Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Voor je eerste job meteen verhuizen van het warme Alicante naar een appartement in Etterbeek: toch wel dapper van María José Méndez Vázquez. “Ja, verhuizen was inderdaad een moeilijke beslissing, maar ik kon de kans die Cisco mij aanbood echt niet laten liggen”, aldus de 25-jarige Spaanse.

María José werkt in Diegem, in het Technical Assistance Center (TAC) van Cisco, een afdeling die in Spanje niet bestaat. In het TAC staat ze dagelijks in telefonisch contact met eindgebruikers, klanten, partners, resellers en verdelers van allerlei Cisco-producten. Een doorgedreven technische kennis is dus onontbeerlijk, en het is juist dat wat María José aantrok: “Tijdens mijn ‘computer science’ studies had ik al de CCNA1 en CCNA2 certificeringen behaald, wat erg technische opleidingen zijn over netwerken. Daar hoorde ook een ‘bootcamp’ bij waarbij je ruimschoots de gelegenheid krijgt om echt met de producten te ‘spelen’ en ze helemaal te doorgronden.”

Ook nu nog zijn trainingen verplichte kost, maar dat vindt María José helemaal niet erg. “Nee, integendeel. Ik wil voortdurend bijleren en met de producten bezig zijn. Dat is allemaal ervaring die je meeneemt en die je altijd wel kunt gebruiken. Toen ik in oktober hier aan de slag ging, moest ik bijvoorbeeld ook eerst een training van een maand doorlopen.”

Internationaal gezelschap

Het was Cisco zelf dat haar contacteerde en haar het voorstel deed om bij het TAC in het voor haar toen nog onbekende Diegem te gaan werken. “Dit was een kans die ik niet kon laten liggen. De mensen van Cisco hebben trouwens goed geholpen met het nodige papierwerk en regelden een appartementje in Etterbeek. En ik heb het geluk dat mijn vrienden het ook begrijpen dat ik hier ben komen werken.” Binnen het TAC werkt de Spaanse in een internationaal team van ongeveer 40 mensen, met onder meer ook Turken en Duitsers. “Meestal spreken we Engels, maar niet iedereen die we aan de lijn krijgen kan zich ook goed uitdrukken in het Engels. En dus moeten we soms andere talen gebruiken. Zo krijg ik ook te maken met Spaanse klanten en kan ik hier af en toe toch nog Spaans spreken!”, zegt María José. Het merendeel van de collega’s is zoals te verwachten, mannelijk. Toch werken er ook heel wat vrouwen binnen het TAC, signaleert María José. “Mijn manager is trouwens ook een vrouw”, voegt ze er nog snel aan toe.

Gevraagd naar haar directe toekomstplannen, blijft ze wat op de vlakte. “Ik doe mijn job hier graag. Toen ik hier begon had ik het voornemen om hier 2 à 3 jaar te blijven. Nadien zou ik toch graag terugkeren naar Spanje. Misschien dat Cisco daar later wel een job voor me heeft?” z

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content