Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Ruim twee jaar na de overname van Intentia lijkt Lawson Software steviger dan ooit verankerd te zijn in het erp-landschap. Omzet, winst en het partner-ecosysteem groeien snel, het bedrijf doet ook strategische overnames en lanceert innovatieve nieuwe producten. Meer dan ooit een alternatief voor Oracle en SAP?

CUE 08, de jaarlijkse gebruikersconferentie van Lawson, was het duidelijkste bewijs van het gewicht dat het bedrijf vandaag in de schaal gooit: meer dan 5.000 klanten, partners en analisten troepten samen in Las Vegas om een stand van zaken op te maken. Lawson werpt zich dan ook steeds meer op als een valabel alternatief voor de grote twee – “maar dan wel alleen in de verticale markten waarin we actief zijn”, beklemtoont voorzitter en algemeen directeur Harry Debes.

Het bedrijf heeft twee grote productgroepen, M3 (Make, Move, Maintain) voor de verwerkende industrie en S3 (Staff, Source, Serve) voor de dienstensector. “Voor M3 komen we altijd SAP tegen, voor S3 steeds Oracle”, zegt Debes. “Het leuke is dat je altijd je concurrentie kent en dus je strategie daarop kunt afstellen want je weet wat je verwachten kan. Dat we dan zo vaak als winnaar uit de bus komen, heeft alles te maken met het feit dat onze oplossingen veel beter op de verticale markten afgestemd zijn dan die van onze concurrenten en ook bijzonder gemakkelijk te installeren en te gebruiken zijn”.

Personeelsgebrek remt groei

Lawson lijkt inderdaad goed te boeren, vorig jaar realiseerde het een omzet van 750 miljoen maar dit jaar zou het al afstevenen op om en bij 850 miljoen, met een verhoogde winstgevendheid. “En dat is organische groei, zonder al de recente overnames mee te rekenen”, verzekert Debes. “Bovendien zouden we nog sneller kunnen groeien mochten we voldoende mensen kunnen vinden. Het gebrek aan personeel verplicht ons dit jaar de groei van onze divisie diensten op een lager pitje te zetten, en daardoor zal ondermeer de verkoop van onze nieuwe Strategic Human Capital Management suite sterk geremd worden want we beschikken niet over voldoende mensen om alles te installeren”. Een bewering die bevestigd werd door enkele analisten in Las Vegas want zij verwachten een grote vraag voor deze suite.

Die SHCM-suite is dan ook een van de nieuwe speerpunten in het aanbod van Lawson, het resultaat van ruim vijf jaar ontwikkeling met behulp van zijn eigen SOA Landmark tools (4,5 miljoen lijnen Javacode…). AMR Research liet zich in zijn recent ‘Human Capital Management Report’ erg lovend uit over deze suite, vooral ook omdat er analysetools van Lawson’s Business Intelligence in opgenomen zijn. Lawson gaat deze suite in een SaaS-model aanbieden (Software-as-a-Service) en ze per werknemer per maand aanrekenen. Een eerste onderdeel van SHCM is Lawson Talent Management, bedoeld om bedrijven in staat te stellen talentvolle medewerkers tijdig te herkennen en hen maximaal te laten renderen binnen de organisatie.

Via Microsoft Office

Op de conferentie werd ook Lawson Smart Office geïntroduceerd, de opvolger van de Smart Client interface die het bedrijf vorig jaar al lanceerde. Smart Office gaat nu nog een stap verder door gebruikers rechtstreeks toegang te verlenen tot Lawson’s erp-oplossingen vanuit Microsoft Office-toepassingen als Word, Excel, Outlook, PowerPoint en Groove. “Lawson Smart Office is ontwikkeld rond Microsoft Windows Presentation Foundation, en daardoor kunnen we een schier onbeperkt aantal bedrijfsprocessen ondersteunen, in tegenstelling tot andere erp-leveranciers”, stelt Pramod Mathur, BPM Products and Technology Programs Director bij Lawson. “De bedoeling is onze gebruikers met onze producten te laten werken op de manier die voor hen het meest comfortabel aanvoelt. Eenmaal je Smart Office geïnstalleerd hebt, werkt het als een integratiemechanisme tussen M3 en S3 en alle Office-toepassingen, met een interface die identiek is voor al onze producten. Je kan dan bijvoorbeeld vanuit Lawson Canvas Office-documenten openen, of data uit Lawson exporteren naar Office en updaten.”

Niet vies van overnames

Lawson kondigde ook nog enkele overnames aan. Zo werd de overname van VasTech bevestigd, de leverancier van workforce management oplossingen waar Lawson eerder al mee samenwerkte. Hiermee wordt volgens Harry Debes nog een lacune in de SHCM-suite opgevuld. Belangrijk voor Lawson is ook dat VasTech erg sterk is in de sector van de gezondheidszorg. Lawson heeft ook de product lifecycle management divisie van Freeborders overgenomen waarvan de software gebruikt wordt om confectiebedrijven te helpen bij de bevoorrading van grondstoffen. Voorlopig wordt dit een zelfstandig product, maar het ligt voor de hand dat het geïntegreerd zal worden in M3 dat vaak in de kleding- en modesector wordt toegepast.

CEO Debes sluit niet uit dat Lawson in de nabije toekomst nog een paar overnames zal realiseren in andere delen van de wereld om echt een wereldspeler te worden – “maar altijd in verticale markten, nooit generisch”, beklemtoont hij. “We zijn op dit moment niet op zoek naar nieuwe verticale markten, onze marketingafdeling heeft berekend dat er in de markten waar we actief zijn wel 100.000 klanten zijn die in ons profiel passen, en zelfs al zou maar 5 procent daarvan ernstig over onze oplossingen nadenken, dan zijn dat er nog 5.000 per jaar. Dat betekent niet dat we over vier of vijf jaar niet naar enkele andere verticale markten zouden kijken, maar niet nu. Wij willen wel zowel organisch als via acquisities groeien, en onze winstgevendheid nog opdrijven – op korte termijn naar een bedrijfswinst rond 15 procent gaan, en op middellange termijn naar meer dan 20 procent”. Nog even ter info: in ons land telt Lawson een zeventigtal werknemers die ruim 180 klanten verzorgen.

Frans godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content