Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Net als unified communications wordt videoconferencing – al dan niet als een onderdeel van UC – voornamelijk in de grote bedrijven gebruikt. Van de 3.300 door Computer Profile geïnterviewde ict-managers zegt 15 procent dat in zijn of haar bedrijf een videoconferencing-oplossing in gebruik is.

Videoconferencing kan een onderdeel vormen van een unified communications oplossing, maar dat is niet noodzakelijk zo: afhankelijk van de strategie van een leverancier of van de eindklant zelf. Tijdens de recente bevraging van Computer Profile werd daarom toch uitdrukkelijk ook gepeild naar het gebruik van videoconferencing an sich. Het resultaat is dat vijftien procent van de 3.300 geïnterviewde ict-managers zegt dat zo’n oplossing in gebruik is. Dat komt neer op ongeveer één op de zes bedrijven. Dat is circa drie keer zo hoog als de penetratie van unified communications. Cijfers die niet meteen verbazen, zegt Jan Dezutter, sales director Belux bij Interoute. “Als je kijkt naar de lijstjes met prioriteiten van de cio’s, dan staat videoconferencing altijd erg hoog. Bovendien is het duidelijk dat er een trend is naar alsmaar meer beeld. Het netwerk zal binnen nu en 5 jaar helemaal gedomineerd worden door video”, aldus Jan Dezutter.

Opgesplitst naar sectoren wordt videoconferencing het meest gebruikt in de eigen it- en telecomsector, en bij nutsorganisaties. Daar beschikt ruim één op de drie vestigingen over een oplossing met videoconferencing. In de industrie, de financiële sector en de handel klokt de penetratie eerder af op ongeveer één op de vijf vestigingen. Helemaal achterop in het gebruik van videoconferencing blijven de overheidsinstellingen. De penetratie in de publieke sector blijft onder een magere 3 procent.

Niet geheel onverwachts zijn het voornamelijk de grote bedrijven die het eerst met videoconferencing starten. De penetratie bij bedrijven met 200 tot 1.000 medewerkers schommelt eerder rond de twintig procent en bij locaties met meer dan 1.000 medewerkers zelfs al rond de veertig procent. Een groot verschil met de typische kmo-markt van 50 tot 100 medewerkers waar de penetratie van videoconferencing tien procent bedraagt.

Video as a Service

Het zijn ook de grotere bedrijven die Interoute voornamelijk bedient wat videoconferencing (en bij uitbreiding unified communications) betreft. Interoute is in essentie een aanbieder van glasvezeldiensten, maar hanteert hoe langer hoe meer een ‘unified ict’ strategie waarbij ook serverparken van klanten beheerd worden (dus eigenlijk IaaS, infrastructure as a service) en een unified computing platform aangeboden wordt. Zeker sinds de overname in maart van het Zweedse bedrijf Visual Conference Group (VCG), ligt de focus ook op diensten voor videovergaderingen, waarbij het de bedoeling is om naar ‘video as a service’ te gaan. “VCG is in Scandinavië de grootste aanbieder van managed telepresence. VCG is sinds 9 jaar actief in 50 landen, waaronder ook België”, legt Jan Dezutter uit. Het gaat dan voornamelijk om multinationals zoals Volvo. Ook het incassobureau Intrum Justitia is een grote klant rond managed videoservices die actief is in ons land. Visual Conference Group is overigens in 2002 opgericht door oud-medewerkers van het Noorse videoconferencingbedrijf Tandberg wat zoals bekend tegenwoordig onderdeel vormt van Cisco. Toch wil dat niet zeggen dat Interoute enkel met Cisco-apparatuur werkt. “Integendeel, wij streven naar de volledige ‘multipoint’-integratie van video waarbij bijvoorbeeld een high-end T3 Telepresence-installatie van Cisco connecteert met een low-end camera in een desktop-pc. De gebruikerservaring staat daarbij centraal en niet de gebruikte infrastructuur”, legt Dezutter uit.

Twee spelers domineren

De markt van videoconferencingoplossingen wordt in ons land gedomineerd door twee grote leveranciers: Polycom en Cisco (voornamelijk via het overgenomen en ondertussen al goed geïntegreerde Tandberg). Van alle door Computer Profile geïnventariseerde videoconferencingoplossingen bij Belgische bedrijfsvestigingen is ruim twee derde afkomstig van deze twee leveranciers. Polycom haalt een indrukwekkend marktaandeel van veertig procent, concurrent Cisco een kleine dertig procent. Op een ruime afstand volgt Microsoft met negen procent. Maar zoals ondertussen genoegzaam bekend is, heeft Microsoft net zijn grootste overname ooit gedaan door Skype in te lijven. Als Microsoft er in slaagt om de technologie goed te integreren en verder uit te bouwen, lijkt het bedrijf wel goed geplaatst om op basis van de huidige ‘installed base’ opnieuw marktaandeel te veroveren. Toch ziet Polycom niet meteen een grote bedreiging in het samengaan van Microsoft en Skype. In een kort statement zegt Polycom-ceo Andy Miller dat het Skype niet langer als een concurrent ziet omdat het nu gelieerd is aan “een van onze meest strategische partners. De integratie van Microsoft Lync en Skype is ook positief voor Polycom doordat betere prestaties van Lync ons meer mogelijkheden bieden om videoapparatuur, software en infrastructuuronderdelen te verkopen. Terwijl Skype consumentenkwaliteit biedt, levert Polycom de enige open standaard-technologie voor zakelijk gebruik, die cruciaal is voor het succes van Lync”, aldus Miller. Toch delen lang niet alle analisten zijn mening. Zowel bij Gartner als Frost and Sullivan meent men dat bedrijven als Polycom en Logitech het eerst geraakt zullen worden als Microsoft er in slaagt om Skype aantrekkelijker te maken voor grote bedrijven. “De druk op dedicated apparatuur voor videoconferencing (de standalone eindpunten, nvdr) zal alleen maar toenemen”, zei Gartner-analist Jeffrey Mann nog tegen het persbureau Reuters. Hij liet daarbij voor alle duidelijk wel de high-end telepresence ruimtes buiten beschouwing gelaten. Onderzoeksbureau Ovum verwacht dat die markt tot 2015 wel vlotjes blijft doorgroeien met jaarlijks 19 procent.

Waar iedereen het wel over eens lijkt, is dat de Skype-deal videoconferencing nog meer toegankelijk zal maken – iets waar de hele markt mee kan van profiteren – en helemaal bovenaan de agenda plaatst. “Er wordt al jaren gesproken over videoconferencing, maar nu is de technologie echt aan het boomen. Het missionariswerk van de afgelopen jaren is duidelijk voorbij en videoconferencing wordt nu alsmaar meer gezien als mainstream communicatie. Precies daarom dat we uitgerekend nu de acquisitie van VSG gedaan hebben”, besluit Jan Dezutter van Interoute.

Kristof Van der Stadt

DE MARKT VAN VIDEOCONFERENCINGOPLOSSINGEN WORDT IN ONS LAND GEDOMINEERD DOOR POLYCOM EN CISCO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content