Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Een gebruiker op zijn drie schermen – van traditionele desktop/laptop over een iPad/tablet tot een smartphone – dezelfde functionaliteit en interface bieden: rond dat opzet bouwt virtualisatieleverancier Citrix zijn strategie op.

Citrix is gegroeid vanuit desktopvirtualisatie met het huidige XenDesktop als vlaggenschip. Op de allereerste Europese versie in Berlijn van het eigen Synergy-congres, werd versie 5 voorgesteld. Volgens Citrix-ceo Mark Templeton is XenDesktop aan een duidelijke opmars bezig en verovert het product alsmaar meer marktaandeel. De nieuwe versie focust vooral op het gebruiksgemak, de snelheid en een betere (inlog)interface die dezelfde is ongeacht de client die gebruikt wordt. Een nieuwe installatie zou nu zelfs in minder dan 10 minuten up and running zijn.

Maar onder de motorkap is er ook flink gesleuteld aan audio- en videocodecs en wordt ook touch-ondersteuning toegevoegd voor nieuwe devices als de Apple iPad of de BlackBerry PlayBook. Dat is ook nodig, om te kunnen beantwoorden aan de ‘drie-schermen-strategie’ die Mark Templeton uit de doeken deed. Tijdens het Synergy-congres toonde Citrix zich een overtuigde ‘believer’ van ‘work shifting’: het ‘meenemen’ van je enterprise applicaties van de ene werkplek naar de andere, van een laptop naar een iPad, of van de ene server naar het datacenter. “Je gebruikt dezelfde gevirtualiseerde omgeving op het scherm van een laptop of desktop, een tablet of een smartphone, en dat allemaal met een single sign-on”, legde Templeton verder uit aan de ongeveer 3.000 aanwezigen in Berlijn. “Virtualisatie moet zo onopvallend mogelijk zijn”, klinkt het devies.

“We gaan uit van de eindgebruiker en plaatsen gebruiksgemak voorop. Andere spelers denken alleen maar aan de workload op de server. Het is dat wat ons van concurrenten als VMware moet onderscheiden”, voegde vice president en XenDesktop-verantwoordelijke Sumit Dhawan achteraf nog toe. In de nieuwe versie wordt ook intelligenter omgesprongen met beschikbare resources. Zo kan een HD-filmpje ofwel als een constante stroom van pixels aangeleverd worden (wat rekenkracht aan de datacenterkant vraagt), ofwel als een ‘native’ filmformaat als de client in kwestie over bijvoorbeeld Windows Media Player en voldoende rekenkracht beschikt. Die intelligentie zit ingebouwd in de HDX-technologie.

Naar ver doorgedreven self-service

Aan de eindgebruikerskant komt er een nieuwe Receiver: een softwareclient die virtualisatie mogelijk maakt op pakweg een BlackBerry PlayBook, een Apple iPad, Cisco Cius, Dell Streak of Samsung Galaxy, en die de functionaliteit van het vorige Dazzle overneemt. Dat is ook belangrijk nieuws voor it-managers die alsmaar meer kopzorgen hebben over hoe ze de wildgroei aan alsmaar meer populaire consumer electronics gaan managen. “Hiermee kan een it-manager eindelijk gewoon ‘ja’ zeggen als een werknemer hem iets vraagt rond nieuwe devices of telewerken”, zegt Templeton.

Citrix gaat voor een ver doorgedreven self-service model waarbij de it-afdeling instaat voor de provisioning (via servers en datacenters) van web- en SaaS-applicaties, en waarbij de eindgebruiker via een single sign-on zijn apps kan gebruiken op een desktop, laptop, of mobiel toestel. De eindgebruiker kiest zelf welke applicaties hij wil en is daarbij afhankelijk van de policy die de it-administrator instelt. “Zo’n goede policy wordt dus nog belangrijker”, erkent ook John Humphreys, die bij Citrix verantwoordelijk is voor onder meer de cloud-afdeling en datacenters. Hij wijst ook op het belang van de nieuwe OpenCloud Acces en Bridge. Die moet toelaten om datacenters te laten connecteren met meerdere externe clouds zoals die van Rackspace, Amazon, Microsoft of Google. Ook de acquisitie van VMLogix past in dit plaatje. “Het heeft geen zin om te wachten tot we weten wie de ‘cloud-oorlog’ gewonnen heeft. Het is beter van ze nu gewoon allemaal te connecteren”, zei Templeton daarover.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content