigen onderzoek blijkt immers dat 2 op 3 werknemers kampen met overmatige stress op het werk. Het moment waarop een wearable kan voorspellen wanneer het risico op burn-out of depressie zich aandient, is nog ver weg. Of toch niet ?

Stress blijkt vandaag nog moeilijk te meten met een wearable. Toch zijn er een aantal onderzoeksprojecten aan diverse universiteiten, ook in ons land, die baanbrekend werk verrichten. In de toekomst zullen wearables, apps of andere technologieën, steeds meer toelaten reële risico’s zoals informatie-overload en werkstress, te kwantificeren.

‘Technology as an enabler for a healthy work-place’, maar technologie zal de specialist die de resultaten kan interpreteren en een professioneel advies op maat van het individu formuleert, niet wegcijferen.

Digital zal de Human nooit volledig vervangen. Gelukkig maar…

PETER DE GUCHTENEIRE, manager Business Operations Support Health & Safety bij Securex

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content